Καίγονται για να ζεσταθούν

08/01/2015 - 14:27

Τραγικό θάνατο βρήκε μια ηλικιωμένη γυναίκα χθες στα Βασιλικά, όταν εγκλωβίστηκε μέσα στο φλεγόμενο σπίτι της.

Τραγικό θάνατο βρήκε μια ηλικιωμένη γυναίκα χθες στα Βασιλικά, όταν εγκλωβίστηκε μέσα στο φλεγόμενο σπίτι της.

Η ηλικιωμένη ζούσε μόνη της τα τελευταία χρόνια σε μονοκατοικία λίγο έξω από το χωριό και σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε πιθανότατα από σπίθες που προήλθαν από το τζάκι, ενώ υπάρχει και η εκδοχή να προήλθε από φιάλη υγραερίου.

Προχθές, την τελευταία της πνοή άφησε η 75χρονη από το Κεράμι που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά τη φωτιά που πήρε το σπίτι της από το μαγκάλι που χρησιμοποιούσε για να ζεσταθεί.

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χθες το πρωί στο χωριό Βασιλικά, όταν αντίκρισαν μέσα στα χαλάσματα τους σπιτιού της απανθρακωμένη την Ευαγγελία Σοφού.

Η μονοκατοικία όπου ζούσε η γυναίκα ηλικίας άνω των 90 ετών, βρισκόταν έξω από το χωριό, στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στην περιοχή Παστερμά. Το πρωί χθες, οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από γείτονες της ηλικιωμένης πως το μικρό σπίτι στο οποίο διέμενε, είχε πιάσει φωτιά.

Στο σημείο έσπευσαν συνολικά έξι άντρες της Πυροσβεστικής με δύο οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Αγιάσου και ένα από τη Μυτιλήνη. Όταν έφτασαν οι πυροσβέστες, η φωτιά είχε είδη ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, με την κεραμοσκεπή της μικρής κατοικίας να έχει πέσει και την ηλικιωμένη να έχει αποτεφρωθεί.

Μετά την κατάσβεση, οι πυροσβέστες ανέσυραν το άψυχο σώμα της υπέργηρης γυναίκας, το οποίο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης προκειμένου να διεξαχθεί νεκροψία - νεκροτομή.

Πραγματικά μόνη της
Αν και σε πολύ μεγάλη ηλικία, η Ευαγγελία Σοφού φρόντιζε μόνη της τις καθημερινές της ανάγκες. Δεν είχε παιδιά και ο άντρας της είχε πεθάνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά, μιλούν για μια γυναίκα που δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την υγεία της και πνευματικά ήταν διαυγέστατη, παρά τη μεγάλη ηλικία της.

Τη βαθιά της λύπη δήλωσε για τον τραγικό θάνατο της ηλικιωμένης η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, η οποία κατάγεται από τα Βασιλικά και γνώριζε τη θανούσα. «Ήταν ένας άνθρωπος που για πολλά χρόνια είχε μάθει να ζει μόνη της και πολλές φορές μαζί με τον πατέρα μου την επισκεπτόμασταν.

Νιώθω ότι έχασα ένα δικό μου άνθρωπο και πραγματικά λυπάμαι όταν ηλικιωμένοι άνθρωποι βρίσκουν τραγικό τέλος προσπαθώντας να επιβιώσουν, αφού είναι πραγματικά ξεχασμένοι από την Πολιτεία.

Επειδή είναι το δεύτερο τέτοιο κρούσμα που καταγράφεται στο νησί μέσα σε λίγες ημέρες και ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά, κάνουμε έκκληση προς όλους τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να έρχονται σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να αναζητούμε τρόπους να τους βοηθήσουμε».

«Έφυγε»…
Στο μεταξύ, την τελευταία της πνοή άφησε προχθές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλευόταν, η 75χρονη από το Κεράμι. Το Σάββατο το απόγευμα, η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα στα πόδια και αναπνευστικά προβλήματα. Λίγο νωρίτερα οι πυροσβέστες την είχαν ανασύρει από το φλεγόμενο σπίτι της.

Η πυρκαγιά προήλθε από το μαγκάλι που χρησιμοποιούσε η ηλικιωμένη για να ζεσταθεί, αφού εδώ και ένα χρόνο τής είχαν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα δύο περιστατικά έχουν ουσιαστικά κοινό παρονομαστή, αφού ο βαρύς χειμώνας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση φέρνει σε απόγνωση μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας, ιδιαίτερα ηλικιωμένων, που καταφεύγουν σε χρήση ξύλων ή μαγκαλιών προκειμένου να ζεσταθούν.

Η χρήση τους θεωρείται επικίνδυνη και ειδικά από ανθρώπους με μειωμένη κινητική ικανότητα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey