«Άρπαξαν» Σκοτεινό κι Ασπροπόταμος

Δύο φωτιές σε μία ημέρα

31/05/2013 - 15:04

Με δύο φωτιές ήρθαν αντιμέτωποι οι άνδρες της Πυροσβεστικής προχτές. Η πρώτη σημειώθηκε σε πλαγιά κοντά στο χωριό Φίλια κι η δεύτερη στην περιοχή Ασπροπόταμος κοντά στο Μανταμάδο.

Με δύο φωτιές ήρθαν αντιμέτωποι οι άνδρες της Πυροσβεστικής προχτές. Η πρώτη σημειώθηκε σε πλαγιά κοντά στο χωριό Φίλια κι η δεύτερη στην περιοχή Ασπροπόταμος κοντά στο Μανταμάδο. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Ελευθέριος Ελευθεριάδης, σε δήλωσή του στο «Ε» ανέφερε ότι απαγορεύεται πλέον αυστηρά η καύση κλαδιών και χόρτων κι όσοι δε συμμορφώνονται, θα διώκονται σύμφωνα με το νόμο.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στις 7 περίπου το πρωί της Τετάρτης σε περιοχή του όρος Σκοτεινό και διήρκησε αρκετές ώρες. Αποτέλεσμα ήταν να καούν περίπου 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, μέρος της οποίας ανήκε σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν οδηγηθεί οι Αρχές καθώς άλλοι παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται η εμφάνιση μίας πυρκαγιάς, δεν υπήρχαν.

Στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, δεν υπάρχουν καλώδια, δεν είχε πέσει κάποιος κεραυνός, δε βρίσκεται δίπλα σε δρόμο, ούτε είχε προηγηθεί καύση χόρτων. Από αυτό προκύπτει ότι κάποιος πήγε στο συγκεκριμένο σημείο κι έβαλε για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους τη φωτιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθεριάδη που βρέθηκε στο σημείο, προκάλεσε ιδιαίτερες ανησυχίες η συγκεκριμένη φωτιά, καθώς βρισκόταν σε πλαγιά κοντά στο χωριό και επειδή έπνεαν άνεμοι στην περιοχή. Μάλιστα, παρ’ όλο που έγινε η κατάσβεση, πυροσβεστική δύναμη μέχρι χτες το πρωί βρισκόταν στο σημείο για προληπτικούς λόγους.

Στον Ασπροπόταμο
Την ίδια μέρα λίγο πριν τις 6 το απόγεμα, ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Ασπροπόταμος κοντά στο Μανταμάδο. Από τη φωτιά κάηκαν επτά περίπου στρέμματα έκτασης με χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεση χρειάστηκαν 12 πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής, όπως και πέντε εθελοντές με ένα αυτοκίνητο του Δήμου. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο δυόμισι ώρες μετά την έναρξή της. Δύναμη της Πυροσβεστικής μέχρι την επόμενη ημέρα έμεινε και σε αυτό το σημείο για προληπτικούς λόγους. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη και διερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

«Θα διώκονται»
Ο κ. Ελευθεριάδης μιλώντας στο «Ε» υπογράμμισε ότι από δω και πέρα θα διώκονται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όσοι εντοπίζονται να ανάβουν φωτιές για να κάψουν χόρτα. «Από τούδε και στο εξής απαγορεύεται αυστηρά η καύση χόρτων στην ύπαιθρο και όσοι παραβαίνουν τους κανόνες, θα έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey