«Κύμα» περιπτώσεων εξαπάτησης ηλικιωμένων, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο

Σπείρα γένους… θηλυκού

27/12/2012 - 15:11 Ενημερώθηκε 10/11/2024 - 12:08

Γένους θηλυκού είναι η σπείρα ή το άτομο που έχει στο στόχαστρο ηλικιωμένους, τους οποίους εξαπατά αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Ήδη έχουν εξαπατήσει τέσσερα ηλικιωμένα άτομα, σε διάφορα σημεία της Λέσβου, ενώ τους απέσπασαν 4.665 ευρώ.

Γένους θηλυκού είναι η σπείρα ή το άτομο που έχει στο στόχαστρο ηλικιωμένους, τους οποίους εξαπατά αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Ήδη έχουν εξαπατήσει τέσσερα ηλικιωμένα άτομα, σε διάφορα σημεία της Λέσβου, ενώ τους απέσπασαν 4.665 ευρώ.

Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στα Λουτρά, την περασμένη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, όταν μια άγνωστη γυναίκα παρουσιάστηκε ως υπάλληλος ιδρύματος και συγκεκριμένα ορφανοτροφείου, και εξαπάτησε την 80χρονη η οποία έμενε μόνη της, αποσπώντας της «για το ορφανοτροφείο» 65 ευρώ. Η ηλικιωμένη κατάλαβε λίγη ώρα αργότερα και μετά την αποχώρηση της άγνωστης γυναίκας, ότι επρόκειτο για απάτη και κατήγγειλε το περιστατικό στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης.

Έχουν, βέβαια, καταγραφεί και παρόμοια συμβάντα όπου τα ποσά που αποκόμισαν από τους εξαπατημένους ηλικιωμένους, άγγιζαν τις χιλιάδες ευρώ. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, στη Στύψη, πήραν από μια 79χρονη 2.000 ευρώ. Την ίδια μέρα, στο Ίππειος, πήραν από ηλικιωμένη 500 ευρώ. Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 87χρονη έδωσε 2.100 ευρώ σε άγνωστη γυναίκα που προσποιήθηκε τη δημοτική υπάλληλο και ζήτησε τα χρήματα προς διευθέτηση συνταξιοδοτικού ζητήματος της ηλικιωμένης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι δράστες, μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.

Πάντως, για τα περιστατικά εξαπάτησης που είχαν προηγηθεί της 19ης Δεκεμβρίου, έχει βρεθεί ο δράστης, ο οποίος ήταν και άτομο γνωστό στην Αστυνομία. Την τελευταία εβδομάδα, όμως, υπάρχουν καταγεγραμμένες στις αστυνομικές αρχές οι προαναφερθείσες τέσσερις καταγγελίες εξαπάτησης, όπου το προφίλ του δράστη είναι διαφορετικό, γεγονός που έκανε τους αρμοδίους να στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις.

 

Το προφίλ των δραστών

Σε όλες τις περιπτώσεις ο δράστης είναι γένους θηλυκού, νεαρής ηλικίας και σίγουρα κάτω των 40 ετών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πρόκειται για σπείρα αποτελούμενη από γυναίκες. Οι δράστιδες χτυπούν μεμονωμένα σε κάθε περιοχή, αφού παρακολουθήσουν πρώτα τους ηλικιωμένους, που θεωρούνται εύκολα θύματα, όπως λένε οι αστυνομικές αρχές.

Οι δράστιδες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, τόσο των ιδίων όσο και συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

Τους προσεγγίζουν δήθεν ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στο σπίτι τους, έξω από τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται ότι τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη. Βέβαια οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα, είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων, πάντα δήθεν για λογαριασμό συγγενών, ή ακόμη και η εισαγωγή προσφιλών τους προσώπων στο νοσοκομείο κ.λπ..

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις τηλεφωνούν σε συνταξιούχους και επικαλούμενοι υποτιθέμενη γρηγορότερη λήψη εφάπαξ ή άλλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία ασφαλίσεώς τους, τους παίρνουν διάφορα χρηματικά ποσά.

 

Η Αστυνομία συμβουλεύει

Οι καταγγελίες οδήγησαν τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να βγάλει ανακοίνωση στο πλαίσιο πρόληψης της εξαπάτησης ηλικιωμένων.

Οι Αρχές, απευθυνόμενες στους πολίτες, τονίζουν:

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν, είτε αυτοπροσώπως είτε τηλεφωνικώς, να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

- Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό ή συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

- Να μη δέχεστε σε καμμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).

- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey