Αντεπίθεση «Ενεργών Πολιτών» στο Γαληνό!

31/01/2017 - 14:23

Η παράταξη των «Ενεργών Πολιτών», ούσα η πρώτη (και μοναδική έως χθες τουλάχιστον) δημοτική παράταξη που «απάντησε» στις κατηγορίες του δημάρχου για την πρόσφατη ηχηρή απουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης από τη συνάντηση με τον συντονιστή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι, εξηγεί πως δεν παρευρέθηκε συνειδητά.

Η παράταξη των «Ενεργών Πολιτών», ούσα η πρώτη (και μοναδική έως χθες τουλάχιστον) δημοτική παράταξη που «απάντησε» στις κατηγορίες του δημάρχου για την πρόσφατη ηχηρή απουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης από τη συνάντηση με τον συντονιστή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, Μάρτιν Βερβέι, εξηγεί πως δεν παρευρέθηκε συνειδητά.

Με την απόφασή της αυτή, να αποτελεί «πολιτική απόφαση», όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, στη σχετική της ανακοίνωση. Εξάλλου κατά τους «Ενεργούς Πολίτες», ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, «χειρίστηκε μόνος του το μεταναστευτικό, υπερβαίνοντας το εύρος των αυτοδιοικητών του καθηκόντων και τους κανονισμούς, αποκομίζοντας προσωπική προβολή, για να ζητά σήμερα συνεργούς στη διαφαινόμενη απόφαση μη αποσυμφόρησης».

Οι «Ενεργοί Πολίτες» στην ανακοίνωσή τους, εκτός από την κριτική στο δήμαρχο, που πριν από μία εβδομάδα ανέδειξε την σύσσωμη απουσία της αντιπολίτευσης από τη συνάντηση με τον κ. Βερβέι, σχολιάζουν ακόμα και το αποτέλεσμα της παρουσίας του Ευρωπαίου αξιωματούχου στη Μυτιλήνη. «Όπως διαφάνηκε, ο λόγος της επίσκεψης δεν ήταν αυτός που προβλήθηκε, αλλά για να υποσχεθεί την επίσπευση των διαδικασιών επιστροφής, κάτι που όμως έχει μείνει στις δηλώσεις και δεν προχωρά στην εφαρμογή. Επίσης ο κ. Βερβέι ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποσυμφόρηση με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, παρά μόνο των ευάλωτων ομάδων. Και παράλληλα, μαζί με τον επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Αβραμόπουλο, έκαναν λόγο για αναγκαιότητα νέων κλειστών και ανοικτών χώρων, παρά το ότι το αίτημα της κοινωνίας είναι η άμεση αποσυμφόρηση και όχι η δημιουργία νέων δομών.

 

«Ο Γαληνός ζητάει συνεργούς…»

Σε ό,τι αφορά τώρα στην πρόσφατη επίθεση του δημάρχου προς την αντιπολίτευση, που σχολίασε για την απουσία τους από τη συνάντηση, ότι είναι «αποκαλυπτική των προθέσεών της», οι «Ενεργοί Πολίτες» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους χαρακτηριστικά: «Η απόφαση να απέχουμε από όλα αυτά είναι πολιτική. Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Λέσβου χειρίστηκε μόνος του το μεταναστευτικό πρόβλημα υπερβαίνοντας το εύρος των αυτοδιοικητικών καθηκόντων του και τους κανονισμούς και αποκομίζοντας προσωπική προβολή. Τώρα όμως που η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και πολύπλοκη για τις περιορισμένες διαχειριστικές ικανότητες της δημοτικής αρχής και οι συνέπειες για το νησί μας είναι σοβαρότατες, ζητά… συνεργούς. Ζητάει συνεργούς ακόμα και για να εγκρίνουν τη διαφαινόμενη απόφαση μη αποσυμφόρησης. Επίσης, ο κ. δήμαρχος ποτέ δεν έδωσε τις σοβαρές εκείνες απαντήσεις που όφειλε τόσο στους δημότες όσο και στην αντιπολίτευση σε ερωτήσεις που αφορούσαν το μεταναστευτικό. Αντίθετα, λειτουργούσε με έπαρση και συνήθιζε να κατηγορεί δημόσια όποιον “τολμούσε” να τον ελέγξει επί του θέματος (π.χ. ΔΕΔΑΠΑΛ, Καρά Τεπές, ΜΚΟ). Ο κ. δήμαρχος ποτέ δεν άκουσε αυτούς που του έλεγαν να αλλάξει στάση και πολιτική, όσο ήταν καιρός». Ενώ αναφέρονται και στη συμμετοχή του δημάρχου στο κοινό μέτωπο που διαμορφώθηκε με το «δίκτυο» των πέντε νησιωτικών δήμων του προσφυγικού, υποστηρίζοντας πως αυτό θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί δύο χρόνια πριν. «Ο δήμαρχος Λέσβου τότε όμως, ακολουθούσε μία δικής του έμπνευσης και εκτός πραγματικότητας πολιτική προσωπικών επαφών -χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Σήμερα αποφασίζει (;) να αλλάξει στάση. Φυσικά δύσκολα πλέον τον εμπιστευόμαστε. Διερωτόμαστε για παράδειγμα: γιατί η πρόσφατη συνάντηση των κκ. Μουζάλα - Γαληνού έγινε κεκλεισμένων των θυρών, παρόλο που κάποιοι επέμειναν να γίνει ανοιχτή και με συμμετοχή διαφόρων φορέων»;

 

Καυτά ερωτήματα

Η ανακοίνωση των «Ενεργών Πολιτών» καταλήγει με μία σειρά ερωτημάτων προς το δήμαρχο, στην οποία ζητά απαντήσεις σχετικά με το πόσες φορές συγκάλεσε την παραταξιακή του ομάδα σε συμβούλιο για να πάρει συλλογικές αποφάσεις επί του προσφυγικού, με το πότε πήρε εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο για να διαχειριστεί αποκλειστικά ο ίδιος ο δήμαρχος το θέμα (επικοινωνιακά, επιχειρησιακά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, κλπ.) αντί της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ή άλλης αρμόδιας αρχής και με το πώς μπορεί η δημοτική αρχή να μη γνώριζε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε νέα δομή (κέντρο κράτησης) στη Λεμονού όταν ο ίδιος ο δήμαρχος συμμετείχε στη σύσκεψη για το θέμα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ακόμα ζητά απαντήσεις από τον κ. Γαληνό σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί καθόσον κυβέρνηση και Ε.Ε. δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι αδυνατούν να προχωρήσουν στην αποσυμφόρηση των νησιών. Προσθέτοντας -ανεβάζοντας έτσι ξανά τους τόνους της αντιπαράθεσης δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης για το προσφυγικό- ερώτηση σχετικά με το πόσα χρηματικά και μη, βραβεία πήρε ο Δήμος Λέσβου, σε τι ποσά, με ποια διαδικασία μπήκαν στα ταμεία του Δήμου και πώς τα διαχειρίστηκε.

«Κατόπιν όλων των παραπάνω, διερωτάται κανείς αν οι πολίτες και ο κ. εισαγγελέας Λέσβου συμφωνούν με το γεγονός ότι ο Δήμος Λέσβου ανέλαβε να διαχειριστεί ως καθ’ ύλην αναρμόδιος, ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας και σπουδαιότητας, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς διαφάνεια και προπαντός χωρίς καμία γνώση επί θεμάτων διαχείρισης κρίσεων, “νομιμοποιώντας” ανεξέλεγκτα τη δράση των ΜΚΟ και άλλων ομάδων (σε δημοτικούς χώρους, κλπ.), με αποτέλεσμα γνωστές σε όλους συνέπειες για το νησί».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey