Η ΑΔΕΛ, με οδηγό τα… «Θέρμα», βγάζει και τα ιαματικά του Λισβορίου στη διάθεση ιδιώτη

Σε διαγωνισμό και τα ιαματικά του Λισβορίου

25/01/2017 - 13:47

Με οδηγό την επιτυχημένη (εκ του αποτελέσματος) απόφαση επένδυσης στα Θέρμα του κόλπου Γέρας, η ΑΔΕΛ προαναγγέλλει την πρόθεσή της να δώσει σε ιδιώτη και τα θερμά λουτρά του Λισβορίου, προσδοκώντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοποίηση μιας ακόμη κοιτίδας του φυσικού πλούτου του νησιού.

Με οδηγό την επιτυχημένη (εκ του αποτελέσματος) απόφαση επένδυσης στα Θέρμα του κόλπου Γέρας, η ΑΔΕΛ προαναγγέλλει την πρόθεσή της να δώσει σε ιδιώτη και τα θερμά λουτρά του Λισβορίου, προσδοκώντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοποίηση μιας ακόμη κοιτίδας του φυσικού πλούτου του νησιού.

Δημοσιοποιώντας τον πρόχειρο διαγωνισμό για την αξιοποίηση συνολικά των εγκαταστάσεων των θερμοπηγών Λισβορίου στη θέση Θέρμα Αγ. Ιωάννη, η δημοτική αρχή θέλει με αυτόν τον τρόπο να ανοίξει ξανά τα λουτρά που είναι κλειστά από την προ Καλλικράτη εποχή, όπου και η όποια προσπάθεια έγινε για να αλλάξει η μοίρα τους έμεινε είτε ημιτελής είτε στα χαρτιά…

Η ΑΔΕΛ ανακοίνωσε προχθές ότι πρόκειται να προβεί με τη διαδικασία πρόχειρου διαγωνισμού στην εκμίσθωση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των θερμοπηγών Λισβορίου. Βάσει αυτής, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να καταθέσουν ενσφράγιστες κλειστές προσφορές εντός ενός μηνός, από 13/01/2017 έως 13/02/2017. Ως ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς ετήσιου μισθώματος (οικονομική προσφορά) ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ και η επιλογή του αναδόχου θα γίνει βάσει των κριτηρίων που ορίζονται στο τεύχος πρόσκλησης, το οποίο θα διατίθεται από την έδρα της εταιρείας έως 30/01/2017.

Για την έγκυρη και παραδεκτή συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΛ- στην Επιτροπή Διαγωνισµού, εντός της προθεσμίας, το φάκελο της προσφοράς τους και εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό αναγνωρισμένης τράπεζας ύψους 15.000 ευρώ.

 

Το ιστορικό των πηγών του Λισβορίου

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί βέβαια ότι, ναι μεν η ΑΔΕΛ επιλέγει να βάλει -στα πρότυπα της επιτυχημένης εκ του αποτελέσματος πρωτοβουλίας της στα Θέρμα- στο παιχνίδι ιδιώτες για την αξιοποίηση των θερμοπηγών της, είναι δε εύλογος ο προβληματισμός αναφορικά με το ποιος θα βρεθεί σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να επενδύσει σημαντικά ποσά που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις. Εξάλλου, στο «ιστορικό» των προσπαθειών αξιοποίησης των θερμοπηγών Λισβορίου καταγράφονται αρκετές προσπάθειες από εποχής Γιάννη Συκά στη δημαρχία Πολιχνίτου. Οι πρώτες, επί καποδιστριακού Δήμου Πολιχνίτου, είχαν επενδύσει στην προσπάθεια αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου των θερμοπηγών, για να φτάσουμε στην εποχή της δημαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου, όπου έγιναν προσπάθειες για τη βελτίωση και ιδίων των λουτρών, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, τα λουτρά δεν έφτασαν ποτέ σε σημείο να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους στο κοινό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται για πάνω από επτά πλέον χρόνια σε πλήρη απαξία.

Η τελευταία πρωτοβουλία της ΑΔΕΛ τώρα αποσκοπεί να λύσει μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας το ζήτημα των πηγών του Λισβορίου, με την πρόεδρό της Ταξιαρχούλα Πνακά να εκτιμά πως μια επένδυση ύψους 100.000 με 150.000 ευρώ δύναται να αλλάξει τη μοίρα των εγκαταστάσεων συνολικά. Εξάλλου βασίζει αυτήν την πεποίθησή της για την προσέλκυση επενδυτών στο γεγονός πως υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα για τη συγκεκριμένη δράση.

 

Σίγρι, Μόλυβος και στο βάθος… Πολιχνίτος!

Βέβαια, η συγκεκριμένη πολιτική της ΑΔΕΛ για την αξιοποίηση της περιουσίας της δημοτικής επιχείρησης δεν είναι καινούρια και ούτε πρόκειται να περιοριστεί στις λουτρικές εγκαταστάσεις και τη λοιπή υποδομή που υπάρχει στα θερμά του Λισβορίου, καθώς έχουν ήδη γίνει αντίστοιχοι διαγωνισμοί για τις εγκαταστάσεις στο Μόλυβο, για το ξενοδοχείο στο Σίγρι, ενώ υπάρχουν σκέψεις να γίνει διαγωνισμός και για τις πηγές του Πολιχνίτου, με τον ιδιώτη που τις εκμεταλλεύεται ως σήμερα να έχει προαναγγείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα αποχωρήσει, αφού με τη σημερινή καθίζηση του τουρισμού και το γενικότερο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο, η κίνηση έχει ελαχιστοποιηθεί λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό με άμεσο αντίκτυπο και στα έσοδα, γεγονός που καθιστά ασύμφορη την περαιτέρω λειτουργία τους. Αυτή η εξέλιξη, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή δεδομένης της εξαιρετικής λειτουργίας των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών του Πολιχνίτου από τον Αντ. Τσελεμπιδάκη, που τις εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey