Το Αμερικάνικο Όνειρο της… Λέσβου [PICS]

04/11/2016 - 22:49

Ο δήμαρχος συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο «Ελευθερίας» που θέσπισε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο ήταν ένα κάδρο, που απεικόνιζε τον ίδιο τον σπουδαίο επιστήμονα και του το παρέδωσε ο Antonio Gutteres. Η εκδήλωση αυτή στην οποία φέτος κεντρικό πρόσωπο ήταν ο κ. Γαληνός και η Λέσβος, αξίζει να σημειωθεί πως θεωρείται η πιο σημαντική για την IRC, κεντρίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Την ημέρα της εκδήλωσης που δίδεται το βραβείο «Ελευθερίας», θα πρέπει να σημειωθεί ότι η IRC διεξάγει το μεγαλύτερο «funds transfer», που στηρίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της, για σημαντικές παρεμβάσεις και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Waldorf της Αστόριας στη Νέα Υόρκη, έγινε την περασμένη Τετάρτη η τιμητική βράβευση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού από την Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), που παρέλαβε για λογαριασμό όλων των Λέσβιων, το «Βραβείο Ελευθερίας». Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Gutteres και της Βασίλισσας της Ιορδανίας Ράνια (σ.σ. αμφότεροι επισκέφτηκαν τη Λέσβο), διάσημων ηθοποιών όπως οι Deborah Ayorinde, Lauren Adams και Demi Grace Ayorinde, αλλά και δεκάδων σπουδαίων προσωπικοτήτων και επιχειρηματιών της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος Λέσβου  κατάφερε να στρέψει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας προς το νησί που υποδέχτηκε κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Στο πρόσωπο του κ. Γαληνού βλέπουμε τον κάθε κάτοικο της Λέσβου που ανταποκρίθηκε με συμπόνια και πραγματική φιλοξενία προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, μετατρέποντας το νησί της Λέσβου σε ένα νησί ελπίδας, αλληλεγγύης και ειρήνης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της IRC στο καλωσόρισμά του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η ειδική δεξίωση που δόθηκε προς τιμή του δημάρχου, σε άλλη αίθουσα, λίγο πριν την κεντρική εκδήλωση, για να μπορέσουν να συναντήσουν από κοντά, σημαντικές προσωπικότητες της οικονομίας και του τουρισμού μαζί του. Ακόμα πιο σημαντικές όμως εξελίξεις και από τη ίδια τη βράβευση, θεωρούνται οι σημαντικές επαφές που έκανε ο δήμαρχος μέχρι και χθες στη Νέα Υόρκη, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική, η οποία δείχνει θερμό ενδιαφέρον να στηρίξει τη Λέσβο ποικιλοτρόπως στην επόμενη ημέρα της. «Αποκτήσαμε πολύ ισχυρές επαφές», παραδέχτηκε ο δήμαρχος ενθουσιασμένος από το ταξίδι που πιστεύει πως μπορεί να έχει στο άμεσο μέλλον σημαντικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση προβολής της Λέσβου και ενίσχυσης φυσικά του τουρισμού της.


Η εκδήλωση
Ο δήμαρχος συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο «Ελευθερίας» που θέσπισε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, το οποίο ήταν ένα κάδρο, που απεικόνιζε τον ίδιο τον σπουδαίο επιστήμονα και του το παρέδωσε ο Antonio Gutteres. Η εκδήλωση αυτή στην οποία φέτος κεντρικό πρόσωπο ήταν ο κ. Γαληνός και η Λέσβος, αξίζει να σημειωθεί πως θεωρείται η πιο σημαντική για την IRC, κεντρίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Την ημέρα της εκδήλωσης που δίδεται το βραβείο «Ελευθερίας», θα πρέπει να σημειωθεί ότι η IRC διεξάγει το μεγαλύτερο «funds transfer», που στηρίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της, για σημαντικές παρεμβάσεις και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο.
Με το τέλος της εκδήλωσης, ο δήμαρχος παρέμεινε στο… «κάδρο» της εκδήλωσης, με δεκάδες επιχειρηματίες, προσωπικότητες του θεάματος (όπως οι συντελεστές του δημοφιλούς Game of Thrones) αλλά και οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ, να επιθυμούν να γνωρίζουν τον ίδιο από κοντά και να τον συγχαρούν για την στάση της Λέσβου όλον αυτόν τον δύσκολο ενάμιση περίπου χρόνου, στο προσφυγικό. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ξεχώρισε η μουσική παράσταση που έδωσε Σύρια σολίστ και η οποία έχοντας ξεπεράσει τον κίνδυνο που διέτρεχε στην πατρίδα της, έπαιξε με το βιολί της για την παύση των εχθροπραξιών, συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε. Ενώ την ίδια στιγμή, προβάλλονταν εικόνες από την Λέσβο, από διάσημους φωτογράφους που κατέγραψαν με τον φακό τους τον πόνο και την δυστυχία χιλιάδων προσφύγων αλλά και τις συγκινητικές προσπάθειες εθελοντών για την διάσωση και περίθαλψη των πρώτων.
«Βραβείο για όλους μας»


«Είμαστε χαρούμενοι που συνειδητοποιούμε το πόσο ηχηρό ήταν το μήνυμα που στείλαμε ως και την άλλη άκρη του κόσμου. Και πρέπει να ξεκαθαρίσω εδώ ότι βραβεύτηκε η Λέσβος, όλοι μας και ο καθένας μας ξεχωριστά για την στάση του όλο αυτό το δύσκολο διάστημα. Το βραβείο δεν είναι προσωπικό, ανήκει σε όλους μας και είναι η ελάχιστη ηθική επιβράβευσή μας», είπε στο «Ε» από τη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για τη μοναδική εμπειρία που έζησε εκεί.


Η ομογένεια στο πλευρό της Λέσβου
Ωστόσο ξεχωριστής σημασίας, πέραν της αναγνώρισης των προσπαθειών της Λέσβου στη διαχείριση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος σήμερα, είχαν οι επαφές που έγιναν τις επόμενες δύο ημέρες εκ μέρους του δημάρχου, στη Νέα Υόρκη. Αφού ο κ. Γαληνός με τον συνεργάτη του Μάριο Ανδριώτη, κατόρθωσε τελικά να έλθει σε επαφή με την ομογένεια. Η αρχή έγινε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομογενειακών Οργανώσεων της Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα (σ.σ. οποίος είναι Χιώτης στην καταγωγή) και ο οποίος στη συνέχεια συνέδεσε τον δήμαρχο και με την «Λεσβιακή Στέγη» στη Ν.Υ αλλά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Μυτιληναίων εκεί, Μανώλη Χριστοδούλου. Η ομογένεια αγκάλιασε την αντιπροσωπεία της Λέσβου και δεσμεύτηκαν για μία σειρά συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να αναλάβουν για να προβληθεί η Λέσβο και να στηριχθεί ο τουρισμός του νησιού. Κοινώς άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας, με μία πολύ ισχυρή κοινότητα ανθρώπων, που έχουν δεδομένη την αγάπη τους για την πατρίδα και την διάθεσή τους να προσφέρουν. «Μ΄αυτά που έκανε η Λέσβος όλο αυτό το χρόνο, νιώσαμε ξανά υπερήφανοι ως Έλληνες», ήταν εξάλλου το συγκινητικό μήνυμα των ομογενών στο δήμαρχο, μαζί με την πρόθεσή τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και η οποία βέβαια πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως πίσω στη Μυτιλήνη, για να μη μείνει στα λόγια…


Σημαντικές επαφές που αφήνουν υποσχέσεις
Στο πλαίσιο των επαφών του, ο δήμαρχος συναντήθηκε με την υπεύθυνη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης Σία Παπαντριαφύλλου και την Πρέσβη της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Κατερίνα Μπούρα. Ζητώντας τη μόνιμη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Μυτιλήνη, με την κ. Μπούρα να δεσμεύεται πως θα εισηγηθεί προκειμένου να γίνει πράξη ετούτο. Παράλληλα ο δήμαρχος κατάφερε να συναντηθεί και με την υπεύθυνη του γραφείου του ΕΟΤ Νέας Υόρκης, Γρηγορία Καματερού, η οποία προανήγγειλε (και μένει να δούμε αν θα γίνει πράξη) ένα press trip στη Μυτιλήνη τον ερχόμενο Απρίλη, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να στρέψει το ενδιαφέρον στη Λέσβο, σε συνεργασία με tour operators. Ειδικής σημασίας, ήταν όμως και η συνάντηση με εκπροσώπους του δημοφιλούς «Trip Advisor», που έδειξε ενδιαφέρον να στηρίξει τη Λέσβο.  


Ο δήμαρχος τέλος, πριν αναχωρήσει πίσω για την Ελλάδα, έδωσε συνεντεύξεις για τη Λέσβο και για την πραγματική εικόνα της, σε αμερικανικά δίκτυα με τεράστια απήχηση. Όπως ο «Εθνικός Κήρυκας», στο «Hellas Fm» και στο «New Greek TV», με μεγάλη τηλεθέαση σε όλες τις ΗΠΑ. Στέλνοντας το μήνυμα ότι η Λέσβος» ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι ένα ασφαλές, πανέμορφο και φιλόξενο προς όλους νησί του Αιγαίου. Ένα μέρος που η εσωτερική ομορφιά των Ελλήνων που το κατοικούν, συναγωνίζεται τη φυσική ομορφιά της πατρίδας Ελλάδας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey