Η κυβέρνηση ανοίγει την κάνουλα των εθνικών πόρων για να χρηματοδοτήσει το Δήμο Λέσβου

Παίρνει ανταποδοτικά έως και 3 εκ. ευρώ!

17/10/2016 - 13:44

Γράφτηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» τις προάλλες ότι οι επαφές του δημάρχου στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με τους κ.κ. Αλέκο Χαρίτση και Παναγιώτη Κορκολή, που διαχειρίζονται το Χαρτοφυλάκιο των Δημοσίων Επενδύσεων, έκρυβαν ενδεχομένως τις σημαντικότερες ειδήσεις για το Δήμο Λέσβου.

Γράφτηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» τις προάλλες ότι οι επαφές του δημάρχου στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με τους κ.κ. Αλέκο Χαρίτση και Παναγιώτη Κορκολή, που διαχειρίζονται το Χαρτοφυλάκιο των Δημοσίων Επενδύσεων, έκρυβαν ενδεχομένως τις σημαντικότερες ειδήσεις για το Δήμο Λέσβου.

Οι τελευταίες επιβεβαιώθηκαν χθες, όπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός βρέθηκε ξανά στην Αθήνα -έναν μήνα μετά- για να επαναβεβαιώσει ότι οι τότε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για χρηματοδότηση του Δήμου (ανταποδοτικά για το μεγάλο βάρος του προσφυγικού που διαχειρίστηκε) είχαν βάση και δημιουργούν πλέον μεγάλες προσδοκίες στη δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Λέσβου λοιπόν, μετά και τη νέα επαφή του κ. Κατσαρού με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και του Υπουργείου Εσωτερικών, έλαβε με κάθε επισημότητα το «πράσινο» φως, μέχρι και να στείλει από… αύριο έστω και τα τεχνικά δελτία για μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που επιθυμεί να κάνει, τα οποία θα πληρωθούν μέσω ΠΔΕ!

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως η -δεδομένη πια- ενίσχυση του Δήμου μέσω ΠΔΕ είναι ανεξάρτητη από τη δέσμευση για χρηματοδότηση κατασκευής νέου κολυμβητηρίου αλλά και για την υλοποίηση του έργου στο λιμένα Σιγρίου.

Τα ανταποδοτικά λοιπόν, που αποτελούν το μόνιμο ζητούμενο τον τελευταίο χρόνο ως αντιστάθμισμα των αρνητικών συνεπειών που προκάλεσε το προσφυγικό στη Λέσβο, φαίνεται πως για πρώτη φορά (πραγματικά) έρχονται, σε επίπεδο τουλάχιστον Δήμου Λέσβου.

Και αυτό γιατί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο Τύπου του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, έχει χρηματοδοτηθεί μέσω ΠΔΕ με 13 εκ. ευρώ για τα έτη 2015-2016. Και αυτό δεν το διαπιστώνουμε αυτήν τη φορά από… διαρροές, αλλά από τα αρμόδια χείλη του ιδίου του αντιδημάρχου Οικονομικών Κώστα Κατσαρού, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα και δεν έκρυψε μιλώντας στο «Ε» την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συναντήσεών του.

 

«Οι πιέσεις του δημάρχου απέδωσαν…»

«Επιβεβαιώσαμε πως οι επαφές του δημάρχου Σπύρου Γαληνού πριν από έναν ακριβώς μήνα είχαν επιτυχία και πως οι πιέσεις του όλο αυτό το διάστημα απέδωσαν. Η δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου, του δήμου ας μην ξεχνάμε που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, μέσω ΠΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και πλέον πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε το πλάνο μας με μια σειρά παρεμβάσεων και έργων που θα δρομολογήσουμε και θα πληρωθούν από εθνικούς πόρους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Τι ακριβώς ειπώθηκε στις χθεσινές συναντήσεις του κ. Κατσαρού με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και της Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων; Πως ό,τι είχαν δεσμευτεί οι κ.κ. Τριτσώνης και Κορκολής στο δήμαρχο Λέσβου πριν από ακριβώς έναν μήνα έχει μπει σε σειρά. Μάλιστα, ελήφθη και η σχετική απόφαση για διάθεση από το ΠΔΕ περί των 10 περίπου εκ. ευρώ για τους νησιωτικούς δήμους που διαχειρίζονται το προσφυγικό, με τη Λέσβο να κατέχει τη μερίδα του λέοντος από αυτήν τη χρηματοδότηση και να διεκδικεί πάνω από 2,5 εκ. ευρώ.

 

Πώς θα τα απορροφήσει

Πώς θα δοθούν τα χρήματα αυτά; Μπορεί να δίνεται η εντύπωση πως πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση για το προσφυγικό, αλλά στην πραγματικότητα -όπως διαπιστώθηκε σαφώς χτες- δεν θα υλοποιηθεί όπως συνέβη στο παρελθόν με τις 750.000 ευρώ που εκταμίευσε ο δήμος στα ταμεία του από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ως κάλυψη από εθνικούς πόρους για μια σειρά από έργα που θέλει να δρομολογήσει μέσα στην επόμενη διετία ο Δήμος Λέσβου. Κοινώς, δεν υπάρχει δέσμευση στο εξής να γίνουν παρεμβάσεις που έχουν αποκλειστική σχέση με το προσφυγικό.

Ο δήμος λοιπόν μπορεί να «περάσει» στο ΠΔΕ ακόμα και την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του υπάρχοντος κτηρίου του κολυμβητηρίου στο λιμάνι που έχει εγκαταλειφθεί, που κοστίζει περί τις 800.000 ευρώ, ως και να καλύψει λειτουργικές ανάγκες του. Ενδεικτικό μάλιστα της διάθεσης της κυβέρνησης να βοηθήσει και από την άποψη της… γραφειοκρατίας το Δήμο Λέσβου να καλύψει ανάγκες του είναι η οδηγία που δόθηκε αρμοδίως προς τη δημοτική αρχή: «Θέλουμε τα τεχνικά δελτία των έργων-παρεμβάσεων κι ας μην υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να προγραμματίζουμε γρηγορότερα τις διαδικασίες χρηματοδότησης».

 

Ένα έξτρα… «τεχνικό πρόγραμμα»

Τούτων δοθέντων, ο δήμος αποκτά από το πουθενά έναν… κουμπαρά που θα αγγίζει και τα 2,5 εκ. ευρώ, για να μπορέσει να κάνει έργα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα με την αρωγή του ιδίου του κράτους. Έχει ενδιαφέρον στο αμέσως επόμενο διάστημα να αποτυπωθεί το πλάνο της δημοτικής αρχής για να απορροφήσει τα πρώτα ουσιαστικά ανταποδοτικά που λαμβάνει…

 

Βιολογικοί νότιας πόλης

Παράλληλα, η νέα επίσκεψη στην Αθήνα έχει ενδιαφέρον και για τα ζητήματα της ΔΕΥΑΛ, με τον πρόεδρό της Αντώνη Γιαννάκη να συναντιέται με τον ειδικό γραμματέα Υδάτων Ιάκωβο Γκανούλη και να διαπιστώνει πως υπάρχει η διάθεση για συνεργασία στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος με τους βιολογικούς της νότιας πόλης. Ωστόσο, όλα αυτά βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο για να αναλυθούν εκτενέστερα στην παρούσα φάση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey