Ψήφισε η παράταξη της Α. Κυρίτση

Ναι στην αναβίωσης της ΕΝΑ Χίου

23/07/2016 - 17:02

Ο συνδυασμός μας είχε εξ’ αρχής διατυπώσει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναβίωσης της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ. Οι λόγοι δεν ήταν σε καμία περίπτωση μικροπολιτικοί ούτε εξυπηρετούσαν κάποια κομματική σκοπιμότητα. Αντίθετα τα στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει και οι ενημερώσεις που είχαμε λάβει οδηγούσαν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη λύση αποτελούσε την καλύτερη δυνατή επιλογή όσον αφορά το ζήτημα της δημιουργίας αναπτυξιακού μηχανισμού για την περιφέρεια βορείου αιγαίου.

Υπέρ της αναβίωσης της ΕΝΑ Χίου τάχθηκε η περιφερειακή παράταξη "Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή" της Αγλαϊας Κυρίτση. Στην τοποθέτηση της η κ. Κυρίτση εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση. Επίσης κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή πως στο παρελθόν επιδίωκε την εκκαθάρση της ΕΝΑ παρότι της είχε υποδειχθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως αναπτυξιακή εταιρείας όλης της Περιφέρειας.  Ακολουθεί η τοποθέτηση της κ. Κυρίτση:

"Ο συνδυασμός μας είχε εξ’ αρχής διατυπώσει σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναβίωσης της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ. Οι λόγοι δεν ήταν σε καμία περίπτωση μικροπολιτικοί ούτε εξυπηρετούσαν κάποια κομματική σκοπιμότητα. Αντίθετα τα στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει και οι ενημερώσεις που είχαμε λάβει οδηγούσαν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη λύση αποτελούσε την καλύτερη δυνατή επιλογή όσον αφορά το ζήτημα της δημιουργίας αναπτυξιακού μηχανισμού για την περιφέρεια βορείου αιγαίου.

Ποια ήταν τα στοιχεία αυτά;                  

Πρώτον: Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο απαγορεύει στις Περιφέρειες να συστήνουν αναπτυξιακές εταιρείες όταν μετέχουν ήδη σε αναπτυξιακή στην οποία κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.

Δεύτερον: Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και η δημιουργία νέας αναπτυξιακής θα κόστιζε πολύ περισσότερο στο ελληνικό δημόσιο και στις τσέπες του έλληνα φορολογούμενου από ότι η αναβίωση της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ.

Τρίτον : Το γεγονός ότι η ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ είχε ήδη καταγράψει κατά την διάρκεια της λειτουργίας μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο των εταιρειών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πανελλαδικό επίπεδο. Το έργο που παρήγαγε ήταν αξιοσημείωτο και δημιουργούσε με αυτό τον τρόπο ένα βιογραφικό που αποτελούσε την καλύτερη δυνατή παρακαταθήκη για ένα υγιές και δυναμικό μέλλον.

Μπορεί να πει κανείς ότι το θέμα της αναβίωσης της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ είναι από τις λίγες περιπτώσεις που το σώμα των αιρετών έχει μπροστά του τόσα απλά και τόσο ξεκάθαρα επιχειρήματα προκειμένου να μπορέσει να αποφασίσει.

Στα επιχειρήματα αυτά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλα. Να αναφέρουμε τους εργαζόμενους που δεν θα χάσουν την δουλειά τους,τους προμηθευτές από την Χίο που δεν θα μείνουν απλήρωτοι,την φθορά που θα υφίστατο η εικόνα της περιφέρειας εάν επέμενε να αναλάβει τον ρόλο του μπαταχτσή. Όμως δεν θα εστιάσουμε την προσοχή μας στην παρούσα φάση τουλάχιστον σε αυτά τα τελευταία επιχειρήματα. Όχι επειδή τα θεωρούμε λιγότερο σημαντικά από τα προηγούμενα. Αντίθετα τα θεωρούσαμε εξαιρετικά σημαντικά αν όχι σημαντικότερα καθόσον πηγάζουν από τις αξίες και τις αρχές που υπηρετεί ο συνδυασμός μας. Όμως βάζοντας σαν στόχο το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, αυτό ακριβώς καλείται να υπηρετήσει ο αναπτυξιακός μηχανισμός της περιφέρειας, θα προσπαθήσουμε στην προκειμένη περίπτωση να βρούμε κοινά σημεία σύγκλισης. Για αυτόν τον λόγο θα προσεγγίσουμε το θέμα και εμείς κυρίως τεχνοκρατικά. Μια προσέγγιση που πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά προσφιλής για ένα συνδυασμό σαν το δικός σας που αν δεν κάνουμε λάθος θέλει να προσεγγίζει τα θέματα μέσα από την λογική της οικονομικής επάρκειας.

Όμως θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά επιχειρήσαμε να τα θέσουμε υπόψη σας όταν πριν από περίπου ένα χρόνο τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της δημιουργίας νέας αναπτυξιακής.

Τι εισπράξαμε τότε σαν απάντηση;

Την επιμονή του συνδυασμού σας σε μία θέση η οποία φαινόταν εξ αρχής λανθασμένη και αναιτιολόγητη.

Με τι επιχειρήματα;

Με κανένα απολύτως.

Εάν αυτό δεν αποτελεί τον ορισμό του τουλάχιστον απόλυτου ανορθολογισμού και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας τότε τι είναι;

Στην τότε τοποθέτηση μου σχετικά με την δημιουργία νέας αναπτυξιακής υπήρξα σαφής. Σαν παράταξη θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα.

Αυτό πράξαμε καταθέτοντας προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 22 της αποκεντρωμένης διοίκησης και δικαιωθήκαμε.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα. Ήδη από το πρώτο μνημόνιο υπάρχει η δέσμευση για τον δραστικό περιορισμό των νομικών προσώπων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γεγονός που μεταφράζεται στην απαγόρευση της δημιουργίας νέων αναπτυξιακών εταιριών από τους ΟΤΑ. Όπως αντιλαμβάνεστε η απόφαση σας για δημιουργία νέας αναπτυξιακής δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Σήμερα η περιφέρεια εισηγείται την αναβίωση της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ προσκομίζοντας μια μελέτη η οποία αποτελεί διεξοδική και ενδελεχή τεκμηρίωση των τριών επιχειρημάτων που ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου. Των επιχειρημάτων πάνω στα οποία βασίστηκε η θέση της παράταξης μας για την ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ.

Την υπερψηφίζουμε χωρίς να θριαμβολογήσουμε. Θεωρούμε ότι η υπερψήφιση της συγκεκριμένης επιλογής αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για τον τόπο.

Όμως θέλουμε παράλληλα να εκφράσουμε τις έντονες επιφυλάξεις μας και την ανησυχία μας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ ο ανορθολογισμός και η μικροπολιτική σκοπιμότητα που επέδειξε μέχρι σήμερα η παράταξη σας στο συγκεκριμένο ζήτημα.Γιατί ανορθολογισμός είναι ο βασικός λόγος που οι εταιρίες αυτές πέφτουν έξω και το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα η παράταξη σας έχει όλα τα δεδομένα με το μέρος της προκειμένου η επιχείρηση αυτή να πετύχει και να καταστεί βιώσιμη. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους εργαζόμενους που στηρίζουν έμπρακτα την εταιρεία δεχόμενοι να λάβουν τα οφειλόμενα σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια. Τους προμηθευτές που δέχθηκαν έως και 50% κούρεμα στις απαιτήσεις τους στην περίπτωση που η εταιρεία αναβιώσει. Το ΕΣΠΑ το οποία θα τρέξει το αμέσως προσεχές διάστημα προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες στον αναπτυξιακό αυτό μηχανισμό. Καταλαβαίνετε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούν να υπάρξουν πλέον δικαιολογίες. Πολύ απλά δεν δικαιούστε πλέον να αποτύχετε.

Η παράταξη μας θα στηρίξει κάθε επιλογή που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ισχυροποίηση ενός αναπτυξιακού μηχανισμού που θα υπηρετεί την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα δεν θα διαστάσει να ασκήσει σκληρή κριτική και να καυτηριάσει κάθε κίνηση που οδηγήσουν την ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΕ στο να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος".

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey