Ενώ η δημοτική αρχή, χωρίζεται ξανά σε… «στρατόπεδα» με έντονα τοπικιστικά χαρακτηριστικά

Στο «ψυγείο» το Τεχνικό Πρόγραμμα

20/03/2015 - 23:13

Να κερδίσει χρόνο μέχρι να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα απόφαση που θα εξισορροπήσει τα -πάντα- αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των γεωγραφικών του αντιδημάρχων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, θέλει ο δήμαρχος, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου.

Να κερδίσει χρόνο μέχρι να καταλήξει στην πιο συμφέρουσα απόφαση που θα εξισορροπήσει τα -πάντα- αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των γεωγραφικών του αντιδημάρχων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, θέλει ο δήμαρχος, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου.

Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, ανέδειξε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προωθήσει μικρά έργα και παρεμβάσεις στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, αλλά και μία νέα αφορμή για εσωστρέφεια μεταξύ των γεωγραφικών αντιδημάρχων· δεν καλοβλέπουν όλοι ούτε την αντιπρόταση του δημάρχου να γίνει μια ευρεία ασφαλτόστρωση ύψους ενός εκ. ευρώ, για όλο το δήμο.

Και αυτήν τη στιγμή η δημοτική αρχή, φαίνεται να χωρίζεται ξανά σε δύο «στρατόπεδα», με αντιδημάρχους που αρνούνται να ψηφίσουν είτε τη μία πρόταση είτε την άλλη για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, θεωρώντας ότι θίγονται τα συμφέροντα των ενοτήτων τους.

Στη συνεδρίαση
Εν τω μεταξύ η δημοτική αρχή πηγαίνει στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας βάζοντας ουσιαστικά το Τεχνικό Πρόγραμμα στο «ψυγείο», με το δήμαρχο ουσιαστικά να επιχειρεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, να ξεπεράσει έναν ακόμη σκόπελο, που αναδεικνύει τα έντονα «τοπικιστικά» χαρακτηριστικά του «Καλλικράτειου» δήμου της Λέσβου. Καθώς οι αντιδήμαρχοι των ενοτήτων της περιφέρειας, βάσει του υψηλού πήχη που έθεσε η ίδια η δημοτική αρχή για παρεμβάσεις και έργα στην περιφέρεια, δεν μπορούν να δεχτούν εύκολα την στροφή 180 μοιρών που φέρεται να κάνει η δημοτική αρχή, αναφορικά με την προοπτική «ενός τουλάχιστον έργου για κάθε χωριό».

Εξάλλου από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν και ψηφίστηκε η αρχική μορφή του Τεχνικού Προγράμματος, μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, έγινε μία μεγάλη προσπάθεια σε συνεννόηση με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους και τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Στρατή Τζιμή, για να διαμορφωθεί ένας ρεαλιστικός προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων.

Ο οποίος όμως διαμόρφωνε -σύμφωνα με την κριτική που διατυπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής- κάποιες σημαντικές ανισότητες μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, πως μία δημοτική ενότητα είχε προϋπολογισμό έργων 80.000 ευρώ και μία άλλη μόλις 30.000, για να γίνει αντιληπτός ο λόγος της δυσαρέσκειας ορισμένων. Παρ’ όλα αυτά άφηνε περιθώρια για μικρές αλλαγές, που θα εκτόνωνε τις γκρίνιες του τύπου «η δική μου ενότητα, έχει πολύ λιγότερα έργα σε σχέση με την άλλη…».

Η συμβιβαστική αντιπρόταση
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό όμως, ο δήμαρχος έβγαλε στο προσκήνιο την πρόθεσή του, κάποια στιγμή να προχωρούσε έτσι κι αλλιώς σε μία ευρεία ασφαλτόστρωση εντός όλων των οικισμών του δήμου. Και σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσει άμεσα τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των γεωγραφικών του αντιδημάρχων, πρότεινε αντί του μέχρι πρότινος προγραμματισμού μικρών έργων για κάθε ενότητα, την περίφημη ασφαλτόστρωση αλλά και τσιμεντόστρωση ύψους ενός εκ. ευρώ, που ανέδειξε προχτές το «Ε».

Αξίζει βέβαια εδώ να σημειωθεί, ότι η αντιπρόταση ουσιαστικά αυτή δεν ήρθε μόνο εξαιτίας της «γκρίνιας» που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής μεταξύ των αντιδημάρχων και τη δεδομένη άρνηση ορισμένων να ψηφίσουν μία τέτοια εισήγηση. Αλλά και επειδή άναψε σε έναν βαθμό «κόκκινο» και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, που καλείται μέσα στο 2015 να τρέξει με τάχιστους ρυθμούς, για να ολοκληρώσει τα έργα του ΕΣΠΑ, οι προθεσμίες των οποίων ολοκληρώνονται τον ερχόμενο χειμώνα…

Έτσι επειδή ακόμη και τα μικρά στις περισσότερες περιπτώσεις έργα που προγραμματίζονταν για τα χωριά της περιφέρειας, θα απαιτούσαν μία έξτρα εργασία για την παραγωγή μελετών, θα έφεραν ένα επιπλέον ρίσκο: να μη γίνουν δηλαδή ούτε τα έργα του ΕΣΠΑ εγκαίρως, αλλά ούτε και τα μικρά έργα στα χωριά.

Θα γίνει… «διαπραγμάτευση»
Η εκτελεστική επιτροπή της περασμένης Τετάρτης, ολοκλήρωσε τις εργασίες της, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως το ποια πρόταση ουσιαστικά θα φέρει η εισήγηση της δημοτικής αρχής για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος.

Επιπλέον, η απόφαση να γίνει το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας χωρίς την περίφημη τροποποίηση στα θέματα ημερήσιας διάταξης, δείχνει πως ο δήμαρχος κυρίως και οι αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός και Στρατής Τζιμής, ακόμη «ψάχνονται» για την επίτευξη της πιο συμφέρουσας εισήγησης για όλους. Και μέχρι τότε, αναμένονται λογικά αρκετές «εσωτερικές» διαπραγματεύσεις, με τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους, αλλά και με κάποιους προέδρους τοπικών κοινοτήτων…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey