Αισιόδοξες και οι δύο πλευρές…

Σύντομα η απόφαση του ΣτΕ

19/09/2014 - 13:53

Στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης αναίρεσης της Χριστιάνας Καλογήρου κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε την ανακήρυξή της ως περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης αναίρεσης της Χριστιάνας Καλογήρου κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε την ανακήρυξή της ως περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Στις δυόμισι ώρες που κράτησε η διαδικασία, από τις 9:30 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, αγόρευσαν οι νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών.

Επίσης ο εισηγητής της υπόθεσης παρουσίασε τις νομικές πτυχές του θέματος και υπέβαλε ερωτήσεις στους δικηγόρους. Τη διαδικασία παρακολούθησαν τόσο η κ. Καλογήρου, όσο και ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής.

Μεγάλος αριθμός νομικών παρακολούθησε τη δίκη, καθώς είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τέτοιο ζήτημα.

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έως τη Δευτέρα στους δικηγόρους των δύο πλευρών για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη του μήνα. Όποια κι αν είναι αυτή, θα δημιουργήσει νομολογία, πάνω στην οποία θα στηριχθούν τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας όταν στο μέλλον θα κληθούν να διαχειριστούν ομοειδείς υποθέσεις.

Υποστήριξαν…
Την αίτηση αναίρεσης της κ. Καλογήρου υποστήριξε ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στην αγόρευσή του προσπάθησε να καταδείξει πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, είναι διοικητική βαθμίδα του κράτους που ως κεντρικό αντικείμενό της έχει τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των οργανισμών της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού.

Κατά συνέπεια, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, θέση που κατείχε η κ. Καλογήρου πριν τις εκλογές του περασμένου Μάιου, δεν μπορεί να επηρεάσει τη βούληση των πολιτών κατά την εκλογική διαδικασία.

Επίσης υποστήριξε πως το Σύνταγμα δεν προσδιορίζει τα ασυμβίβαστα για τους υποψήφιους περιφερειάρχες.
Η κ. Καλογήρου σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος.

Την πλευρά του κ. Ζερδελή και των άλλων στελεχών τού ΣΥΡΙΖΑ που προσέφυγαν κατά της ανακήρυξης της κ. Καλογήρου στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, υποστήριξε ο έγκριτος νομικός Στρατής Βαξεβάνης, που έλκει την καταγωγή του από την Ερεσό.

Η εκτίμηση που υπάρχει από την πλευρά του κ. Ζερδελή και των νομικών του συμβούλων, είναι πως η πλευρά της κ. Καλογήρου δεν παρουσίασε κανένα νέο στοιχείο ή νομικό επιχείρημα που θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Αισιοδοξία επικρατεί για την εξέλιξη και του δεύτερου σκέλους της υπόθεσης, δηλαδή το αίτημα αναίρεσης που κατέθεσε ο κ. Ζερδελής και τα άλλα στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που απέρριψε την προσφυγή τους κατά της ανακήρυξης του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Στρατή Κύτελη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey