Μετά την επιστροφή της σχολικής περιουσίας της Αγιάσου στο Δήμο Λέσβου, ξεκινά επένδυση αξιοποίησης των πηγών

Εμφιαλωμένο νερό Τσίγκου

04/04/2012 - 18:53

Ό,τι δεν κατάφερε να πετύχει ως νομάρχης, θέτει στόχο να κάνει ως δήμαρχος ο Δημήτρης Βουνάτσος, που μετά την επιστροφή της σχολικής περιουσίας της Αγιάσου στο Δήμο Λέσβου, ξεκινά την προσπάθεια η Λέσβος να πίνει το εμφιαλωμένο νερό που ξέρει, αυτό που βγαίνει απ’ τις πηγές του Τσίγκου.

Ό,τι δεν κατάφερε να πετύχει ως νομάρχης, θέτει στόχο να κάνει ως δήμαρχος ο Δημήτρης Βουνάτσος, που μετά την επιστροφή της σχολικής περιουσίας της Αγιάσου στο Δήμο Λέσβου, ξεκινά την προσπάθεια η Λέσβος να πίνει το εμφιαλωμένο νερό που ξέρει, αυτό που βγαίνει απ’ τις πηγές του Τσίγκου.

Χθες, ο δήμαρχος Λέσβου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία και αναφέρθηκε σε θετικές ειδήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που αφορούν στο Δήμο Λέσβου. Η πρώτη αφορούσε στην ψήφιση τροπολογίας που κατατέθηκε στο νόμο για τον Οικοδομικό Κανονισμό, σύμφωνα με την οποία η σχολική περιουσία του πρώην Δήμου Αγιάσου, που με νόμο τού 2002 είχε περάσει στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) Α.Ε., επιστρέφει στο Δήμο Λέσβου. Ο κ. Βουνάτσος αναφέρθηκε αναλυτικά στο μέγεθος της περιουσίας αυτής, όπως και στις ενέργειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου, και με τη βοήθεια όπως είπε του Νίκου Σηφουνάκη και του Σπύρου Γαληνού, των νομικών Σωτήρη Βουνάτσου και Τάσου Κόρακα, αλλά και του νέου υπουργού Παιδείας, Γιώργου Μπαμπινιώτη, να κερδηθεί η μάχη διεκδίκησής της απ’ το Δήμο Λέσβου.

Νερό απ’ την Κρήτη…
«Τώρα με τη δημοσίευση του νόμου και την επιστροφή της περιουσίας στην οποία περιλαμβάνονται και οι πηγές του Τσίγκου, ξεκινά μια νέα προσπάθεια, στόχος της δημοτικής μου αρχής, αυτό με το οποίο θέλω να συνδέσω τη δημαρχιακή μου θητεία: η προσπάθεια αξιοποίησης των πηγών, με την εμφιάλωση και διάθεση του νερού σε όλη τη Λέσβο και στα γύρω νησιά σε ανταγωνιστική τιμή. Για να πίνει η Λέσβος το καλό νερό που ξέρει και να σταματήσει, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, όση προσπάθεια και αν χρειαστεί και σε επίπεδο εμπορικής οργάνωσης, η εισαγωγή νερού απ’ την Κρήτη ή την ηπειρωτική χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Ο κ. Βουνάτσος συνέχισε λέγοντας πως θα αναθέσει στον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Γιάννη Τσακίρη, να γίνει η μελέτη για το εμφιαλωτήριο, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αν δεν υπάρξει τέτοια δυνατότητα, μέσω της ΑΔΕΛ Α.Ε. θα επιδιωχθεί να ενταχθεί η επένδυση αξιοποίησης των πηγών στον Αναπτυξιακό Νόμο.

«Στα δυόμισι περίπου χρόνια θητείας που απομένουν, θεωρώ εφικτό το στόχο επιτυχίας σε αυτή την προσπάθεια», επεσήμανε ο δήμαρχος, που κλείνοντας αναφέρθηκε και στις φήμες που έχουν διαρρεύσει, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, αλλά και πολλοί ακόμη πολιτικοί, συναινούν στην πρόταση να παραταθεί η πρώτη θητεία των αυτοδιοικητικών του «Καλλικράτη» από τριάμισι σε πέντε χρόνια, δηλαδή να λήξει στο τέλος τού 2015.


Άρση της δέσμευσης στις «μπλοκαρισμένες» από μελετητή πιστώσεις 1,5 εκατ. ευρώ

Πληρώνει ο «Θησέας»

Στην ίδια συνέντευξη, ο Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρθηκε στο θέμα που ανέδειξε πρωτοσέλιδα πριν μερικές μέρες το «Ε» και αφορούσε στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δήμου Λέσβου ύψους 15 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας ως πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι παλιές αυτές οφειλές του Δήμου θα πληρωθούν απ’ το Δημόσιο.

Όμως και ο Δήμος θα αρχίσει να πληρώνει άμεσα, αφενός τα προνοιακά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, για τα οποία μόλις χθες ήρθαν οι σχετικές πιστώσεις, και αφετέρου τους εργολάβους που έχουν να λαμβάνουν από έργα τού «Θησέας».

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, εδώ και αρκετό διάστημα μελετητής που είχε να λαμβάνει 16.000 ευρώ, «μπλόκαρε» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όλες τις πιστώσεις που αφορούσαν στο πρόγραμμα «Θησέας». Τελικά, μετά την πληρωμή του απ’ το Δήμο, ξεμπλόκαραν πιστώσεις πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, που θα αποδοθούν άμεσα σε εργοληπτικές εταιρείες και γενικά σε όσους είχαν να λαμβάνουν απ’ το πρόγραμμα.

Τροπολογία
Ειδική αναφορά έκανε κατά τη συνέντευξη ο δήμαρχος στο θέμα του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη ΙΙ», που ξεκινά άμεσα να συζητείται στη Βουλή. Όπως επεσήμανε ο κ. Βουνάτσος, παρ’ ότι εκτιμά πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση, ζήτησε απ’ τους βουλευτές του Νομού να καταθέσουν τροπολογία με την οποία να εισηγούνται την αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού της Λέσβου, από έναν σε πέντε δήμους, σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey