Επισκέφθηκαν το ΣΜΑ και το υποκατασκευή Γυμνάσιο Ερεσού Αντίσσης

Βερβέρης και Σπανέλλης στην Ερεσό

10/03/2014 - 22:46

Την πορεία υλοποίησης των σημαντικών έργων του Σχολείου Ερεσού Αντίσσης και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Άντισσας (ΣΜΑ), που εκτελούνται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Δυτική Λέσβο, επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Γιώργο Σπανέλλη, διαπιστώνοντας τον ικανοποιητικό ρυθμό προς την ολοκλήρωσή τους. 

Την πορεία υλοποίησης των σημαντικών έργων του Σχολείου Ερεσού Αντίσσης και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Άντισσας (ΣΜΑ), που εκτελούνται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Δυτική Λέσβο, επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Γιώργο Σπανέλλη, διαπιστώνοντας τον ικανοποιητικό ρυθμό προς την ολοκλήρωσή τους. 

Σχολείο Ερεσού

Το έργο αυτό κατασκευάζεται για να στεγάσει το Γυμνάσιο της περιοχής. Αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και η Π.Ε. Λέσβου ανέλαβε την ευθύνη της ανέγερσης του.
Ενώ το έργο ήταν σε εξέλιξη παρουσιάσθηκε μικρή καθίζηση σε τμήμα του τοίχου του Δημοτικού σχολείου (βρίσκεται στον ίδιο χώρο), ως κύρια συνέπεια της φύσης του εδάφους θεμελίωσής του και της ανόδου του υδροφόρου ορίζοντα που σημειώθηκε απ΄ τις βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου του 2012 και για το λόγο αυτό χρειάστηκαν πρόσθετες μελέτες και εργασίες οι οποίες καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου.

Συγκεκριμένα έγινε στην αρχή  εξωτερική υποστύλωση-υποθεμελίωση του κτιρίου  που πραγματοποιήθηκε έπειτα από εξασφάλιση πιστώσεων από πόρους της Περιφέρειας. Επίσης διαμορφώθηκε κατάλληλα το εσωτερικό του σχολείου έτσι ώστε να μη διακοπούν τα μαθήματα  για όσο χρόνο θα πραγματοποιούνταν οι παρεμβάσεις στο παλιό κτίριο ενώ υπάρχει μελέτη για να αποκατασταθεί το εσωτερικό του κτιρίου. Ήδη πάντως συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται η ανάληψη υποχρέωσης από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ώστε αμέσως μετά να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων η ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται εντός διμήνου από την υπογραφή της συμβάσεως.
Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Άντισσας

Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως γνωστόν ενέταξε στο ΕΣΠΑ, το έργο κατασκευής των ΣΜΑ σε Γέρα, Πολιχνίτο και Άντισσα με 2,85 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά το 1,6 εκατ. αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού και το υπόλοιπο ποσό διατέθηκε στις μόνιμες κατασκευές - διαμορφώσεις των υποδομών (π.χ. ράμπες), εργασίες όλες που έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό που απομένει είναι η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για την προμήθειά του, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου και έχει υπογραφεί σύμβαση. Ο ανάδοχος μάλιστα σε λίγες μέρες θα πρέπει να παραδώσει τις χοάνες, κοντέινερ, φορτηγά και γενικά όλο το προβλεπόμενο εξοπλισμό  που απαιτείται για τη λειτουργία των ΣΜΑ, (Γέρας, Άντισσας και Πολιχνίτου).

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει διαμορφωθεί ο σχεδιασμός, ο ΣΜΑ στην Άντισσα θα εξυπηρετεί την ανάγκη μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης.

Ας σημειωθεί ότι ο Αντιπεριφερειάρχης, επισκέφτηκε και τις εργασίες διαμόρφωσης του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, οι οποίες ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά τη συμβασιοποίηση του έργου, δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τις επιτάξεις. Ανάδοχος αναδείχθηκε στις αρχές Μαΐου τού 2012 η «Κοινοπραξία Αναστηλωτική Α.Ε. - Τοξότης Α.Ε. - Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε.» και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση για την κατασκευή του έργου, με συνολικό συμβατικό τίμημα 38 εκατ. ευρώ και συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου τα τρία χρόνια. Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ-Τομεακό του Υπουργείου Υποδομών από το οποίο και επιβλέπεται.

Μετά την επίσκεψη στα υπό εκτέλεση έργα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου, κ. Ηρακλής Βερβέρης δήλωσε:

 «Είμαι ικανοποιημένος γιατί όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη Δυτική Λέσβο βρίσκονται σε καλό δρόμο. Είναι αλήθεια ότι αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες οι οποίες όμως με προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων έχουν ξεπεραστεί. Η ολοκλήρωση αυτών σε συνδυασμό με το λιμάνι του Σιγρίου που στις 8 Απριλίου δημοπρατείται, θα αλλάξει όλα τα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey