Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου

Πίεση από Σηφουνάκη

05/02/2014 - 17:42

Χωρίς να αποκαλύψει ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που επεδίωξε κι είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Νίκος Σηφουνάκης, η ανακοίνωσή της και μόνο γεννά βάσιμες υποψίες πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για το θέμα της διαίρεσης του ενιαίου Δήμου.

Χωρίς να αποκαλύψει ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης που επεδίωξε κι είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Νίκος Σηφουνάκης, η ανακοίνωσή της και μόνο γεννά βάσιμες υποψίες πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για το θέμα της διαίρεσης του ενιαίου Δήμου.

Αν ο πρωθυπουργός ήταν αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική ή αν δεν υπήρχαν ασφαλή περιθώρια η όλη διαδικασία να μην ολοκληρωθεί έως τις δημοτικές εκλογές, ο έμπειρος στα κοινοβουλευτικά ζητήματα βουλευτής του Νομού Λέσβου θα απέφευγε να δημοσιοποιήσει την παράσταση που έκανε για το θέμα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σηφουνάκης, που όλο το προηγούμενο διάστημα ποικιλοτρόπως προσπάθησε και στο κόμμα του - κυρίως σ' αυτό -, αλλά και με σειρά άλλων επαφών να προωθήσει το θέμα της διαίρεσης του ενιαίου Δήμου Λέσβου, χθες συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από αίτημά του, με τον κ. Σαμαρά. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Σηφουνάκης έθεσε πρωταρχικά την ανάγκη αλλαγής τού Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» σ' ό,τι αφορά στο χωροταξικό για το νησί της Λέσβου.

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα παρέδωσε προς τον πρωθυπουργό σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο αναλύει γιατί πρέπει να διασπασθεί ο ενιαίος Δήμος σε πέραν του ενός.

«Η νομοθετική ρύθμιση πρέπει άμεσα να υπάρξει, έστω ειδικά για τη Λέσβο, δεδομένου ότι επ' αυτού υπάρχει πολιτική ομοφωνία», σημειώνει ο κ. Σηφουνάκης στην ανακοίνωσή του πως ανέφερε στον πρωθυπουργό, δίχως όμως να γνωστοποιεί τι απάντηση έλαβε απ' τον κ. Σαμαρά.

Κι άλλο νησί...
Έγκυρη πηγή σε κυβερνητικό επίπεδο επεσήμανε πως υπάρχει σπουδή στο αρμόδιο υπουργικό επιτελείο για να επισπευστεί η κατάθεση ρύθμισης - προφανώς με τη μορφή τροπολογίας - για το σπάσιμο της Λέσβου, αναζητείται όμως και άλλο ή άλλα νησιά που από κοινού θα περιληφθούν στον ίδιο σχεδιασμό.

Ως σίγουρη φέρεται η Κέρκυρα και ενδεχομένως και η Κεφαλονιά, ενώ έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί η απαλοιφή της Ρόδου, ίσως και της Σάμου, εξ αιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα στην προοπτική τριχοτόμησης και διχοτόμησης αντίστοιχα των εκεί δήμων.

Την ίδια προσπάθεια υποστηρίζουν εκτός των κ.κ. Γιάννη Μιχελάκη και Λεωνίδα Γρηγοράκου, και άλλοι υπουργοί, όπως ο Λέσβιος Χαράλαμπος Αθανασίου ή ο Κερκυραίος Νίκος Δένδιας, ενώ θεωρείται δεδομένη - σε περίπτωση που απαλειφθούν τα δύο προαναφερόμενα νησιά - η ομόθυμη στήριξη των 153 βουλευτών της συγκυβέρνησης. Μάλιστα, ο κ. Σηφουνάκης, που αναχωρεί από αύριο για την Αμερική, έχει προβλέψει ώστε αν χρειαστεί, να ψηφίσει με επιστολική ψήφο υπέρ της διαίρεσης του Δήμου Λέσβου.

Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής, μεταβαίνει στις ΗΠΑ με άλλους βουλευτές ως μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνόδου τού ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βαλτιμόρη, όπου στο Νοσοκομείο «John Hopkins» θα προβεί σε προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις.

Την άλλη βδομάδα
Σε ό,τι αφορά σο νομοσχέδιο «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο», που επρόκειτο να εισαχθεί χθες προς ψήφιση, νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα το εισαγάγει την επόμενη Τρίτη, λόγω άλλων νομοθετημάτων που είχαν προτεραιότητα.

Αυτό που μένει να φανεί στην πράξη, είναι αν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που ήθελαν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, και από κοινού με την τροπολογία για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών να φέρει ρύθμιση και για τη διαίρεση μεγάλων νησιωτικών δήμων.

Τίποτα βέβαια δεν αποκλείει η ρύθμιση, πόσο μάλλον όταν είναι και πρωθυπουργική εντολή η προώθησή της, να εισαχθεί και να ψηφιστεί σε οποιοδήποτε άλλο δημοσίευμα.

Όσο κι αν έχουν στενέψει χρονικά τα περιθώρια, η ελπίδα δεν έχει ακόμη σβήσει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey