«Ούτε έχει εκλεγεί, ούτε έχει οριστεί πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου», σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών

Δημαιρεσίες επί τρία!

16/01/2013 - 15:49

Ως πιθανή ημερομηνία ορισμού προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου προβάλλει η Κυριακή 27 Ιανουαρίου, αφού όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί και τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση για να τελειώσει η διαδικασία που θα αποδώσει προεδρείο στο όργανο και τις δύο βασικές Επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητα Ζωής, για τη λειτουργία του Δήμου.

Ως πιθανή ημερομηνία ορισμού προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου προβάλλει η Κυριακή 27 Ιανουαρίου, αφού όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί και τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση για να τελειώσει η διαδικασία που θα αποδώσει προεδρείο στο όργανο και τις δύο βασικές Επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητα Ζωής, για τη λειτουργία του Δήμου. Και αυτό γιατί έως σήμερα, όπως προκύπτει απ’ τα όσα μάς διευκρίνισε στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών παραπέμποντας για τις οριστικές αποφάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ούτε έχει εκλεγεί, αλλά ούτε κι έχει οριστεί πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε συνέχεια των εξελίξεων στο Δήμο Λέσβου, αλλά και των όσων ανέφερε ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το «Ε» επικοινώνησε με το Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον κ. Κίμωνα Σιδηρόπουλο, στέλεχος της υπηρεσίας, στον οποίο είχαμε κατ’ επανάληψη αποταθεί και στις δημοτικές εκλογές τού 2010, όταν και μετείχε στην ομάδα εργασίας για την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Αρνητικά τα λευκά
Ο κ. Σιδηρόπουλος, μάλιστα, αναφέρεται ως αρμόδιος υπάλληλος για πληροφορίες και στην απάντηση που δόθηκε απ’ το Υπουργείο στο Δήμο Πεντέλης και την οποία μνημόνευσε ο δήμαρχος Λέσβου, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με αυτήν, έχει ήδη εκλεγεί, απ’ το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας της Κυριακής 6 Ιανουαρίου, πρόεδρος ο Παναγιώτης Ζαφειρίου. Θυμίζουμε ότι στην απάντηση σημειωνόταν πως «μέλος του προεδρείου δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται, κατά την τρίτη ψηφοφορία ενώπιον όλων των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση αυτή, λαμβάνοντας έστω και μία θετική ψήφο».

Το στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών μάς ενημέρωσε ότι υπήρξε στη συνέχεια νεώτερη απάντηση στο Δήμο Πεντέλης, όπου συμπληρώθηκε στα παραπάνω ότι εκλέγεται ο μοναδικός υποψήφιος «λαμβάνοντας έστω και μία θετική ψήφο περισσότερη των αρνητικών». Κι επειδή τα λευκά στην περίπτωση των ψηφοφοριών του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου είναι αρνητικές ψήφοι, ο κ. Ζαφειρίου δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος.

Μόνο απ’ την παράταξη
Σε ό,τι αφορά στον ορισμό διαγραφέντος συμβούλου, του Απόστολου Πατέστου, στη θέση του προέδρου, ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε κατηγορηματικά ότι «δεν μπορεί να είναι πρόεδρος ανεξάρτητος σύμβουλος» και προσέθεσε ότι έχουν αποσταλεί όλες οι σχετικές εγκύκλιοι στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες και θα επιληφθούν τυχόν προσφυγών που θα κατατεθούν.

Οι εγκύκλιοι αυτές έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου υπάρχει ανηρτημένη, ήδη απ’ τις 18 Δεκεμβρίου 2012, και απάντηση προς το Δήμο Κεφαλονιάς στο ερώτημα αν μπορεί ο προεδρεύων της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή μελών προεδρείου, να είναι ανεξαρτητοποιημένος σύμβουλος. Όπως εν προκειμένω και στη Λέσβο, ο εκτός παράταξης πλειοψηφίας λόγω διαγραφής, αλλά πρώτος σε ψήφους στην ανακήρυξη του συνδυασμού απ’ το Πρωτοδικείο, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Το Υπουργείο υποστηρίζει πως βάσει και της 234/2007 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η βούληση του νομοθέτη είναι η σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και η προεδρία της ειδικής συνεδρίασης για την εκλογή των μελών του προεδρείου, να γίνεται από το σύμβουλο που κατά τεκμήριο απολάβει της εμπιστοσύνης των δημοτών.

Ο πρώτος του συνδυασμού
«Επισημαίνουμε, ακολούθως, ότι ο νομοθέτης χρησιμοποιεί στις ανωτέρω διατάξεις, ρητώς, τον όρο “συνδυασμοί” και όχι “δημοτικές παρατάξεις”. Επομένως, συνάγεται ότι ο νομοθέτης θέλησε να εξαρτά την άσκηση ειδικών καθηκόντων ενός συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου (αυτού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους) με την ένταξή του στον επιτυχόντα συνδυασμό, και όχι σε μία δημοτική παράταξη, ορίζοντας, ρητώς, και ως αποδεικτικό στοιχείο του γεγονότος αυτού τη δικαστική απόφαση ανακήρυξης των δημοτικών συμβούλων», αναφέρεται στην ίδια απάντηση, που συμπερασματικά σημειώνει ότι «η ανεξαρτητοποίηση του πρώτου σε ψήφους συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού από τη δημοτική του παράταξη δεν του αποστερεί και το δικαίωμα άσκησης των καθηκόντων που του απονέμονται από το νόμο κατά τις ανωτέρω διατάξεις (άρθρο 64, παρ. 1 του Ν. 3852/ 2010)».

Αυτή η «εξειδίκευση» απ’ τον προεδρεύοντα κ.. Παρασκευαΐδη αλλά και συμβούλους της αντιπολίτευσης, ερμηνεύτηκε ως γενικότερη δυνατότητα των διαγραφέντων του συνδυασμού να οριστούν μέλη του προεδρείου, ενώ αντιθέτως ο δήμαρχος ανέφερε ότι εξαντλείται στην προεδρία της ειδικής συνεδρίασης ο ρόλος του πρώτου σε ψήφους του συνδυασμού και δεν μπορεί να γενικευτεί η διάταξη για όλα τα μέλη που πλέον είναι ανεξάρτητοι σύμβουλοι και δε μετέχουν σε παράταξη.


Καταγγέλλοντας ότι παραπλανήθηκε κι έπεσε θύμα σκευωρίας δημοτικού συμβούλου κατά του δημάρχου
Επέστρεψε η ανεξάρτητη Ρ. Καραβατάκη

Στην παράταξη της πλειοψηφίας επέστρεψε απ’ τη Δευτέρα η ανεξαρτητοποιημένη εδώ και μήνες σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης Ρίτα Καραβατάκη, η οποία στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε προς το δήμαρχο Λέσβου, αναφέρει πως είχε πέσει θύμα σκευωρίας συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου που την παραπλάνησε, με σκοπό να πλήξει τον επικεφαλής του συνδυασμού, δίχως όμως να αποκαλύπτει την ταυτότητά του.



Στο έγγραφό της προς το Δημήτρη Βουνάτσο, η κ. Καραβατάκη χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» κατά της εκλεγμένης δημοτικής αρχής αυτό που έγινε την Κυριακή στην επαναληπτική διαδικασία των δημαιρεσιών και δηλώνει ότι μετά από αυτό νιώθει υποχρεωμένη να ανακαλέσει τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της απ’ τη «Λαϊκή Ενότητα», συνδυασμό με τον οποίο είχε εκλεγεί σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης.

«Με τα όσα αποτρόπαια και αντιδημοκρατικά συνέβησαν, συνειδητοποίησα ότι και εγώ έπεσα θύμα τής από καιρού προετοιμαζόμενης σκευωρίας συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου, ο οποίος με παραπλάνησε και με ενέπλεξε στα δόλια σχέδιά του, πείθοντάς με να ανεξαρτητοποιηθώ από την παράταξή μας, με σκοπό να καταφέρει “να ξεγυμνώσει το βασιλιά”, όπως δηλώνει», τονίζει η κ. Καραβατάκη, που υπογραμμίζει πως επιθυμεί να επιστρέψει στην παράταξη του δημάρχου γιατί αισθάνεται πως πρέπει να σταθεί δίπλα του με τις όποιες δυνάμεις της, και λέει προς τον ίδιο τον κ. Βουνάτσο: «Διά του προσώπου σας να υπερασπιστώ τη δημοκρατία και τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν ψηφίζοντάς με και οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν τελικά απ’ όλη αυτήν τη σκευωρία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey