Ανάκληση της απένταξης του βιολογικού νότιας Μυτιλήνης ζητά ο δήμαρχος Λέσβου

«Και πρέπει, και μπορεί να γίνει»

16/01/2013 - 15:26

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί το περιβάλλον στη θαλάσσια περιοχή του νότιου τμήματος της λεσβιακής πρωτεύουσας προτάσσει ο δήμαρχος Λέσβου σε επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης απένταξης του έργου του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί το περιβάλλον στη θαλάσσια περιοχή του νότιου τμήματος της λεσβιακής πρωτεύουσας προτάσσει ο δήμαρχος Λέσβου σε επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης απένταξης του έργου του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Ο Δημήτρης Βουνάτσος στο έγγραφο που κοινοποιεί και στους Χαράλαμπο Αθανασίου, Κώστα Μουτζούρη, Γιάννη Σπιλάνη, Χριστιάνα Καλογήρου, Παύλο Βογιατζή, Γιάννη Ζερδελή και Νίκο Σηφουνάκη, υποστηρίζει πως το έργο και πρέπει, αλλά και μπορεί να γίνει, αφού είναι πλήρως ώριμο πλέον.

Ο δήμαρχος κατ’ αρχάς απευθυνόμενος στους υπουργούς σημειώνει ότι κακώς ως αιτιολογικό της ανάκλησης αναφέρεται πως το έργο «αφενός δεν είναι απαραίτητο με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος, αφού δεν αφορά σε οικισμό γ΄ προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ και δεν περιλαμβάνεται στο σχετικό πίνακα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, και αφετέρου δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες υλοποίησής του (δεν έχουν λάβει προέγκριση δημοπράτησης για κανένα υποέργο)».

Επιχειρήματα
Αιτιολογώντας την άποψή του, ο κ. Βουνάτσος σημειώνει ότι κακώς απεντάχθηκε, γιατί οι οικισμοί που θα εξυπηρετηθούν απ’ το έργο (Ταξιάρχες, Αγ. Μαρίνα, Βαρειά - Ακρωτήρι, Νεάπολη, Κουμκό, Πληγώνι και Αγριλιά Κρατήγου) σήμερα συγκεντρώνουν πληθυσμό άνω των 4.000 κατοίκων, που συνεχώς αυξάνεται, ενώ στην περιοχή είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ξενοδοχεία και το αεροδρόμιο. Ο ωφελούμενος πληθυσμός σε περίοδο αιχμής στην παρούσα χρονική περίοδο φτάνει τους 5.650 κατοίκους, ενώ ο προβλεπόμενος πληθυσμός αιχμής 20ετίας φτάνει τους 9.600 κατοίκους. Αυτά όλα σημαίνουν, όπως συνεχίζει ο κ. Βουνάτσος, ότι η περιοχή του έργου εντάσσεται στην προτεραιότητα β΄ σύμφωνα με την Οδηγία, ενώ επισημαίνει ότι η όχληση της περιοχής βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και ταυτοχρόνως αποτελεί την κύρια κολυμβητική περιοχή για τους κατοίκους της πόλης και τους παραθεριστές.

Το δεύτερο επιχείρημα που καταθέτει ο δήμαρχος, είναι πως ο Δήμος Λέσβου έχει λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και είναι έτοιμος εντός μηνός να προβεί στη δημοπράτηση του έργου.

Για να ενταχθεί το έργο στις 27-10-2011, τόσο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου όσο και οι υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής αφιέρωσαν πολύ χρόνο και προσπάθεια, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Βουνάτσος έχουν ήδη υποβληθεί τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται η προέγκριση για τη δημοπράτηση του έργου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey