Προβλήματα σε Καλλονή, Δάφια, Πέραμα και Λουτρά απ’ τη νεροποντή της Παρασκευής

Πλημμύρισαν σε μισή ώρα

15/01/2013 - 15:54

Μισή ώρα ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν με τη νεροποντή της Παρασκευής περιοχές της Λέσβου που συχνά σε έντονα φαινόμενα νεροποντών αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παρ’ ότι δε σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, χρειάστηκε να υπάρξει επέμβαση μηχανημάτων του Δήμου και της Περιφέρειας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κυρίως σε Καλλονή, Δάφια, Πέραμα και Λουτρά.

Μισή ώρα ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν με τη νεροποντή της Παρασκευής περιοχές της Λέσβου που συχνά σε έντονα φαινόμενα νεροποντών αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παρ’ ότι δε σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, χρειάστηκε να υπάρξει επέμβαση μηχανημάτων του Δήμου και της Περιφέρειας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κυρίως σε Καλλονή, Δάφια, Πέραμα και Λουτρά.

Απ’ τις βροχοπτώσεις δεν πλημμύρισαν σπίτια στην Καλλονή, αλλά κυρίως δρόμοι και αγροτικές περιοχές, με σημαντικότερο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Πέραμα, όπου χρειάστηκε να απομακρυνθεί από γεφύρι κορμός δέντρου που είχε παρασυρθεί και εμπόδιζε τη διέξοδο του νερού. Στην ίδια περιοχή πλημμύρισε και ένα σπίτι, ενώ οι μεγάλες ποσότητες νερού έκαναν για ώρα αδιάβατους τους αγροτικούς δρόμους.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λέσβου, τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί στις διανοίξεις των ποταμιών και λαγκαδιών, «λειτούργησαν αποτελεσματικά και απέτρεψαν ζημιές από τη νεροποντή». Διαπιστώθηκε όμως ότι κατά την έξοδο του ποταμού που διασχίζει την Καλλονή προς το ποτάμι στις «Εννιά Καμάρες», υπερχείλισε και πλημμύρισαν μεμονωμένα αγροκτήματα, σε μικρή έκταση. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο Δημήτρης Βουνάτσος επικοινώνησε αμέσως με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, ζητώντας του σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Καλλονής, αντιδήμαρχο και πρόεδρο, να μεταβεί ειδικό μηχάνημα για την εκβάθυνση του εν λόγω χειμάρρου, κατά την εκβολή του προς την πλευρά του γεφυριού «Εννιά Καμάρες».

Κλιμάκιο του Δήμου αποτελούμενο απ’ το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Βατό, τον αντιδήμαρχο Καλλονής, Βαγγέλη Γιαβάση, τον πρόεδρο της Δημοτικής Καλλονής, Θανάση Ελευθερίου, και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δαφίων, Νίκο Μαμουρίδη, επισκέφθηκε το Σάββατο το πρωί τις πληγείσες περιοχές του λεκανοπεδίου Καλλονής, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι κ.κ. Βουνάτσος και Βατός μετέβησαν στο Πέραμα, όπου συνεργάστηκαν με στελέχη της Περιφέρειας, αλλά τους δημοτικούς συμβούλους Θέμη Αθανάση και Κωνσταντίνα Κοτζαδημητρίου, καθώς και τον πρόεδρο της Κοινότητας Περάματος, Κίμωνα Χρυσίδη, για τις επιβαλλόμενες ενέργειες αποκατάστασης.

Τέλος, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, μαζί με την πρόεδρο των Λουτρών, Άννα Σαμαρτζή, επισκέφθηκε την Κοινότητα Λουτρών, όπου διαπιστώθηκαν μικρότερης έκτασης και έντασης παρόμοια προβλήματα από τη νεροποντή.
 

Ακόμη δεν επισκευάστηκαν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο
Διαμαρτύρονται οι Ακρασιώτες

Με διαμαρτυρία του, ο Σύλλογος των Απανταχού Ακρασιωτών «Ο Πλάτανος» καταγγέλλει ότι 40 ημέρες μετά τη σφοδρή νεροποντή της 1ης Δεκεμβρίου δεν έχει γίνει ουσιαστική παρέμβαση στο οδικό δίκτυο Ακρασίου - Δρώτας και στο αγροτικό οδικό δίκτυο, και δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης Ακρασίου και Δρώτας.

Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη πόσιμο νερό για τους κατοίκους της Δρώτας, αλλά και να μην καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του Ακρασίου η μοναδική γεώτρηση που λειτουργεί τώρα στο χωριό.

«Καταλογίζουμε σοβαρές ευθύνες, τόσο στο Δήμο, όσο και στην Περιφέρεια, για την καταστροφή των αγροτικών δρόμων, που βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση, επειδή εδώ και χρόνια δεν είχαν γίνει ούτε αντιπλημμυρικά έργα, ούτε και σωστή συντήρηση, και γιατί μετά από ενάμιση μήνα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που προέκυψαν από τη θεομηνία», αναφέρει ο Σύλλογος, που ζητά την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων.

Ανάλογη διαμαρτυρία έγινε απ’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ακρα-Σιών», που έστειλε επιστολές προς όλους τους τοπικούς φορείς που έχουν την ευθύνη (άμεση και έμμεση) για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων του χωριού, όπως και προς τον πρωθυπουργό της χώρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey