Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου στηρίζει τους Δημοτικούς Υπαλλήλους και τον αγώνα τους

No pasarán…

16/11/2012 - 15:30

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα απ’ την αγωνία όσων έχουν έρθει αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης, αλλά και των πολλών συναδέλφων τους που τους στηρίζουν δυναμικά, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει με κάθε μέσο τους Δημοτικούς Υπαλλήλους.

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα απ’ την αγωνία όσων έχουν έρθει αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης, αλλά και των πολλών συναδέλφων τους που τους στηρίζουν δυναμικά, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει με κάθε μέσο τους Δημοτικούς Υπαλλήλους. Παρά τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν και την «παρακμιακή», όπως την χαρακτήρισε ο δήμαρχος, εικόνα που έδινε το Συμβούλιο, παρά τις κορώνες λαϊκισμού που συνηθίζεται στα θέματα με κοινό να περισσεύουν, η απόφαση του οργάνου δηλώνει την πρόθεση του συνόλου των συμβούλων να αγωνιστούν για να μη μείνει δίχως δουλειά κανένας υπάλληλος του Δήμου. Μάλιστα, χθες, ο Δημήτρης Βουνάτσος δηλώνοντας πως ο Δήμος Λέσβου πρωτοπόρησε σε αντιδράσεις, ανέφερε ότι «δεν έκαναν την πάπια».

Στην αρχή της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία περίπου 200 δημοτικών υπαλλήλων, υπήρξε ένας προβληματισμός, που διατύπωσε αρχικά ο Άρης Χατζηκομνηνός, για το κατά πόσο έχει νόημα να εκδίδεται ένα ψήφισμα συμπαράστασης για το οποιοδήποτε θέμα. Έτσι, μετά από αρκετή ώρα και αφού είχε συμπληρώσει την αρχική εισήγησή του με τις επισημάνσεις που διατύπωσαν σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις, όπως και οι εργαζόμενοι διά του εκπροσώπου τους, ο κ. Βουνάτσος υπογράμμισε ότι το τελικό κείμενο είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπάρχει ελπίδα;
Η απόφαση αυτή, μάλιστα, απεστάλη στην κυβέρνηση, αλλά και στους βουλευτές του Νομού, ενώ ο δήμαρχος, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, είναι σε επαφή με εξειδικευμένους νομικούς σε θέματα δημόσιας διοίκησης, στους οποίους ανέθεσε να διερευνήσουν πώς μπορεί να προσβληθεί νομικά η μνημονιακή επιταγή για απόλυση αναγκαίου προσωπικού. Στη συνέντευξη, ο κ. Βουνάτσος, διατυπώνοντας μόνος του το ερώτημα «υπάρχει ελπίδα ανατροπής;», κατέθεσε τον προβληματισμό του για το δύσκολο εγχείρημα, λέγοντας: «Δε νομίζω, αλλά εμείς θα διεκδικήσουμε να υπάρξει εξαίρεση για το Δήμο Λέσβου.»

Έρεισμα για αυτή την εξαίρεση θα αποτελέσει το γεγονός ότι ο νησιωτικός Δήμος Λέσβου σε σχέση με τον πληθυσμό του έχει τη μικρότερη αναλογία προσωπικού, ή έναν υπάλληλο για 168 κατοίκους, όταν στη Ρόδο η ίδια αναλογία είναι ένας προς 58, στη γειτονική Χίο ένας προς 104 και στην Κέρκυρα ένας προς 109, ενώ υπάρχουν και δήμοι της ηπειρωτικής χώρας, όπως της Πρέβεζας, που η αναλογία είναι ένας δημοτικός υπάλληλος ανά 41 κατοίκους.

Η απόφαση
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από συζήτηση που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, αποφάσισε:

- Να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας μόνιμων ή αορίστου χρόνου δημοτικών υπαλλήλων, που αποτελεί ουσιαστικά συγκεκαλυμμένη απόλυση. Καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, να καταργήσουν τις σχετικές διατάξεις του Τρίτου Μνημονίου και δηλώνει ότι στηρίζει, και πολιτικά, και νομικά, τον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, του μεγαλύτερου εκτατικά δήμου της επικρατείας, με το μικρότερο αριθμό εργαζομένων αναλογικά με τον πληθυσμό, κυριότατα στο νησιωτικό χώρο.

- Να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του σ’ όλες τις περικοπές που επιβάλλονται σ’ όλη την κλίμακα των αποζημιώσεων των αιρετών της αυτοδιοίκησης, αλλά και στις περικοπές των πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων της κεντρικής κυβέρνησης προς τους δήμους.

- Να μη συμπράξει ο Δήμος Λέσβου με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων (αποστολή καταλόγου ονομάτων, έκδοση ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα κ.τ.λ.). Αναθέτει, δε, στο δήμαρχο να δώσει τις γραπτές σχετικές εντολές στην αρμόδια υπηρεσία προσωπικού, την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο καλύπτει απολύτως, και να κλείσει το Γραφείο Προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο, δε θα είναι υπόλογοι οι υπάλληλοι για τη μη αποστολή στοιχείων.

- Να συνεδριάσει αμέσως η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, ώστε ο αγώνας των εργαζομένων και των δημαρχιών να έχει την απόλυτη κάλυψη του Συνεδρίου τής ΚΕΔΕ, η οποία πρέπει να τεθεί επικεφαλής του αγώνα για την ανατροπή του Τρίτου Μνημονίου και όλης της συναφούς νομοθεσίας.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρηθεί σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι εργαζόμενοί της, με κάθε μορφή δράσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey