«Τέσσερα χρόνια έχει να καθαριστεί», καταγγέλλουν οι περίοικοι, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέας πλημμύρας της Μυτιλήνης

Αμαζόνιος… το ρέμα της Λαγκάδας

26/09/2012 - 15:09

Τη γνωστή παροιμία της Λέσβου «τι θα γίνει αν δε βρέξει, κι άμα βρέξει πού θα πάμε…» φέρνει στο νου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αρχή του ρέματος της Λαγκάδας. Εκεί που το έλλειμμα σε παρεμβάσεις πρόληψης, με τον καθαρισμό της περιοχής, προκαλεί βάσιμο κίνδυνο να επαναληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που έχει ζήσει η πόλη της Μυτιλήνης πολλές φορές σε προηγούμενα χρόνια.

Τη γνωστή παροιμία της Λέσβου «τι θα γίνει αν δε βρέξει, κι άμα βρέξει πού θα πάμε…» φέρνει στο νου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αρχή του ρέματος της Λαγκάδας. Εκεί που το έλλειμμα σε παρεμβάσεις πρόληψης, με τον καθαρισμό της περιοχής, προκαλεί βάσιμο κίνδυνο να επαναληφθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που έχει ζήσει η πόλη της Μυτιλήνης πολλές φορές σε προηγούμενα χρόνια. Για να μην ξυπνήσουν μνήμες του παρελθόντος, ακόμη και του πρόσφατου, όπως το 1998 ή το 2005, τότε που η Βουρνάζων έγινε μικρός ή μεγάλος ποταμός, θα πρέπει να γίνει το αυτονόητο: να απομακρυνθούν απ’ το ρέμα ό,τι υλικά θα φράξουν τη μοναδική και ιδιαίτερα στενή διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα.

Για χρόνια ολόκληρα, πριν πιάσουν οι βροχές, ο Δήμος Μυτιλήνης έστελνε ένα συνεργείο με ένα μικρό μηχάνημα (τύπου Bobcat) και καθάριζε το ρέμα της Λαγκάδας, το οποίο ξεκινά απ’ τα παλιά λατομεία και στη διαδρομή του, λίγο μετά το σημείο που τέμνεται απ’ το δρόμο-έξοδο της πόλης, την εθνική οδό Μυτιλήνης προς Καλλονή, βρίσκει την αρχή του αγωγού απορροής του νερού. Ένας αγωγός, που στην πράξη έλυσε το πρόβλημα της πλημμύρας της Μυτιλήνης, αφού παροχέτευε κάτω απ’ την Αεροπόρου Γιανναρέλλη και τη Βουρνάζων το βρόχινο νερό απ’ το ρέμα, στη θάλασσα.

Προαναγγελθείσα καταστροφή…
«Εδώ και τρεισήμισι χρόνια, μπαίνουμε τώρα στον τέταρτο, δεν έχει γίνει ό,τι γινόταν όλα τα προηγούμενα, με αποτέλεσμα τα χορτάρια να έχουν θεριέψει, να έχει γίνει όλη η περιοχή στην είσοδο του αγωγού σαν Αμαζόνιος», μας κατήγγειλε ο περίοικος Αντώνης Φραντζής, μετά τις ανεπιτυχείς όπως μας είπε προσπάθειές του να κινητοποιηθεί η αυτοδιοίκηση και κάποιο συνεργείο, είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας, να καθαρίσει το ρέμα.

«Είναι διαπιστωμένο πως αν δεν απομακρυνθούν όλες αυτές οι φερτές ύλες, σε μία δυνατή μπόρα θα φράξει το στόμιο και τα νερά θα κατακλύσουν το δρόμο, ακυρώνοντας ένα απ’ τα πιο μεγάλα έργα που έχουν γίνει για να μην πλημμυρίζει η Μυτιλήνη», συμπλήρωσε ο κ. Φραντζής, υπογραμμίζοντας πως «υπό αυτές τις συνθήκες, η καταστροφή έχει ήδη προαναγγελθεί».

«Δυο φορές φέτος το καλοκαίρι μαζί με συγγενικά μου πρόσωπα πιάσαμε και καθαρίσαμε εμείς το ρέμα, με τα χέρια και ένα ηλεκτρικό δρεπάνι, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, αφού δεν είχαμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Το καθαρίσαμε γιατί μένουν εδώ δίπλα τα πεθερικά μου και είχε δημιουργηθεί απ’ τα στάσιμα νερά, μέσα στα ψηλά χορτάρια, ένα έλος με εκατομμύρια κουνούπια», μας είπε ο Γιάννης Πιτσώνης που συναντήσαμε στην αρχή του αγωγού, επιβεβαιώνοντας ότι εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου δεν έχει μπει το μηχάνημα που απάλλασσε το ρέμα απ’ τα χόρτα.

Μάλιστα, όπως μας είπε ο ίδιος, επειδή για μεγάλο διάστημα υπήρχε διαρροή από αγωγό τής ΔΕΥΑΛ στην οδό Πύρρας, η οποία δεν είχε εντοπιστεί εγκαίρως, το ρέμα είχε νερό, συνεχώς μέχρι προσφάτως. Το νερό ευνόησε τα χορτάρια κι έτσι όλη η διαδρομή του ρέματος απ’ την εθνική οδό μέχρι τον αγωγό, περίπου 150 μέτρα, είναι - όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε - ένας μικρός Αμαζόνιος.

Ο κ. Φραντζής επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξουν τώρα, πριν πιάσουν βροχές, οι αναγκαίες εργασίες καθαρισμού, θα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας επιβάλλοντας τη λήψη άμεσων μέτρων. Ο κ. Πιτσώνης ανέφερε ότι ανεπισήμως έχει ενημερώσει για την κατάσταση στελέχη της δημοτικής αρχής, απ’ τα οποία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μόλις υπάρξει οικονομική δυνατότητα, θα φροντίσει ο Δήμος να καθαριστεί το ρέμα.


Παρέμβαση προς τον αντιδήμαρχο Καλλονής για καθαρισμό του ποταμού πριν βρέξει
«Να αποφύγουμε τον εφιάλτη»

Να μη βιώσει ξανά η Καλλονή τα πλημμυρικά φαινόμενα που έζησε πέρυσι, αλλά και πολλές ακόμη φορές στο παρελθόν, ζητά το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου Σπύρος Φραντζής, από τον αντιδήμαρχο Καλλονής, Βαγγέλη Γιαβάση, προτρέποντας να προβεί άμεσα ο Δήμος στους αναγκαίους καθαρισμούς των επικίνδυνων σημείων.

«Ο καθαρισμός του ποταμού, όπως είχα προτείνει και σε προηγούμενη επιστολή μου (Δεκέμβριος 2011), έπρεπε να παγιωθεί και να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, μετά τη λήξη της θερινής περιόδου. Ωστόσο το καλοκαίρι πέρασε, φτάσαμε στο φθινόπωρο έχοντας και τις πρώτες βροχές, και ευελπιστώ να έχει γίνει η ανάλογη ενέργεια καθαρισμού του ποταμού», σημειώνει ο κ. Φραντζής και συνεχίζει: «Το μόνο που σίγουρα κάνουμε όλοι οι κάτοικοι και επαγγελματίες της Καλλονής, είναι να προσευχόμαστε και να παρακαλάμε το Θεό να μην κάνει και φέτος έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες θα πλημμυρίσουν όλο το λεκανοπέδιο.»

Ακολούθως, ο ίδιος επισημαίνει ότι έφτασε ο καιρός που χρειάζεται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να μη ζήσει η Καλλονή και τον ερχόμενο χειμώνα εφιαλτικές στιγμές, με περιουσίες να καταστρέφονται και ζωές να κινδυνεύουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey