Προς έγκριση δημοπράτησης ο φάκελος του έργου

Εντάσσεται το λιμάνι του Άι-Στράτη

06/09/2012 - 15:51

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο κατασκευής του λιμανιού στον Άι-Στράτη. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε ο φάκελος του έργου «Βελτίωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Αγίου Ευστρατίου».

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο κατασκευής του λιμανιού στον Άι-Στράτη. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε ο φάκελος του έργου «Βελτίωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Αγίου Ευστρατίου». Μετά τον έλεγχο και την έγκριση δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο φορέας υλοποίησης, που είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προχωρά στη δημοπράτηση του έργου. Αυτό πρόκειται να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, ενώ την άνοιξη του 2013 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στο λιμάνι.

Ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, αναφερόμενος στη χρησιμότητα του έργου τόνισε: «Νησί χωρίς λιμάνι, είναι σπίτι χωρίς πόρτα. Είναι το σημαντικότερο για μας έργο και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την όποια οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας, έτσι ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και να συγκρατήσουμε τους λιγοστούς μας κατοίκους.»

Πρόκειται για το πρώτο λιμενικό έργο που θα υλοποιηθεί μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, καθώς είναι και το μοναδικό έργο που έχει «ωριμάσει» και διαθέτει πλήρη φάκελο αδειοδοτήσεων και απαιτούμενων εγκεκριμένων μελετών.

Το έργο
Το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου αποτελεί ένα μεγάλο έργο, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ και προβλέπει σημαντικά έργα βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων με στόχο τον ασφαλή ελλιμενισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στην περιοχή. Το νέο λιμάνι έχει χαρακτηριστεί ως το βασικότερο έργο υποδομής για τον Άγιο Ευστράτιο, καθώς με αυτό θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με την προσέγγιση των πλοίων, κυρίως όταν πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι και το πλοίο πολλές φορές δεν καταφέρνει να δέσει στο λιμάνι.

Οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από προσήνεμο μόλο, παραλιακό κρηπίδωμα και χερσαία ζώνη. Ακόμη, θα κατασκευαστεί ένας μόλος προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου έναντι των νοτιοδυτικών κυματισμών, ενώ παράλληλα θα καθαιρεθεί ο υφιστάμενος μικρός και στην εξωτερική του πλευρά θα ποντιστεί μια πλωτή προβλήτα για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων.

Τέλος, με την υλοποίηση του νέου έργου θα γίνει και η καθαίρεση του υφιστάμενου μόλου, σε συνολικό μήκος 125 μέτρων, ενώ προβλέπεται μέρος των υλικών να επαναχρησιμοποιηθεί στο νέο έργο.


Χριστιάνα Καλογήρου:
«Μεγάλο έργο…»

Την τελική έγκριση πριν την ένταξη του έργου «Λιμενικές Εγκαταστάσεις Αγίου Ευστρατίου» υπέγραψε την Πέμπτη 30 Αυγούστου η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις τής κ. Καλογήρου, «πρόκειται για το μεγαλύτερο από πλευράς κόστους λιμενικό έργο που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η εκτέλεση του οποίου αποτελεί την υλοποίηση απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τού 2006, στο πλαίσιο του συνολικού προγραμματισμού για την ανακατασκευή των λιμένων του Αιγαίου».

Το έργο αφορά στη βελτίωση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων του Αγίου Ευστρατίου, που κατασκευάστηκαν αρχικά τη δεκαετία τού 1970 και στις οποίες - όπως τόνισε η κ. Καλογήρου - «έκτοτε δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμμία τεχνική παρέμβαση, με εξαίρεση την προβλήτα τού 1982, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν σήμερα τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού».

Μέσα στα σημαντικά της κατασκευής, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, είναι και η προσθήκη μιας πλωτής προβλήτας από σκυρόδεμα για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων, «που δημιουργεί νέα δεδομένα για τη σύνδεση του ακριτικού νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα». Ακόμη, προβλέπεται να κατασκευαστεί ένας προσήνεμος μόλος, συνολικού μήκους 325 μέτρων, στον οποίο θα κατασκευαστούν και κρηπιδώματα όπου θα μπορούν να πλαγιο/πρυμνοδετούν τα πλοία.

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή παραλιακού κρηπιδώματος συνολικού μήκους 105,25 μέτρων, η δημιουργία χερσαίας ζώνης συνολικής επιφάνειας 7.500 τετραγωνικών μέτρων, η κατασκευή μόλου προστασίας σχήματος ανοικτού «Γ», τα τμήματα του οποίου θα έχουν μήκος 55,15 και 29,70 μέτρα, και η κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Καθώς ο Άγιος Ευστράτιος έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, σύμφωνα με δηλώσεις τής κ. Καλογήρου «το έργο βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού έχει αυξημένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής (π.χ. απόρριψη οικοδομικών υλικών), αλλά και όσον αφορά στο στάδιο της μετέπειτα λειτουργίας του».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey