Στην ΑΔΕΛ Α.Ε. το αναψυκτήριο στο Καβάκι και ο οικίσκος στο νησάκι της Πέτρας

Ξενώνας στον Άι-Γιώργη;

29/05/2012 - 14:15

Με στόχο την αξιοποίηση δύο ακινήτων της Πέτρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε να παραχωρήσει στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Λέσβου (ΑΔΕΛ) Α.Ε. το αναψυκτήριο «Κεραμιδαριά» στη θέση Καβάκι, αλλά και τον οικίσκο που κατασκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Με στόχο την αξιοποίηση δύο ακινήτων της Πέτρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε να παραχωρήσει στην Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Λέσβου (ΑΔΕΛ) Α.Ε. το αναψυκτήριο «Κεραμιδαριά» στη θέση Καβάκι, αλλά και τον οικίσκο που κατασκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου. Οικίσκο, τον οποίο η ΑΔΕΛ προτίθεται να εκμεταλλευτεί, πολύ πιθανόν λειτουργώντας τον ως ξενώνα, που θα νοικιάζει για ολιγοήμερες διακοπές.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με εισήγηση του αντιδημάρχου Αγίας Παρασκευής, Πέτρας και Μανταμάδου, Γιώργου Κυριαζή, και προκειμένου να μη μένουν άλλο αναξιοποίητα δύο ακίνητα της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας, παραχωρήθηκαν στην ΑΔΕΛ ώστε να δημιουργήσει έσοδα απ’ την αξιοποίησή τους. Έχοντας ήδη και την ανάλογη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, η ΑΔΕΛ θα πρέπει άμεσα να προβεί σε ενέργειες αξιοποίησης των δύο νέων περιουσιακών στοιχείων που θα εκμεταλλευτεί.

Και εκτροφή;
«Τις επόμενες μέρες, θα οργανωθεί επίσκεψη όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου τής ΑΔΕΛ στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου, προκειμένου να αποκτήσουμε σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί και τις δυνατότητες που υπάρχουν», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ, Αριστείδης Ταξείδης, μεταφέροντας και την προσωπική του άποψη ότι «το σπίτι που έχει κατασκευαστεί, μπορεί να λειτουργήσει πολύ εύκολα ως ξενώνας».

Και συνέχισε ο κ. Ταξείδης: «Δίχως να θέλω να προκαταβάλω την απόφαση που θα πάρουμε, θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια με τις κατάλληλες ενέργειες και με βάση ένα σχεδιασμό-μελέτη από κάποιον ειδικό, με μικρά έξοδα να δημιουργήσουμε μια μίνι τουριστική υποδομή στο νησάκι.» Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ επεσήμανε πως το σπιτάκι είναι περίπου 100 τετραγωνικών, ένα άνετο δηλαδή διαμέρισμα, που διαθέτει κουζίνα, δύο δωμάτια, καθιστικό, ενώ έχει μέσω γεννήτριας αυτόνομη ηλεκτροδότηση, όπως και δεξαμενή ύδρευσης, που πολύ εύκολα μπορεί να γεμίζει με τη μεταφορά νερού με βυτιοφόρο.

Ο κ. Ταξείδης υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και για την εκμετάλλευση ολόκληρου του νησιού, στο οποίο - όπως ανέφερε - «όσο και αν ακούγεται περίεργο, μπορεί να γίνει εκτροφή ελαφιών, ή αγριοκάτσικων, ή άλλων ειδών».

Άλλωστε, όπως κατέληξε, η μετάβαση στο νησί, όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, μπορεί να γίνει μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, με σκάφος απ’ την απέναντι ακτή στο Αυλάκι της Πέτρας.


Ο Άι-Γιώργης της Πέτρας
Ο Άι-Γιώργης είναι το μεγαλύτερο απ’ τα ακατοίκητα νησάκια που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την παραλία της Πέτρας (τα υπόλοιπα είναι το Μικρό Νησί, το Γλαρονήσι και το Μυρμήγκι), αποτελούν δε προστατευόμενη ζώνη άγριας πτηνοπανίδας και λειτουργούν ως οικολογικά παρατηρητήρια. Έχει έκταση 168 στρεμμάτων και μεγάλη βλάστηση με πεύκα και θάμνους και ανήκει στις περιοχές του Δικτύου Natura. Οπότε, κάθε απόφαση για την αξιοποίηση μεμονωμένα του οικίσκου που παραχωρήθηκε, ή όλου του νησιού, που τυπικά πριν από μερικούς μήνες περιήλθε με απόφαση του τέως υπουργού Πολιτισμού στην κατοχή της αυτοδιοίκησης, πρέπει να συνάδει με το προστατευμένο βάσει των ευρωπαϊκών συμβάσεων περιβάλλον του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey