Συμπόσιο για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

01/07/2012 - 05:56
Βασικός σκοπός του Συμποσίου είναι να συγκεντρώσει τα ενδιαφερόμενα μέλη και τους φορείς που ψηφιοποιούν και συσσωρεύουν πολιτιστικό περιεχόμενο τοπικού ενδιαφέροντος.
Βασικός σκοπός του Συμποσίου είναι να συγκεντρώσει τα ενδιαφερόμενα μέλη και τους φορείς που ψηφιοποιούν και συσσωρεύουν πολιτιστικό περιεχόμενο τοπικού ενδιαφέροντος.

Συμπόσιο με θέμα «Η Europeana στην Ελλάδα - Προσθέτοντας Ελληνικό Πολιτιστικό Περιεχόμενο στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη» διοργανώθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Βασικός σκοπός του Συμποσίου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, είναι να συγκεντρώσει τα ενδιαφερόμενα μέλη και τους φορείς που ψηφιοποιούν και συσσωρεύουν πολιτιστικό περιεχόμενο τοπικού ενδιαφέροντος.
Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Ιωάννης Τροχόπουλος, διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, η οποία τιμήθηκε φέτος με το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» 2010. Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, που λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2008, δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια ψηφιακά έργα (βιβλία, εφημερίδες, έργα τέχνης, χάρτες, χειρόγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, μουσική, ηχογραφήσεις, τηλεοπτικές εικόνες, αποσπάσματα από ταινίες και ηχητικές εγγραφές), που προέρχονται από τουλάχιστον 1.500 εθνικές βιβλιοθήκες, πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της Europeana, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί κανείς να εντοπίσει ψηφιοποιημένα υλικά από διάσημα μουσεία και ιδρύματα, όπως το Λούβρο και η Βρετανική Βιβλιοθήκη, αλλά και από λιγότερο γνωστές πηγές.
Το βραβείο, που απονέμεται σε έναν οργανισμό κάθε χρόνο, έχει θεσπιστεί από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ως μια αναγνώριση των καινοτόμων προσπαθειών βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών, εκτός ΗΠΑ, στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο ίντερνετ.
Ολιγόλεπτο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο δρ. Γεώργιος Ζάχος, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, και η Εύη Σαχίνη, προϊσταμένη του Τμήματος Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Ακολούθησαν οι ομιλητές της πρώτης συνεδρίας. Ο Τζόναθαν Πούρντεϊ, σύμβουλος επικοινωνίας του Ιδρύματος Europeana, μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη να διευκολυνθεί η πρόσβαση, καθώς και για τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι χρήστες να ερευνούν και να ανακτούν τα δεδομένα, ειδικά εκείνα που ανήκουν στο δημόσιο τομέα.
Ο Ρομπ Ντέιβις, επιστημονικός διαχειριστής του προγράμματος Δίκτυο Ορθής Πρακτικής (EuropeanaLocal), μίλησε για την πρωτοβουλία που έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσει περιφερειακές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού στην ανάδειξη του τεράστιου πλούτου των ψηφιοποιημένων συλλογών τους.
Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Σαράντιος Καπιδάκης και ο μηχανικός Πληροφορικής Βαγγέλης Μπάνος, που συμμετέχουν στην ομάδα διαχείρισης του EuropeanaLocal, μίλησαν για το τι πρέπει να διαθέτουν οι παροχείς περιεχομένου (βιβλιοθήκες, μουσεία κ.λπ.) προκειμένου να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθώς και για τους τρόπους επίλυσης κάποιων τεχνικών ζητημάτων.
Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των προγραμμάτων ATHENA, CARARE και AccessIT και μια ανοιχτή συζήτηση, με σύντομες παρεμβάσεις από έξι παροχείς περιεχομένου.
Οι παρουσιάσεις των ομιλιών καθώς και το βίντεο της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση.
Πηγή: www.kathimerini.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey