Τα αυγά του κοχυλιού έγιναν σωσίβιο

17/09/2013 - 20:51

Στην επιφάνεια των τροπικών θαλασσών του πλανήτη μας επιπλέει το μικρό γαστερόποδο του γένους Janthina περιμένοντας τη λεία του.

Στην επιφάνεια των τροπικών θαλασσών του πλανήτη μας επιπλέει το μικρό γαστερόποδο του γένους Janthina περιμένοντας τη λεία του.

Το μαλάκιο αυτό επιπλέει με τη βοήθεια φυσαλίδων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου τού Michigan στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου τού Leiden στην Ολλανδία ανακάλυψαν πώς αναπτύχθηκε αυτή η δεξιότητα.

Τα μαλάκια δημιουργούν τις φυσαλίδες εκκρίνοντας μια βλέννα, η οποία γεμίζει με αέρα και τους παρέχει έτσι ανυψωτική δύναμη. Η τεχνική αυτή είναι η εξέλιξη μιας παρόμοιας τεχνικής του μαλακίου Epitonium clathrus που ζει στο βυθό της θάλασσας, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές αναφερόμενοι, μεταξύ άλλων, σε μελέτες τού DNA. Στο είδος Epitonium clathrus μόνο τα θηλυκά παράγουν τη βλέννα και οι φυσαλίδες τους δεν περιέχουν αέρα, αλλά αυγά και άμμο, και λειτουργούν ως φωλιά.


Το κοχύλι Recluzia χρησιμοποιεί τις φυσαλίδες και ως σωσίβιο, και ως φωλιά για τα αυγά του

Κατά την πρώτη περίοδο μετά τη δημιουργία της Γης, θα πρέπει να είχε εισχωρήσει αέρας στις φυσαλίδες με τα αυγά του Epitonium clathrus. Γι’ αυτό ανέβηκαν μέσα από τη μάζα των υδάτων για να καταλήξουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Όταν ολοκληρώθηκε η εκκόλαψη, υπήρχε πολλή τροφή στο νέο περιβάλλον για τα μικρά Epitonium clathrus. Κι έτσι η εξέλιξη ευνόησε τη δημιουργία φυσαλίδων αέρος στη βλέννα των αυγών - με τον καιρό, «έμαθαν» και τα αρσενικά να παράγουν βλέννα και να δημιουργούν μ’ αυτή φυσαλίδες.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται και από μελέτες των ερευνητών σχετικά με ένα σπάνιο αυστραλιανό μαλάκιο του γένους Recluzia, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης μεταξύ του μικρού Janthina και του Epitonium clathrus.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "SCIENCE ILLUSTRATED"

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey