Τα στοματόποδα έχουν την καλύτερη χρωματική όραση στον κόσμο

24/04/2012 - 14:55

Την καλύτερη χρωματική όραση στον κόσμο την έχουν τα μάτια κάποιων στοματόποδων. Η γαρίδα-παγώνι, για παράδειγμα, διαθέτει υπερφασματική όραση, η οποία οφείλεται στις 16 διαφορετικές χρωστικές που έχει στα μάτια της.

Την καλύτερη χρωματική όραση στον κόσμο την έχουν τα μάτια κάποιων στοματόποδων. Η γαρίδα-παγώνι, για παράδειγμα, διαθέτει υπερφασματική όραση, η οποία οφείλεται στις 16 διαφορετικές χρωστικές που έχει στα μάτια της. Οκτώ από αυτές καταγράφουν συνηθισμένα χρώματα, τέσσερις καταγράφουν υπεριώδη ακτινοβολία και οι υπόλοιπες τέσσερις αναλύουν το πολωμένο φως. Eκτός αυτού, οι ελαιώδεις σταγόνες στα μάτια τους λειτουργούν σα χρωματικά φίλτρα: Κάνουν ακόμη πιο ευαίσθητη την αντίληψη των χρωμάτων, ώστε το ζώο να μπορεί να καταγράφει αναρίθμητες αποχρώσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε το πολωμένο φως. Και ενώ άλλα ζώα χρησιμοποιούν το πολωμένο φως για να προσανατολίζονται στην πυκνή συννεφιά, τα στοματόποδα το χρησιμοποιούν πιθανότατα για να βλέπουν διαφανή ζώα και αρπακτικά ψάρια με γυαλιστερά λέπια. Εκτός αυτού, τα στοματόποδα ίσως χρησιμοποιούν το πολωμένο φως για να επικοινωνούν με ομοειδή τους, μια που πολλά από αυτά διαθέτουν σχέδια που φαίνονται μόνο σε τέτοιο φως.
 
* ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'SCIENCE ILLUSTRATED'

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey