Μυρμήγκια-σκλάβοι εξεγείρονται κατά των απαγωγέων τους

10/04/2012 - 17:08

Η ζωή των μυρμηγκιών Temnothorax της Βόρειας Αμερικής δεν είναι καθόλου εύκολη. Αιτία είναι τα μεγάλα μυρμήγκια Protomognathusamericanus, που απαγάγουν τα Temnothorax όταν ακόμη βρίσκονται στα στάδια της προνύμφης και της χρυσαλλίδας.

Η ζωή των μυρμηγκιών Temnothorax της Βόρειας Αμερικής δεν είναι καθόλου εύκολη. Αιτία είναι τα μεγάλα μυρμήγκια Protomognathusamericanus, που απαγάγουν τα Temnothorax όταν ακόμη βρίσκονται στα στάδια της προνύμφης και της χρυσαλλίδας. Τα μεταφέρουν στη φωλιά τους, όπου μεγαλώνουν ως εργάτες και αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη φροντίδα των αυγών της βασίλισσας. Προσφάτως, ένας Γερμανός επιστήμονας διαπίστωσε ότι τα μυρμήγκια-σκλάβοι αποδέχονται την αιχμαλωσία τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν αναπτύξει και ένα «αντιστασιακό κίνημα», με ενέργειες σαμποτάζ κατά των αφεντικών τους.

Τα μυρμήγκια-σκλάβοι φροντίζουν μεν τα αυγά και τις προνύμφες της βασίλισσας, αλλά μόλις αυτές εξελιχθούν σε χρυσαλλίδες, τις μεταφέρουν σε μια γωνιά, όπου τις αφήνουν να μουχλιάσουν μέχρι θανάτου. Σε άλλες περιπτώσεις, τις τρώνε. Για την ακρίβεια, τα Temnothorax θανατώνουν έως και το 80% των απογόνων των αφεντικών τους.

* ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'SCIENCE ILLUSTRATED'

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey