Υπάρχει ελπίδα

01/07/2012 - 05:56
Θεραπευτικές υπηρεσίες προσφέρουν πλέον στον άνθρωπο τα ζώα, που παράλληλα τον συντροφεύουν πιστά στη μοναξιά του, του καλύπτουν τις διατροφικές του ανάγκες και τον προστατεύουν, εξασφαλίζοντάς του υγεία και ευζωία.
Τετράποδοι ανιχνευτές αλλά και θεραπευτές ασθενειών

«Θεραπευτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, προσφέρουν πλέον στον άνθρωπο τα ζώα, που παράλληλα τον συντροφεύουν πιστά στη μοναξιά του, του καλύπτουν τις διατροφικές του ανάγκες - με τα πολύτιμα και αναντικατάστατα τρόφιμα (κρέας, γάλα, αυγά, μέλι) - και τον προστατεύουν ως πειραματόζωα με τη θυσία τους, εξασφαλίζοντάς του υγεία και ευζωία.»

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, καθηγητής, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Σπύρος Κυριάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την πραγματοποίηση στην Αθήνα του 11ου Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συνεδρίου, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία επιστημονικών μελετών που παρουσιάζονται στη χώρα μας, για πρώτη φορά είναι ανεκτίμητη η «αθέατη» και «ξεχασμένη» θεραπευτική συμβολή των ζώων συντροφιάς σε ανθρώπους, κυρίως παιδικής ηλικίας, με προβλήματα: νοσολογικά, συναισθηματικά και συμπεριφοράς.

Θεραπευτική συμβολή ζώου συντροφιάς σε ελληνικό παιδιατρικό νοσοκομείο
Στη χώρα μας, η μελέτη της θεραπευτικής συμβολής ζώου συντροφιάς πραγματοποιείται στο Ογκολογικό Τμήμα Παιδιατρικού Νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται για μεγάλες χρονικές περιόδους παιδιά με νεοπλασία, τα οποία υποβάλλονται κατά διαστήματα σε παρακλινικές εξετάσεις και θεραπείες. Από σημαντικό αριθμό μελετών, οι οποίες αναφέρονται στη συνεισφορά των ζώων συντροφιάς σε τέτοια παιδιά, έχει διαπιστωθεί ότι η παρουσία τους στο νοσοκομείο δρα ευεργετικά.
«Πρωταγωνιστής» της μελέτης είναι ένα λευκό αρσενικό κουνέλι, το οποίο επισκέπτεται τους άρρωστους μικρούς του φίλους σε τακτικά χρονικά διαστήματα και παραμένει σε ειδικό χώρο για δύο ώρες. Κατά το πρώτο εξάμηνο έλαβαν μέρος στη μελέτη 52 παιδιά, ηλικίας δύο έως 11 ετών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του ζώου στο νοσοκομείο, ζητείται από τα παιδιά που θέλουν και μπορούν, να παρατηρήσουν από κοντά το ζώο ή να του προσφέρουν τροφή, έστω και με τη βοήθεια των συνοδών τους, ή να το χαϊδέψουν.
Από τη μελέτη του υλικού που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, παρατηρείται θετική αποδοχή της παρέμβασης από το σύνολο των παιδιών και των συνοδών τους. Τα παιδιά αναζητούν το ζώο και συμμετέχουν στα δρώμενα που σχετίζονται με αυτό. Επιδιώκουν να βρίσκονται κοντά του μετά από οδυνηρές θεραπείες. «Η αντιπροσφορά του ανθρώπου στις ανεκτίμητες υπηρεσίες που του προσφέρουν τα ζώα, είναι η ανάπτυξη της κτηνιατρικής επιστήμης, που σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να πραγματοποιεί μέχρι και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε ζώα που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα», κατέληξε ο κ. Κυριάκης.
Πηγή: iatronet
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey