Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Όπως σ’ όλο τον κόσμο, και το Αϊβαλί ετοιμάζεται και στολίζεται για να υποδεχθεί το νέο έτος (yιl başι). Ήδη ο Δήμος διακόσμησε και φώτισε την πλατεία Κεμάλ στο λιμάνι, όπου θα γίνουν και οι εορταστικές εκδηλώσεις.
Νέα από το Αϊβαλί
Όπως σ’ όλο τον κόσμο, και το Αϊβαλί ετοιμάζεται και στολίζεται για να υποδεχθεί το νέο έτος (yιl başι). Ήδη ο Δήμος διακόσμησε και φώτισε την πλατεία Κεμάλ στο λιμάνι, όπου θα γίνουν και οι εορταστικές εκδηλώσεις.
Οι ταξιτζήδες του Αϊβαλιού ξεκίνησαν μαθήματα ελληνικών στα Κέντρο Επιμόρφωσης Ενηλίκων (όπως η δική μας ΝΕΛΕ). Επίσης κάνουν μεταξύ τους «πρακτική» στο τιμόνι και στον ασύρματο του ραδιοταξί.
«Σπίτια συνοικίας» ονομάζονται τα κέντρα επαγγελματικής επιμόρφωσης γυναικών, που με φροντίδα του Δήμου στήνονται από ένα σε κάθε γειτονιά. Ο Δήμος αναλαμβάνει την εξεύρεση του σπιτιού και τα λειτουργικά του έξοδα και η όλη διοργάνωση (δηλαδή μαθήματα και πρακτική εργασία) γίνεται με εθελοντές. Έτσι, οι γυναίκες της γειτονιάς θα μπορέσουν να διδαχθούν παραδοσιακές τέχνες, όπως πλέξιμο, υφαντική, κέντημα κ.τ.λ., για να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα. Παράλληλα, καλλιεργείται και συλλογικό πνεύμα, που έχει να κάνει με την καθαριότητα και τον εξωραϊσμό της γειτονιάς. Ο θεσμός των «σπιτιών της συνοικίας» λειτουργεί εδώ και χρόνια με επιτυχία σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και ο Δήμος Αϊβαλιού ξεκινά την όλη πρωτοβουλία έχοντας υπόδειγμα το Δήμο Μπάλτσοβα της Σμύρνης. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, ο στόχος είναι να βγει η γυναίκα νοικοκυρά απ’ το σπίτι, να ανοίξουν οι ορίζοντές της, να κοινωνικοποιηθεί και να συνδράμει στα έξοδα του σπιτιού.Λευτέρης Αντωνιάδης,
ο Ρωμιός ποδοσφαιριστής τής Φενέρ Μπαχτσέ

Στην εντατική του «Ευαγγελισμού» βρίσκεται από προχθές ο παλαίμαχος 85χρονος ποδοσφαιριστής Λευτέρης Αντωνιάδης, ομογενής από την Πρίγκηπο. Ο δημοφιλής ποδοσφαιριστής, πασίγνωστος ως «Λευτέρ», βρισκόταν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και έπαθε καρδιακό επεισόδιο. Κινητοποιήθηκαν οι πάντες στην Κωνσταντινούπολη και η γενική πρόξενος της Τουρκίας στην Αθήνα. Μάλιστα, η Φενέρ Μπαχτσέ διέθεσε ασθενοφόρο αεροπλάνο να τον παραλάβει, αλλά δεν επέτρεψαν οι γιατροί τη μετακίνησή του. Ο Αντωνιάδης εξακολουθεί να είναι ζωντανός θρύλος στην Τουρκία, ως ο αρχαιότερος εν ζωή ποδοσφαιριστής της χώρας. Μέχρι και άγαλμα του έχει στήσει η Φενέρ Μπαχτσέ στην ασιατική πλευρά της πόλης, όπου υπάρχει το στάδιό της. Εκτός απ’ τη Φενέρ Μπαχτσέ, έπαιξε και στην Εθνική Τουρκίας με 50 συμμετοχές (ρεκόρ όλων των εποχών), στη Φιορεντίνα, στη Νις και τελευταία (1964) στην ΑΕΚ, κλείνοντας την καριέρα του ως προπονητής του Ατρόμητου.
Περαστικά και να γυρίσει σύντομα στην αγαπημένη του Πρίγκηπο, γερός και σιδερένιος.Καλή ψαριά στο Τσανάκαλε
Απίστευτη ποσότητα ψαριών έπιασε την περασμένη βδομάδα ο ψαράς της φωτογραφίας στο Τσανάκαλε με το καϊκάκι του. 15 τόνους χαψί, που πούλησε προς 7,5 λίρες το 15κιλο κιβώτιο!Εκδρομές της Πρωτοχρονιάς
Στις 30 Δεκεμβρίου τα μυτιληνιά πρακτορεία διοργανώνουν εκδρομή απέναντι, με πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στην Προύσσα. Το πρακτορείο ΖΑΛΕ απ’ το Αϊβαλί διοργανώνει εκδρομή στη Μυτιλήνη από 31 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου και ήδη εκτιμούν ότι θα έχει μεγάλη συμμετοχή.
Επίσης, τις ίδιες ημερομηνίες, το πρακτορείο DEMRE TUR απ’ το Ακτσάι διοργανώνει πρωτοχρονιάτικο γύρο της Λέσβου (Μidilli Yιlbaşι Turu). Κόσμος πάει κι έρχεται αμοιβαίως! Έτσι λειτουργούν και οι συγκοινωνίες που είχαν σταματήσει με το κλείσιμο του λιμανιού στο Αϊβαλί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey