Ο υποχρεωτικός «εορτασμός» της μέρας για τη Μικρασία

01/07/2012 - 05:56
Την είδηση μας την έστειλε ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου κι αυτό γιατί συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις. Ο λόγος για μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας, με την ονομασία «Αλλοτινές Πατρίδες».
Την είδηση μας την έστειλε ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου κι αυτό γιατί συμμετέχει σε αυτές τις εκδηλώσεις. Ο λόγος για μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ερυθραία της Μικράς Ασίας, με την ονομασία «Αλλοτινές Πατρίδες», που διοργανώνει για 31η συνεχή χρονιά, από 6 έως 20 Σεπτεμβρίου, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Νέας Ερυθραίας. Στο πλαίσιο των εορτών αυτών θα πραγματοποιηθούν μουσικές συναυλίες με τραγούδια και χορούς από τη Μικρά Ασία, διαλέξεις, συζητήσεις και άλλα πολλά, με σκοπό τη διατήρηση της μικρασιατικής ιδέας, καθώς και τη διάσωση των εθίμων και της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.

Ας σημειώσουμε ότι στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922 - Μια φωτογραφική αναδρομή», επιλογή φωτογραφιών από την ομώνυμη έκθεση που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και σχετική διάλεξη από την κ. Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, καθηγήτρια Ε.Μ.Π. - υπεύθυνη Αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Διάλεξη και προβολή διαφανειών από τον καθηγητή Θ. Κοντάρα, με θέμα «Αρχαιολογικοί τόποι της Ιωνίας». Διάλεξη και προβολή διαφανειών με θέμα «Από τις Ερυθρές των αρχαίων Ιώνων στο νεώτερο Λυθρί της καρδιάς μας». Διάλεξη από τον Kρις Σπύρου, πρόεδρο του Παγκόσμιου Κινήματος για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας. Και άλλα πολλά. Σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, αλλά όλα εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την αξία και τη σημασία της επετείου.
Κι εδώ; Εδώ, «καρσί» από τις «αλλοτινές πατρίδες», έλαβα χθες άλλη μια φωτοτυπία ντροπής. Μια πρόσκληση σε έναν ακόμα «εορτασμό» - τρομάρα μας - για την πιο μαύρη μέρα του Ελληνισμού τον 20ό αιώνα. Με άλλη μια υποχρεωτική λειτουργία κι ένα υποχρεωτικό πιάτο κόλλυβα κι ένα υποχρεωτικό μνημόσυνο στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας και μια υποχρεωτική κατάθεση στεφάνων. Σε… υποχρεωτική συνεργασία με το Σύλλογο των κατοίκων της Επάνω Σκάλας που όλα τα κάνει κι όλα τα μαχαιρώνει. Από Μικρασία μέχρι ΟΚΑΝΑ και μαρίνα.
Φύγανε όμως οι τελευταίοι που έζησαν το μεγάλο χαμό, φεύγουν κι οι μνήμες σε ετούτο εδώ τον τόπο, που θαρρείς και θέλει κι αυτός και οι κατοικούντες σε αυτόν και προπάντων οι διοικούντες αυτόν, να την ξευτιλίσουν τη μέρα μνήμης της Μικρασίας. Να την υποτιμήσουν σε μια μέρα μίζερη σαν τα όνειρα όσων εμπλέκονται σε αυτήν. Πλαστική, άοσμη, άχρωμη…
Γιατί, το λοιπόν, επιμένω… Απλά γράφοντας και ξαναγράφοντας κάθε χρόνο για τα ίδια και τα ίδια, και βλέποντας πως κανενός το αυτί δεν ιδρώνει για ετούτη τη ντροπή, λέω, ρωτάω, πού είναι στ’ αλήθεια οι κουβέντες οι μεγάλες των διαφόρων κομπορρημονούντων για τη Μικρασία και τις ρίζες του Γένους; Φανφαρονισμοί κι ουσία μηδέν. Φανφαρονισμοί υποχρεωτικοί κι αυτοί σαν τον υποχρεωτικό «εορτασμό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey