Πάει ο παλιός, ήρθε ο νέος

01/07/2012 - 05:56
Μπορεί ο νέος αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου να τα καταφέρει καλύτερα απ’ τον προκάτοχό του; Το ερώτημα αυτό, είτε εξωτερικεύεται είτε όχι, απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει σε σχέση με τον προηγούμενο.
ΘΕΣΕΙΣ

Μπορεί ο νέος αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου να τα καταφέρει καλύτερα απ’ τον προκάτοχό του; Το ερώτημα αυτό, είτε εξωτερικεύεται είτε όχι, απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει σε σχέση με τον προηγούμενο.
Ο κ. Κατράνης με την ανάληψη των καθηκόντων είχε να αντιμετωπίσει κάποιες αναποδιές. Η μια ήταν η «ανταρσία» ενός συμβούλου της πλειοψηφίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην εκλεγεί τελικά πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου ο αρεστός του κ. Δημάρχου, αλλά μέλος απ’ το συνδυασμό του κ. Πατερέλλη. Η βασική αιτία ήταν η μη ενημέρωση των υποψηφίων του συνδυασμού Βουνάτσου (μόνο;) πριν τις εκλογές για το τι προέβλεπε ο «Καλλικράτης». Η θεμιτή φιλοδοξία καθενός που εκτίθεται στην κρίση του εκλογικού σώματος για κάτι καλύτερο, οδήγησε σε προστριβές και ο κ. Κατράνης (συνεπικουρούμενος από το δήμαρχο… που ήθελε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον αρεστό του!!!), αντί να δράσει κατευναστικά και να φροντίσει να μην κόψει τις γέφυρες αλλά τουναντίον να συνεργαστεί με το νόμιμα εκλεγμένο τοπικό συμβούλιο και τον επίσης νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό του, φώναξε «στ’ άρματα, στ’ άρματα» και συγκρότησε μια τριάδα (με τους δυο αρεστούς του τοπικούς συμβούλους), με την οποία βάλθηκε να «διοικήσει» την περιοχή γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τη «νομιμότητα». Τελικά, η τριάδα έμεινε δυάδα και ο κ. Κατράνης κουράστηκε.

Άλλη «αναποδιά» δημιουργήθηκε από ανακοίνωση μελών του συνδυασμού Πατερέλλη, με την οποία τον κατηγορούσαν πως, ό,τι δεν πέτυχε πριν τέσσερα χρόνια (οπότε είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς το δημαρχιακό αξίωμα Πολιχνίτου), το κατάφερε τώρα από την πίσω πόρτα, αφού εκλεγμένος στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης τοποθετήθηκε αντιδήμαρχος στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου. Δεν υιοθετούμε τις φήμες ότι ασκήθηκαν φοβερές πιέσεις στο δήμαρχο για να γίνει η τοποθέτηση αυτή, αλλά είμαστε αυτήκοοι δήλωσης άλλου δημοτικού συμβούλου (και στενού συνεργάτη του δημάρχου), εκλεγμένου στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου, μια ή δυο μέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, ότι «εγώ θα είμαι αντιδήμαρχος Πολιχνίτου», πράγμα που την τελευταία στιγμή δεν έγινε. Σε απάντηση αυτής της «κατηγορίας», ο κ. Κατράνης δήλωσε στην τηλεόραση ότι τα έργα του θα δείξουν αν έχασε αυτός ή οι Πολιχνιάτες που δεν εξελέγη την προηγούμενη φορά δήμαρχος. Και άρχισε με μια πρωτοφανή ενεργητικότητα, παρά τις αντίξοες καλλικρατικές συνθήκες, να προσπαθεί για να επιβεβαιώσει το παραπάνω. Ξέχασε όμως ότι υπάρχουν και χωριά, ξέχασε το ρόλο του και από αντιδήμαρχος με καθορισμένες αρμοδιότητες, μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτο «διοικητή» με παρωπίδες, αφού έβλεπε και ενεργούσε μόνο για τον Πολιχνίτο. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να μη δεχτεί ότι ο Πολιχνίτος ως κέντρο της περιοχής χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και για την καθαριότητα και για την εμφάνιση και για τις πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λπ.. Άλλο τόσο, όμως, κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η αγροτική οδοποιία πρέπει να είναι καλύτερη στον Πολιχνίτο από τα άλλα χωριά, γιατί οι παραλίες της Σκάλας και της Νυφίδας πρέπει να είναι πιο καθαρές και πιο περιποιημένες από τα Βατερά.

Μπήκε έτσι ο κ. Κατράνης σε έναν αδιέξοδο δρόμο. Σύντομα κουράστηκε και απογοητεύτηκε και έτσι η αντιδημαρχία των Οικονομικών τού ήρθε κουτί για το «στρίβειν διά του αρραβώνος».
Ο νέος αντιδήμαρχος δεν είναι απ’ την περιοχή μας και αυτό μπορεί να αποδειχτεί και καλό και κακό. Κακό, αν νοιάζεται μόνο για την Αγιάσο και δεν ενδιαφέρεται για την καινούργια του «προίκα». Καλό, αν δει τις ανάγκες της περιοχής μας σφαιρικά και χωρίς τις παρωπίδες του προκατόχου του. Καλό, αν σταθεί μακριά απ’ τις όποιες τυχόν τοπικές αντιθέσεις και αν συνεργαστεί ισότιμα με όλους τους αιρετούς της περιοχής, αλλά και με τους φορείς της. Καλό, αν περιοριστεί στις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος και σεβαστεί τις ελάχιστες αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων. Καλό, αν ζητήσει από τα τοπικά συμβούλια να του παρουσιάσουν τις άμεσες ανάγκες σε όλους τους τομείς και σε συνεργασία μαζί τους, με ένα δημοκρατικό σχεδιασμό, καθορίσει ένα πλάνο για τη διάθεση των μηχανημάτων και του προσωπικού. Καλό, αν δεν μπει στον πειρασμό να δέχεται ο ίδιος τα μικροαιτήματα των δημοτών, αλλά τα παραπέμπει στους κατά τόπους αιρετούς. Καλό, αν φροντίσει το προσωπικό των γραφείων να εξυπηρετεί όλες τις τοπικές κοινότητες, στέλνοντας για παράδειγμα στα χωριά υπαλλήλους για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά για τη διανομή των τροφίμων, για την πληρωμή των δημοτικών τελών κ.ά..
Κύριε Βουνάτσο Γεώργιε, μπορείτε να πετύχετε χωρίς να κουραστείτε. Το ευχόμαστε ολόψυχα.

* Ο Στρατής Νικέλλης είναι χημικός, πρώην διευθυντής του Λυκείου Πολιχνίτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey