Ανοίγουμε βιβλίο…

01/07/2012 - 05:56
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου παρακολούθησα στην Ακαδημία Πολιτών Λέσβου την ομιλία του κ. Πάσχου Μανδραβέλη, αρθρογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή». Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «Πού οφείλεται η κρίση των Μ.Μ.Ε.».
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου παρακολούθησα στην Ακαδημία Πολιτών Λέσβου την ομιλία του κ. Πάσχου Μανδραβέλη, αρθρογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή». Το θέμα που ανέπτυξε ήταν:
«Πού οφείλεται η κρίση των Μ.Μ.Ε.».
Στο χώρο των Μ.Μ.Ε. τα δεδομένα δεν είναι απλά. Πίσω από κάθε δημοσιογράφο υπάρχει κι ένας «ειδησεογραφικός» όμιλος. Πρακτορεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικοί σταθμοί. Μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν ανθρώπους και καταστάσεις. Είναι μια συστημική εξουσία που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει, να πριμοδοτεί και να ακυρώνει γεγονότα και πράξεις, ανθρώπους και αντιλήψεις. Ο μηχανισμός των Μ.Μ.Ε. μπορεί να καταργεί και να ενεργοποιεί τάσεις και πρόσωπα. Να ανεβάζει και να κατεβάζει πολιτικούς και πρόσωπα που εμπλέκονται στα γρανάζια της εξουσίας. Ενίοτε είναι τα ίδια τα Μ.Μ.Ε. η εξουσία της εξουσίας…
Ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την εφημερίδα της προτίμησής του. Να παρακολουθήσει το κανάλι της επιλογής του. Να έχει άποψη. Να έχει θέση. Κανένας δρόμος, όμως, απ’ όλους αυτούς δεν οδηγεί έξω από την κρίση που επικρατεί σήμερα. Και αυτό γιατί απλά παίζει μέσα σ’ ένα παιχνίδι που είναι απ’ αρχής στημένο. Είναι και ο ίδιος κομμάτι της προκαθορισμένης κοινής γνώμης. Μέρος της αντίληψης που επικρατεί και συνάμα κραδαίνει… Είναι ενταγμένος μέσα στο σύστημα με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκαν και όλα γύρω του.

Από την ομιλία του κ. Μανδραβέλη εκείνα που κράτησα, απ’ όλα τα πολύ ενδιαφέροντα που είπε, είναι τα εξής τρία πράγματα: Προτείνει να πάψουμε να δείχνουμε με το δείκτη τεντωμένο το δάσος και να στρέψουμε το δάχτυλο στο δέντρο. Σε μας. Ο καθένας στον εαυτό του. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να ανοίξουμε τα βιβλία και να διαβάζουμε. Να φιλτράρουμε τη σκέψη. Να αναπτύξουμε την κρίση μας. Είναι ένας τρόπος να ανεβάσει ο καθένας τον πήχη της ποιότητας ζωής του. Να αντισταθεί στο μαζικό πανζουρλισμό. Στην ακράτεια της ειδησεογραφίας που τις περισσότερες φορές μόνο ειδήσεις δεν περιέχει.
Υπάρχει και κάτι κορυφαίο. Κάτι που όλοι μας λίγο - πολύ αποφεύγουμε, γιατί είναι επίπονο και επιπλέον έχει το κόστος της προσωπικής ευθύνης. Αυτό είναι η αυτοκριτική. Η εμμονή στην προσωπική μας ποιοτική βελτίωση. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να μας στερήσει τη δυνατότητα αυτοβελτίωσης όταν εμείς είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι. Ούτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ούτε τα κονδύλια των εκάστοτε υπουργείων. Διότι τα κονδύλια μια ζωή θα είναι προβληματικά. Πότε γιατί δεν έφτασαν ακέραια στον προορισμό τους και πότε γιατί «μαζί τα φάγαμε», χωρίς και να το καταλάβουμε, μέσα στην υπνηλία μας…
Το πνεύμα της μάθησης και της καλλιέργειας του εαυτού είναι το άμεσο ράπισμα κατά οποιασδήποτε κρίσης. Κανένα υπουργείο Παιδείας και κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να σταθεί ανώτερο από την προσωπική, ακάματη, διά βίου ενασχόληση με τη βελτίωση του εαυτού μας. Όπως είπε και ο κ. Μανδραβέλης, «διαβάστε βιβλία». Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ρομαντικά, αλλά ωστόσο είναι μόνο το εφαλτήριο για μια στάση ζωής που έχει την προοπτική να αντισταθεί στον καταιγισμό των Μ.Μ.Ε., που περνούν κι αυτά την κρίση της κρίσης τους.
Ανοίγουμε βιβλίο, λοιπόν…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey