Για να μην ξεχαστεί η Τραγωδία των Τεμπών

Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη στην Μυτιλήνη [Vid & pics]

08/03/2023 - 13:00 Ενημερώθηκε 09/03/2023 - 14:20

Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στο Συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. Πρωταγωνιστές σε αυτό ήταν μαθητές και φοιτητές από κάθε γωνιά της Λέσβου. Το συλλαλητήριο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τα πολυπληθέστερα των τελευταίων ετών που διοργανώθηκαν στην Μυτιλήνη ενώ η εκδήλωση βροχής δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει την συμμετοχή του κόσμου.

«Δίνουμε συνέχεια στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 3ης του Μάρτη στη Μυτιλήνη. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα, για να μη υπάρξουν νέα θύματα. Για να μη μπαίνει η ζωή μας στη μεζούρα κόστους –οφέλους. Για να μπουν στο στόχαστρο κράτος –πολυεθνικές – κυβερνήσεις που στο όνομα του κέρδους αφήνουν απροστάτευτη τη δική μας ζωή. Καλούμε όλους τους φορείς των νησιών, σε εγρήγορση, δράση και συμμετοχή σε μεγάλο συλλαλητήριο την Τετάρτη 8 του Μάρτη» τονίστηκε μεταξύ άλλων στις ομιλίες.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Γιάννη Ζαφειρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε αναφορά σε μία σειρά από προβλήματα του νησιού: «Έχουμε και τους δικούς μας λόγους, για να μην περιμένουμε το επόμενο δυστύχημα: Γιατί τα πλοία δουλεύουν με ανεπαρκές πλήρωμα, με χαλασμένες μηχανές και με πανάκριβα εισιτήρια, χωρίς γιατρό, ενώ είναι πανάκριβα και τα αεροπορικά. Γιατί υπάρχει ζήτημα με την ασφάλεια των λιμανιών και το δέσιμο των πλοίων, όπως έγινε πρόσφατα ξανά στον Άη Στράτη. Γιατί το Βοστάνειο Νοσοκομείο έχει τραγικές ελλείψεις και μεθοδεύεται το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης. Γιατί το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου παραμένει υποβαθμισμένο, και συνεχώς αθροίζονται απαράδεκτα περιστατικά, όπως πρόσφατα με το ατύχημα αγρότη που δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου για να τον μεταφέρει. Γιατί το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου παραμένει ανύπαρκτο. Γιατί οι ελλείψεις φωνάζουν και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας, σε Καλλονή, Πλωμάρι, Άντισσα. (π.χ. Κανένα Κέντρο Υγείας δεν έχει καρδιολόγο και ακτινολόγο, χώρια τις υπόλοιπες ελλείψεις). Γιατί το νοσοκομείο της Λήμνου παραμένει χωρίς ΜΕΘ και ΜΑΦ, χωρίς βασικές ειδικότητες και το Πολυϊατρείο στο Μούδρο έχει σοβαρές ελλείψεις.

Γιατί το Μιχαλέλειο Γηροκομείο στο Πλωμάρι λειτουργεί με το στανιό, με ασθενείς και εργαζόμενους στον αέρα, παρά την ηρωική προσπάθεια των κατοίκων, των σωματείων και των εργαζομένων, χωρίς κρατική ευθύνη και στήριξη. Γιατί η αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, είναι ανύπαρκτη και οι ελλείψεις στην πυροσβεστική τεράστιες, όπως το ζήσαμε και στις πυρκαγιές, ενώ η Βρίσα στέκει ακόμα εγκαταλειμμένη και επικίνδυνη. Γιατί υπάρχουν ακόμη σχολεία με κοντέινερ, και σοβάδες που πέφτουν από τις οροφές».

Το δελτίο καταλήγει: «Να παρθούν τώρα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά μας, σε Μέσα και Υποδομές. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Να παρασχεθεί όλος ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Να έχουμε πλοία και μέσα ασφαλή, με την απαραίτητη συντήρηση και επαρκές προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Να λυθεί το στεγαστικό ζήτημα των σχολείων με ασφαλή κτήρια. Στα τσακίδια τα κέρδη τους, Εμείς έχουμε χρέος στους νεκρούς μας, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Τώρα είναι ώρα αγώνα. Μέσα από τα σωματεία μας και τους φορείς, με συνελεύσεις, συσκέψεις, κινητοποιήσεις. Μέσα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών μας. Με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα για την υγεία και την ασφάλειά μας, όπως παραδειγματικά έκαναν οι συμπατριώτες μας στον Πολιχνίτο. Μέσα από το συντονισμό της δράσης όλων των φορέων».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey