Με σφυρί και αμόνι

Πέτρος Βασιλακάκης από τους τελευταίους σιδεράδες που χρησιμοποιεί το καμίνι [Vid]

02/08/2021 - 12:01 Ενημερώθηκε 04/08/2021 - 12:49

Χέρια ροζιασμένα και μουτζουρωμένα αποτέλεσμα χρόνων σκληρής δουλειάς και τις θερμοκρασίες στο κόκκινο που σε κάνουν να λιώνεις το μεράκι αποτελούν αδιαμφισβήτητους μάρτυρες της τέχνης του σιδερά, μιας τέχνης δύσκολης όταν αυτή επιμένει να γίνεται παραδοσιακά. Το καμίνι, το αμόνι και τα σφυριά είναι τα εργαλεία μιας παραδοσιακής τέχνης που χάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

 

Από ηλικία 8 χρόνων ο Πέτρος Βασιλακάκης έμαθε να παλεύει με τα σίδερα. Ο πατέρας του σιδεράς στο επάγγελμα και εκείνος άρχισε να διδάσκει σε εκείνον και τον αδερφό του την δύσκολη τέχνη του σιδερά.

«Είναι μια δύσκολη δουλειά, ειδικά όταν γίνεται με το καμίνι και ακόμη πιο δύσκολο είναι όταν παλεύεις με το σίδερο, προσπαθώντας να του δώσεις την μορφή που θέλει» είπε στο «Ε» ο κ. Βασιλακάκης, τονίζοντας ότι ο σιδεράς που δουλεύει το καμίνι είναι μια τέχνη που κινδυνεύει να εκλείψει, αφού οι νέοι δεν επιλέγουν ένα τέτοιο επάγγελμα.

Το καμίνι είναι μία κατασκευή στην οποία τοποθετούν κάρβουνα και αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες με στόχο την διαμόρφωση και επεξεργασία του σίδερου.

Το πώς θα ανάψεις το καμίνι μέχρι την θερμοκρασία που έχει «πιάσει» το σίδερο για να το απομακρύνεις και να το δουλέψεις αποτελούν μυστικά της τέχνης αυτής.

Δουλειές που είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία έργων  - αντικειμένων από άλλες εποχές, εμπεριέχονται στην φαρέτρα του κ. Βασιλακάκη, έργα για τα οποία αισθάνεται υπερήφανος όχι μόνο γιατί κατάφερε να κατασκευάσει πανομοιότυπα το μοντέλο, αλλά και γιατί επέλεξαν εκείνο ως τεχνίτη. Πυρσοί που υπήρχαν στα κάστρα κοσμούν το Κάστρο του Μολύβου, όπως και μια σιδεριά χειροποίητη περτσινωμένη με λάμες είναι μερικά μόνο από τα δημιουργήματά του. 

Και η συλλογή

Σε ένα άλλο χώρο που διατηρεί ο κ. Βασιλακάκης υπάρχει κρυμμένο ένα μικρό Μουσείο. Αποτελείται από αντικείμενα και εργαλεία μιας άλλης εποχής, που τα βρήκε σε χωματερές. Εκείνος τα περιποιήθηκε και τους έδωσε ξανά ζωή.  

Πρέσες σαπουνιού, ραπτομηχανές, παγομηχανές, τόρνοι, ψυγεία πάγου, χειρουργικοί κλίβανοι, βιβλία, πίνακες, γραφομηχανές, λάμπες, μηχανές καφέ, οικοσυσκευές, στραγαλιέρες, ατμομηχανές νερού, τυπογραφικά, μηχανάκι Floreta, αντικείμενα οικιακής χρήσεως, κινηματογραφική μηχανή, ζυγαριές, λαδοτύρι και κάθε λογής αντικείμενα αποτελούν τη συλλογή του κ. Βασιλακάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey