Εγένετο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Μυριτζής: «Στόχος μας οι στοχευμένες επενδύσεις βασισμένες στις ιδιαιτερότητες των νησιών» [Vid]

23/05/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 23/05/2022 - 14:29

Με εμπειρία 35 τουλάχιστον χρόνων στην συμβουλευτική επενδύσεων, ο Παναγιώτης Μυριτζής ανακηρύχτηκε πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου.

Στόχος του Συνδέσμου αυτού, που η ίδρυσή του αποτελούσε μία επιθυμία χρόνων, είναι να αποτελέσει το βοήθημα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό προγραμμάτων, που θα δώσει τις κατευθυντήριες εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να γίνονται στοχευμένες επενδύσεις με πολλαπλασιαστική επίδραση για την τοπική κοινωνία. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Παναγιώτη Μυριτζή Ι Πρόεδρος, Γεώργιο Επιτροπάκη Ι Αντιπρόεδρος, Παντελή Καραδούκα Ι Γενικός Γραμματέας, Παντελή Δημητρακόπουλο Ι Ταμίας και μέλη Σπύρο Ευστρατίου, Ηλία Μαλαματίνα & Γεώργιο Περρή 

Ποιος είναι ο λόγος της δημιουργίας του Συνδέσμου; 

«Ο Σύνδεσμος αυτός ήταν κάτι που θέλαμε να δημιουργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το ευτύχημα για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι ότι υπάρχει ένα πολύ πλούσιο επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με τη συμβουλευτική Επενδύσεων και Επιχειρήσεων κατ’ αποκλειστικότητα και όχι ως πάρεργο. Πάντα βλέπαμε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας τέτοιος σύνδεσμος -όχι τόσο για να στηρίξει τα συντεχνιακά συμφέροντά - αλλά για να γίνουν στοχευμένες επενδύσεις βασισμένες στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες των νησιών του Βορείου Αιγαίου».  

Ποιες είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που ευδοκιμούν στο Βόρειο Αιγαίο και σε ποιες θα πρέπει να υπάρξει στήριξη;  

«Το Βόρειο Αιγαίο έχει την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Η νησιωτικότητα έχει τα αρνητικά της, με την έννοια της δυσχέρειας των συγκοινωνιών, της αύξησης του κόστους των μεταφορών.  

Από την άλλη πλευρά όμως η νησιωτικότητα αποτελεί και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα με την έννοια της ευκολίας σε παρεμβάσεις στο «στενό χώρο» ενός νησιού. Παράλληλα στον τουρισμό τα νησιά έχουν μία προνομιακή θέση. Το Βόρειο Αιγαίο ευτυχώς ή δυστυχώς έχει μείνει λίγο πίσω στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης. Λέω δυστυχώς γιατί κάποια άλλα νησιά έχουν τραβήξει κόσμο και μας έχουν ξεπεράσει και έχουν πολλαπλασιάσει το τοπικό τους εισόδημα και λέω ευτυχώς με την έννοια ότι στα νησιά μας δεν έχουν γίνει βίαιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και στο φυσικό τοπίο. Άρα λοιπόν μπορείς να σχεδιάσεις κάποια ανάπτυξη η οποία θα σέβεται τους ανθρώπινους και κοινωνικούς πόρους. Πιστεύω ακράδαντα τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου που συμμετέχουν στο σύνδεσμο ότι το μέλλον στα νησιά μας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού σε ήπιες μορφές, χωρίς αλλοίωση του περιβάλλοντος με μικρές επιμέρους επενδύσεις κατά κύριο λόγο -χωρίς να αποκλείονται κάποιες μεγαλύτερες. Ο τουρισμός όμως αυτός θα έχει σημείο αναφοράς και την υπόλοιπη παραγωγή των νησιών στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα έχουμε έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, έχουμε κηρυχθεί Γεωπάρκο της UNESCO, έχουμε μία μοναδική γαστρονομία. Οπότε ο τουρισμός θα πρέπει να αποτελεί την ατμομηχανή που τραβάει και τις υπόλοιπες μορφές Ι πυλώνες οικονομίας και να μοιράζει το εισόδημα συνολικά, οπότε οι ωφελούμενοι έμμεσα από τον τουρισμό να είναι όλοι οι κάτοικοι των νησιών.  

Αυτή είναι η φιλοσοφία της τοπικής ανάπτυξης και αυτό υπηρετούν και όλοι οι συνάδελφοί μου στις προσπάθειες που κάνουμε να υποστηρίξουμε συμβουλευτικά τις επιχειρήσεις».  

Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σε τι θέση βρίσκεται σε ότι έχει να κάνει στην άντληση πόρων μέσα από τα προγράμματα;  

«Προγράμματα υπάρχουν. Αυτό που διαπιστώσαμε όμως κατά καιρούς ήταν ότι υπήρχαν κάποιες αστοχίες στο σχεδιασμό γιατί δεν λαμβάνονταν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Στόχος μας είναι να τείνουμε χέρι συνεργασίας σε ότι αφορά στον σχεδιασμό. Να βοηθήσουμε να βγούνε πιο σωστά προγράμματα που βασίζονται πιο πολύ στην τοπική πραγματικότητα & στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Επιδίωξή μας δεν είναι ο όγκος των χρημάτων που θα αντλούνται από την Περιφέρεια αλλά τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και να έχουν - αυτό που λέμε εμείς οι οικονομολόγοι- πολλαπλασιαστική επίδραση, δηλαδή το ένα ευρώ που θα επενδύεται τα φέρνει άλλα 10».  

Πρώτος στόχος που έχετε θέσει ως σύνδεσμος ποιος είναι;  

«Είναι να έρθουμε σε επαφή με οποιονδήποτε σε κεντρικό ή περιφερειακό επίπεδο που εμπλέκεται στις διαδικασίες των επενδύσεων, όπως είναι η ΕΤΑΛ, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η ΑΝΕΛ στη Λήμνο κ.ά, ακόμη και στα κεντρικά υπουργεία και να διαθέσουμε τις υπηρεσίες μας για συνεργασία. Να βάλουμε τις πρώτες προτάσεις για το πώς πρέπει να σχεδιαστεί άμεσα το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο το οποίο τρέχει τώρα και συνδυάζεται με τους τεράστιους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Ένας πιο φιλόδοξος πιο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να επιδιώξουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια να δημιουργήσουμε μία ομάδα η οποία θα φτιάξει ένα υλικό όπου θα παρουσιάζεται επενδυτικά το Βόρειο Αιγαίο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αντί, λοιπόν, να εξαντλήσουμε τη δράση μας σε τοπικό επίπεδο υποκινώντας τους τοπικούς επιχειρηματίες, που το κάνουμε και το κάνουμε με επιτυχία, να φέρουμε και επενδυτές απ’έξω. Οπότε αυτή η όσμωση με την τοπική κοινωνία να δημιουργήσει κατά κάποιο τρόπο μία πολλαπλασιαστική αναπτυξιακή διαδικασία».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey