Η Υπεύθυνη Μονάδων ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης & Κινητής Μονάδας Λέσβου, Αθηνά Παραστατίδου μιλά για τα ναρκωτικά

Μαριχουάνα και εξάρτηση [Vid]

05/07/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 06/07/2022 - 10:19

«Ο κόσμος πιστεύει ότι επειδή η μαριχουάνα είναι φυτό δεν βλάπτει. Πολλά επικίνδυνα ναρκωτικά όμως, όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη και ο καπνός, προέρχονται από φυτά και είναι «φυτικά» όπως η μαριχουάνα. Η μαριχουάνα, ωστόσο, περιέχει εκατοντάδες χημικά, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο» αναφέρει σε συνέντευξή της στο «Ε» η Υπεύθυνη Μονάδων ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης & Κινητής Μονάδας Λέσβου, Αθηνά Παραστατίδου μιλώντας για τα ναρκωτικά.

Η μαριχουάνα αποτελείται από αποξηραμένα άνθη, φύλλα και σπόρους από το φυτό της κάνναβης. Μπορεί να έχεις ακούσει τη μαριχουάνα και ως «χόρτο» ή «μπάφο».

Μάλιστα η κ. Παραστατίδου εξηγεί ότι η μαριχουάνα έχει ισχυρότερη δράση απ’ ότι παλιότερα. Οι τεχνικές ανάπτυξης και η επιλεκτική χρήση των σπόρων έχουν παράγει ένα πιο δυνατό ναρκωτικό. Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται απότομη αύξηση στον αριθμό των νεαρών χρηστών.

H Υπεύθυνη Μονάδων ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης & Κινητής Μονάδας Λέσβου, Αθηνά Παραστατίδου

Η μαριχουάνα συγκεκριμένα επιδρά σε εκείνα τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τον συντονισμό των κινήσεων, τη μνήμη, την ευχαρίστηση και την κρίση.

Επισημαίνεται ότι η χρήση της μαριχουάνας στη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να μεγαλώνει και να αλλάζει μέχρι την ηλικία των 20. Μάλιστα τονίζεται ότι η χρήση της μαριχουάνας συνδέεται με την εκδήλωση σχιζοφρένειας ή διπολικών τάσεων. «Πολλές φορές προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε αν τα συμπτώματα που εκδηλώνονται ανήκουν στην σφαίρα της εξάρτησης ή σε εκείνη της σχιζοφρένειας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Παραστατίδου.

Στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνεται η απώλεια συντονισμού, αργές αντιδράσεις, αλλοιωμένη αίσθηση του χρόνου, αίσθηση χαλάρωσης, άγχος, φόβος, δυσπιστία ή πανικός (για ορισμένους χρήστες ή όταν λαμβάνονται υψηλές δόσεις), αύξηση της πείνας, αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις παρουσιάζονται προβλήματα μνήμης και δυσκολία στην κατάκτηση νέων δεξιοτήτων καθώς και προβλήματα στην αναπνοή Βήχας ή παθήσεις των πνευμόνων

Η κα Παραστατίδου επισημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να εξαρτηθεί από την μαριχουάνα και εξηγεί: «Με την πάροδο του χρόνου το σώμα συνηθίζει στη μαριχουάνα, αναπτύσσεται μια ανοχή και νιώθει άσχημα το άτομο αν δεν πάρει τη δόση σου και επίσης να οδηγήσει το άτομο στην κατανάλωση άλλων ναρκωτικών προκειμένου να επιτύχει το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Μπορεί να κάνει χρήση διαρκώς, απλά και μόνο για να νιώσει «φυσιολογικά», και ίσως εξακολουθεί τη χρήση της, ακόμη κι αν του δημιουργεί προβλήματα στο σχολείο, στην εργασία σου ή με τους φίλους σου. Αυτό ονομάζεται εξάρτηση» είπε και πρόσθεσε: «Η ουσία αυτή (η μαριχουάνα) όπως και όλες οι ουσίες καλύπτει το πρόβλημα για κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να φεύγουν, τότε το πρόβλημα, η ανεπιθύμητη κατάσταση ή η περίσταση επιστρέφει με μεγαλύτερη ένταση από πριν το άτομο μπορεί να στραφεί σε πιο ισχυρά ναρκωτικά για να απαλλαγεί από τις ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η έρευνα έχει δείξει ότι η κάνναβη είναι η μόνη ουσία μέχρι τώρα που έχει επιδείξει ισχυρή σύνδεση μεταξύ χρήσης ουσίας και ανάπτυξης σχιζοφρένειας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey