Βρίσα 4 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό - Γραφειοκρατία, με το στανιό οι δόσεις ενοικίου που κινδυνεύουν να κοπούν και με καθυστερήσεις οι δόσεις της στεγαστικής συνδρομής

Κι αυτοί που μένουν σφίγγουν τα χείλια [Vid]

12/06/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 15/06/2021 - 12:32

Όταν μπήκαμε πριν λίγες μέρες στο χτυπημένο από τον σεισμό  χωριό της Βρίσας, άνθρωποι καθόντουσαν στα πεζούλια κλειστών πλέον μαγαζιών της αγοράς, οι πιο πολλοί με ρυτιδιασμένα μάτια, ενώ ο αέρας που φυσούσε έκανε το χώμα από τα καινούργια σπίτια που χτίζονται να χορεύει στον αέρα. Ένας μάστορας φώναζε στον οδηγό της μπετονιέρας πώς να κόψει το τιμόνι για να φτάσει με την όπισθεν στο σημείο που ήθελε. Μόνο ένας φούρνος είναι ανοιχτός για να εξυπηρετεί τους κατοίκους ενός χωριού, που από επιλογή μένουν εκεί, καθώς ο οικισμός είναι ακόμη επικίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα. Ανήμερα της μαύρης επετείου, θα γίνει τρισάγιο στην εκκλησία του χωριού, την χτυπημένη και αυτή από τον σεισμό.

Τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Βρίσας, οι λιγοστοί κάτοικοι λένε ότι το χωριό τους δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως παλιά. Οι περισσότεροι έχουν φύγει, άλλοι Βατερά, άλλοι Πολιχνίτο, άλλοι Μυτιλήνη και άλλοι εκτός νησιού πλέον. Είναι δύσκολο για κάποιους να επιστρέψουν να χτίσουν μια νέα ζωή πάνω στα χαλάσματα που τους γκρέμισαν ό,τι όμορφο είχαν ζήσει κάποτε. Η απογραφή του 2011 σημείωνε 850 άτομα στη Βρίσα και στους παραθεριστικούς οικισμούς της, σήμερα η Βρίσα μετρά περίπου 200 κατοίκους, σε ένα χωριό που η πολιτεία με τον τρόπο της ξεγράφει από τον χάρτη.

Καημός, όσων ζουν σήμερα εκεί,  το γεφύρι που περιμένει  να  φτιαχθεί. Το γεφύρι, που πρέπει να μετράει ιστορία πολλών δεκαετιών, κάθισε από τα φορτηγά που μετά το σεισμό μετέφεραν μπάζα και περνούσαν από κεί, με αποτέλεσμα αυτό να μην αντέξει το βάρος και να «καθίσει». Μάλιστα από την πλευρά του χωριού έχουν ρίξει μπάζα για να μην διασχίζεται.

Ν.Γκουγκούλιος: «Να μην μας ξεσπιτώσει και το κράτος»

Η γραφειοκρατία ήταν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει λυθεί. Η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών αποτελεί και αυτή αγκάθι στην όλη ιστορία. Βραχνά όμως για τους πληγέντες αποτελεί η καθυστέρηση στις δόσεις της στεγαστικής συνδρομής. «Οι άνθρωποι εδώ πέρα μέσα έχουνε βγάλει άδειες οικοδομών, θέλουν να χτίσουνε τα σπίτια τους, και ο εργολάβος που θα αναλάβει θέλει να πληρωθεί αλλά οι δόσεις καθυστερούνε πάρα - πάρα πολύ. Η στεγαστική συνδρομή που είναι σε τρεις δόσεις καθυστερεί από δόση σε δόση από 8 μήνες έως ένα χρόνο. Γι’ αυτό βλέπετε αυτή τη στιγμή το χωριό να είναι ακόμη σε χαλάσματα. Επίσης μετά λύπης μου το λέω υπήρχε ένας συντονιστής που με την αλλαγή της κυβέρνησης άλλαξε. Φέραν έναν καινούργιο συντονιστή, ο οποίος είναι άφαντος» είπε ο πρόεδρος Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, Νίκος Γκουγκούλιος. Μάλιστα στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τους αρμόδιους ελλοχεύει ο κίνδυνος παύσης της επιδότησης ενοικίου των σεισμοπαθών «Κάνω έκκληση προς τους βουλευτές του Νομού να κάνουν παρεμβάσεις  στη βουλή, ώστε να μην κοπεί η επιδότηση ενοικίου γιατί ήδη καθυστερούν δόσεις. Το χωριό είναι σε χαλάσματα, ο κόσμος μένει σε ενοίκιο και είναι κρίμα οι άνθρωποι αυτοί να μην παίρνουν τα ενοίκια και  να ξεσπιτωθούν για ακόμη μία φορά. Τους ξεσπίτωσε τη πρώτη φορά  ο σεισμός ,θα τους ξεσπιτώσει τώρα και το κράτος. Φέτος δεν πήραμε επιδότηση ακόμη, και υπάρχουν άτομα που δεν πήραν και πέρυσι» είπε χαρακτηριστικά.

Παράκοιλας: «Να αντικατασταθεί ο συντονιστής»

Στις 12 Ιουνίου του 2021 συμπληρώνονται 4 χρόνια από το σεισμό και η εικόνα που παρουσιάζει η Βρίσα, δεν είναι η επιθυμητή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας, Στράτος Παράκοιλας. «Σίγουρα υπάρχει μια ανοικοδόμηση, χτίζονται περίπου 65, θα έλεγα σπίτια, έχουνε βγει περίπου 100 άδειες. Εκκρεμούν για έγκριση ακόμη 35». Σε ότι έχει να κάνει με τα προβλήματα που εντοπίζονται από την επιδότηση ενοικίου ο κ. Παράκοιλας τόνισε ότι αυτό που ζητείται από τη  κυβέρνηση είναι να δημιουργηθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να υπάρξει παράταση για ένα χρόνο ακόμη. «Η ενημέρωση που έχω επί του θέματος είναι ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα υπογραφεί». Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις με τις κατεδαφίσεις, υπάρχουν αρκετά σπίτια που θα πρέπει να γκρεμιστούν και ειδικά εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία «Εκεί θέλουμε την βοήθεια της αρχαιολογίας (…) γιατί στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία θα πρέπει να υπάρχει μαζί και κάποιος αρχαιολόγος».

 Ακόμη υποστήριξε ότι ο υπουργός Υποδομών θα πρέπει να επισκεφτεί το χωριό για να δει την κατάσταση που επικρατεί, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί το νησί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες.  Επιπροσθέτως αντιμετωπίζονται προβλήματα με τους επαγγελματίες που δεν έχουν αποζημιωθεί για τις πληγές που γέννησε ο σεισμός. «Η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια θα έπρεπε να σκύψει κατά την άποψή μου λίγο περισσότερο σε ότι έχει αρμοδιότητα, και σε ότι δεν έχει να ασκήσει πίεση. Στην επίσκεψη του κ. Πέτσα δεν αναφέρθηκε καθόλου, από πλευράς Περιφέρειας το θέμα της Βρίσα». Μάλιστα ζητά την αντικατάσταση του συντονιστή, που όπως είπε και ο κ. Γκουγκούλιος παραμένει άφαντος. «Να είναι κάποιος ντόπιος, μηχανικός ως επί το πλείστον στο επάγγελμα και να μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματά μας» είπε ο κ. Παράκοιλας.

Ακόμη ο κ. Παράκοιλας ζητά να επισπευστούν οι διαδικασίες για το γκρέμισμα των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα, ώστε να αρθεί το καθεστώς επικινδυνότητας στις 12 Σεπτεμβρίου και να υπάρξει ξανά ζωή στο χωριό.

Στα προβλήματα περιλαμβάνεται και η αποκομιδή των μπάζων στα δυσπρόσιτα σημεία, γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να χτίσει. Ο  Ναός Ζωοδόχου Πηγής πρόκειται να μπει σε πρόγραμμα που τρέχει η Αρχαιολογία και ο προϊστάμενος της Παύλος Τριανταφυλλίδης. Σε ότι έχει να κάνει με τον  Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου έχει σταλεί αίτημα προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που δεν έχει απαντήσει ακόμη , με το οποίο ζητούνται 75.000 ευρώ περίπου για την μελέτη αποκατάστασης της εκκλησίας.  Σε ότι έχει να κάνει με το σχολείο ο κ. Παράκοιλας τόνισε ότι η σχετική μελέτη προχωρά ώστε να κτιστεί νέο και να μη λειτουργεί σε προκάτ αίθουσες, όπως συμβαινει σήμερα.

«Εγώ πιστεύω ότι θα γίνει το χωριό μας, μπορεί να μην είναι όπως ήταν παλιά, γιατί ήταν ένα χωριό με νεολαία με ζωή, αλλά ευελπιστώ ότι τα σπίτια θα γίνουν. Ευελπιστώ ότι θα χτιστούν γύρω στα 200 καινούργια σπίτια και σιγά- σιγά θα υπάρξει ζωή στο χωριό μας» είπε ο πρόεδρος της Βρίσας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey