Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση

"Εμβολιασμός κατά του Covid-19 προσπερνώντας τον φόβο & την παραπληροφόρηση" [Vid]

28/11/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 04/12/2021 - 10:41

Το μόνο όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που τονίστηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο: «Εμβολιασμός κατά του Covid-19. Προσπερνώντας τον φόβο και την παραπληροφόρηση» που διοργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Λέσβου σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. 

Μάλιστα η εκδήλωση «παίχτηκε» ζωντανά με στόχο οι τηλεθεατές να έχουν την δυνατότητα, από το σπίτι τους, να υποβάλλουν μέσω των socialmedia ερωτήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα. Απαντήσεις έδωσαν οι δύο ομιλητές και συγκεκριμένα ο καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολόγος Δημήτρης Καφετζής και καθηγητής Πνευμονολογίας & πρόεδρος Πνευμολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης.  

Προβέτζας: «Ο φόβος ενισχύεται από την παραπληροφόρηση»  

Η πρωτοβουλία αυτή του Ιατρικού Συλλόγου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Παναγιώτης Προβέτζας, είχε στόχο να παραμεριστεί κάθε φόβος, που δικαιολογημένα ενδεχομένως μπορεί να γεννηθεί μπροστά σε ένα νέο φάρμακο, και μέσω επιχειρηματολογίας των επιστημόνων και των απαντήσεών τους οι πολίτες να πεισθούν και να εμβολιαστούν προστατεύοντας τους ίδιους και το περιβάλλον τους.  

«Τους τελευταίους δέκα μήνες μπορούμε να πούμε ότι παλεύουμε τον κορονοϊό αξιοποιώντας το πιο σημαντικό δώρο της επιστήμης που είναι το εμβόλιο.  

Ένα δώρο που εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες στέκεται στο πλάι της ανθρωπότητας και που μας έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε ασθένειες που τα προηγούμενα χρόνια απειλούσαν τις ζωές μας, αλλά τώρα έχουν εξαλειφτεί και είναι πλέον απλές αναφορές» είπε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Προβέτζας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως σήμερα δεν αξιοποιούμε στο έπακρο τα οφέλη του εμβολίου εναντίον του Covid-19. Αυτό όχι γιατί το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις και τα εμφανή από τα αποτελέσματά του, υπάρχουν ακόμη πολίτες οι οποίοι δεν εμβολιάζονται. Ο βασικός λόγος είναι ότι φοβούνται και τον φόβο αυτό ενισχύει δυστυχώς η διάχυτη παραπληροφόρηση. Ο απόλυτα φυσιολογικός προβληματισμός που μπορεί να προκύψει για κάθε νέο φάρμακο και για κάθε νέο εμβόλιο, ακόμη κι αν τα πλέον επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, εν τούτοις σε αυτή την περίπτωση ενισχύεται και μετατρέπεται σε φόβο από ανακριβείς πληροφορίες. Ακόμη όμως είναι θλιβερό η παραπληροφόρηση αυτή να τροφοδοτείται και από συναδέλφους γιατρούς και υγειονομικούς οι οποίοι με τις απόψεις τους παρασύρουν τους συνανθρώπους με ολέθρια για αυτούς αποτελέσματα.  

Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε καλέσει το Ιατρικό και Υγειονομικό προσωπικό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τους συμπολίτες μας να εμπιστευτούν την επιστήμη και να εμβολιαστούν. Με αίσθημα ευθύνης διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση, με τη συνδρομή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ώστε οι εξαίρετοι καλεσμένοι μας να απαντήσουν σε κάθε φόβο και κάθε προβληματισμό που μπορεί να έχει ο κάθε συμπολίτης μας».  

Λουκίδης: «Οι ανεμβολίαστοι νοσούν περισσότερο και σαφέστατα νοσούν βαρύτερα» 

«Βρισκόμαστε σε μία φάση του τέταρτου πανδημικού κύματος που τα πράγματα, όπως έχετε καταλάβει, εξακολουθούν να πιέζουν το σύστημα υγείας. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό σαφέστατα είναι η δυσαναλογία των εμβολιασμένων versus ανεμβολίαστων μέσα στις κλινικές μας αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εσείς ακούτε κυρίως τα στατιστικά των ΜΕΘ πού είναι περίπου 82% - 83% οι ανεμβολίαστοι και 17%-18% οι εμβολιασμένοι. Εμείς σας λέμε ότι το αντίστοιχο στις κλινικές μας είναι περίπου 75% με 25%. Άρα σημαίνει ότι υπάρχει σαφέστατα μία εικόνα η οποία είναι αποδεικτική ότι οι ανεμβολίαστοι νοσούν περισσότερο και σαφέστατα νοσούν βαρύτερα.  

Άλλωστε νομίζω ότι αυτή την εποχή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το εμβόλιο είναι ένα μέσο να μας προστατεύσει κυρίως από τη σοβαρή νόσο, από τη νοσηλεία και φυσικά από τον παράγοντα που λέγεται εισαγωγή στις ΜΕΘ» είπε κατά την τοποθέτησή του ο καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης.  

Καφετζής: «Το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο» 

O καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολόγος Δημήτρης Καφετζής τόνισε τόσο στην ομιλία του όσο και στην συνέντευξη που παραχωρήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Για το λόγο αυτό οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, στις οποίες περιλαμβάνονται οι καρκινοπαθείς, οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι, θα πρέπει τόσο εκείνοι όσο και το περιβάλλον τους να εμβολιαστούν για να προστατευτούν από τον ιό, καθώς τα δεδομένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν ότι το συντριπτικό ποσοστό των εισαγωγών αφορά ανεμβολίαστους. Ακόμη πρόσθεσε ότι το κίνημα των αντιεμβολιαστών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ανάλογο είχε εμφανιστεί και 200 χρόνια πριν με το εμβόλιο της ευλογιάς. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey