Μην ψαρώνεις το φετινό σύνθημα φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Εκδηλώσεις στην πλατεία Σαπφούς από ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης & ΠΝΟΗ κόντρα στα ναρκωτικά [Vid]

22/06/2022 - 12:30 Ενημερώθηκε 27/06/2022 - 11:53

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών το Κέντρο Πρόληψης «ΠΝΟΗ», ΟΚΑΝΑ, η Μονάδα Συμβουλευτικής και Επανένταξης Μυτιλήνης και η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ΚΕΘΕΑ μαζί με γονείς του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ διοργανώσαν το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού ενάντια στο στιγματισμό, την αποξένωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι υπεύθυνες σε ΚΕΘΕΑ και ΠΝΟΗ, Αθηνά Παραστατίδου και Σοφία Κιστάνη παραχώρησαν την Τετάρτη 22 Ιουνίου κοινή συνέντευξη Τύπου μιλώντας για την δράση αλλά και την προσπάθεια καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών.
Σήμερα, όπως διατυπώθηκε από την κα Κιστάνη, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση όπου επιπτώσεις των προβλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά παρατηρούνται σχεδόν παντού. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόβλημα των ναρκωτικών περιπλέκουν άλλα σημαντικά ζητήματα όπως έλλειψη στέγης θεραπευτική διαχείρισης ψυχιατρικών διαταραχών καθώς και η μείωση της εγκληματικότητας των νέων.
Ένα γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει και η φετινή έκθεση για τα ναρκωτικά είναι ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε μία πολύ περίπλοκη κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την υψηλή διαθεσιμότητα και τη μεγάλη ποικιλομορφία στα πρότυπα κατανάλωσης ναρκωτικών. Από τις εκθέσεις γιατί κάθε χρόνο φαίνεται ότι στο φαινόμενο των νέων ψυχοδραστικών διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης στην αγορά σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν έχει ψυχοτρόπο δράση. Αυτό συχνά με εσφαλμένη επισήμανση γεγονός που σημαίνει ότι όσοι καταναλώνουν τις εν λόγο ουσίες ενδέχεται να μην γνωρίζουν τι χρησιμοποιούν πραγματικά. «Στο πλαίσιο αυτό ανησυχώ ιδιαίτερα για τις αναφορές που λαμβάνουμε για την νοθεία προϊόντων κάνναβης με συνθετικά κανναβινοειδή - πρόκειται μόνο για ένα παράδειγμα από τις νέες απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε σχέση με τα ναρκωτικά. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αυξανόμενη παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών στην Ευρώπη ενώ ανησυχίες εκφράζονται για την κλιμάκωση της παραγωγής μεθαμφεταμίνης» ανέφερε η κα Κιστάνη.
Μία σημαντική εξέλιξη που επισημαίνεται στη φετινή έκθεση είναι ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος της πανδημίας COVID19  τόσο στις υπηρεσίες ναρκωτικών όσο και στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν ουσίες.
«Πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα είτε άμεσα είτε έμμεσα όλοι επηρεαζόμαστε με κάποιον τρόπο από τη χρήση ναρκωτικών. Άμεσα επηρεάζονται όσοι έχουν πρόβλημα και χρειάζονται θεραπεία ή άλλες υπηρεσίες και  έμμεσες μπορεί να είναι λιγότερο εμφανείς αλλά είναι εξίσου σημαντικές (…) Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τα περίπλοκα προβλήματα υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής που τίθεται από τη χρήση ναρκωτικών με μέτρα που βασίζονται στην καλή κατανόηση της φύσης των προβλημάτων και στην ανάλυση των μέτρων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά».
Η διαθεσιμότητα και χρήση ναρκωτικών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρότι παρατηρούνται σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα εκτιμάται ότι περίπου 83,4 εκατομμύρια ενήλικες ή 29% των ενηλίκων ηλικίας βάζουμε 15 έως 64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και για μία φορά σε όλη τους τη ζωή με περισσότερους άντρες (50,5 εκατομμύρια απ’ ότι γυναίκες 33εκ) να αναφέρουν χρήση. Η κάνναβη παραμένει η ουσία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καθώς περισσότεροι από 22 εκατομμύρια ευρωπαίοι ενήλικες ανέφεραν χρήση κάνναβης το τελευταίο χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσεων κάνουν χρήση πολλαπλών ουσιών. Διαπιστώνεται επίσης ολοένα και πιο σύνθετος χαρακτήρας στα πρότυπα χρήσης δεδομένου ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα μη ελεγχόμενες νέες ψυχοδραστικές ουσίες και ουσίες όπως η κεταμίνη, η JBL, η  ghb συνδέονται πλέον με προβλήματα ναρκωτικών σε κάποιες χώρες ή σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού. Η  πολυπλοκότητα αυτή αντικατοπτρίζεται στην αυξανόμενη αναγνώριση του γεγονότος ότι η χρήση ναρκωτικών συνδέεται με ή περιπλέκει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ένα ευρύ φάσμα σοβαρών προβλημάτων υγείας και κοινωνικών ζητημάτων.
«Με το μήνυμα λοιπόν που έχουμε από κοινού ΚΕΘΕΑ , ΟΚΑΝΑ και Κέντρο Πρόληψης Πνοή «Μην ψαρώνεις»  απευθυνόμαστε κυρίως στους εφήβους αλλά και στα παιδιά που σε λίγα χρόνια θα διανύσουν την όμορφη εποχή της εφηβείας καλούμε τους νέους να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε κουλτούρες που προάγουν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ως κάτι φυσιολογικό και επικίνδυνο» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Κιστάνη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey