Η επιχείρηση βελτίωσης των συνθηκών με οικίσκους σκοντάφτει στις νέες αφίξεις

Δεύτερος χειμώνας στο Κέντρο της Μόριας [VID]

21/12/2017 - 12:46 Ενημερώθηκε 22/12/2017 - 17:37

Δεύτερο χειμώνα θα περάσουν αρκετοί πρόσφυγες που μένουν στο Κέντρο της Μόριας, οι οποίοι έχουν γίνει μάρτυρες πολλαπλών επεισοδίων και συγκρούσεων μέσα στον καταυλισμό. Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ανδρών μεταναστών. Αφορμή των συγκρούσεων αποτέλεσε, για μια ακόμα φορά, η χρήση τουαλετών και μπάνιων, μεταξύ αραβόφωνων και Ιρακινών. Οι δεύτεροι θεωρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση των πρώτων από τις υπηρεσίες ασύλου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία κάηκαν 10 σκηνές, στις οποίες διέμεναν άνδρες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις και οι οποίοι σήμερα το πρωί περίμεναν στην ουρά για να μεταφερθούν στον καταυλισμό του Δήμου στον Καρά- Τεπέ μαζί με άλλους 100 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί, ύστερα από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις, ενώ 10 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

 


Ο Γιάννης Μπαλπακάκης μιλά στο «Ε»

 

«Ζήσαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μόρια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά τη Μυτιλήνη» τόνισε στο «Ε» o διοικητής του Κέντρου, Γιάννης Μπαλπακάκης. «Το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού δεν σχετίζεται με την έλλειψη οικίσκων, αλλά με την έλλειψη υποδομών υγιεινής. Στη Μόρια υπάρχουν τουαλέτες και μπάνια για 800 άτομα και φιλοξενούνται οι υπερπενταπλάσιοι!» ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής του Κέντρου, Δημήτρης Βαφέας. Για «υγειονομική βόμβα» έκανε λόγο στο «Ε» ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός που θυμίζουμε ότι κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα», όπως υποστηρίζει, συμβαίνουν στον καταυλισμό στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου. «Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση που διατηρεί ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες και δυσφημίζει το νησί μας παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία

«Ανησυχούμε για τον συνωστισμό και τις άθλιες συνθήκες στη Μορία», δήλωσε ο Μπόρις Τσεσίρκοφ, εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τα ελληνικά νησιά, στο «Ε». Η Ύπατη Αρμοστεία επικροτεί τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τη μεταφορά ευάλωτων ατόμων και οικογενειών στην ηπειρωτική χώρα. Περίπου 1.500 άτομα έχουν αναχωρήσει από τη Λέσβο τον Δεκέμβριο με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας. Πάνω από 6.000 έχουν αναχωρήσει από τα ελληνικά νησιά τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθούν οι επικρατούσες ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες. Οικογένειες, μωρά και άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση. Οι εντάσεις είναι συχνό φαινόμενο. Οι προχθεσινές ταραχές άφησαν πίσω τους πάνω από 12 τραυματίες, ενώ ένας Αφγανός άνδρας εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Ο χρόνος είναι κρίσιμος για τη βελτίωση των συνθηκών, καθώς ο χειμώνας βρίσκεται πολύ κοντά. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι μένουν στη Μόρια που έχει χώρο για λιγότερους από 2.000. Η πλειοψηφία είναι Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί και πολλά είναι μικρά παιδιά,» πρόσθεσε.

  


Οι προσφυγες των οποίων οι σκηνές κάηκαν επρόκειτο χτες να μεταφερθούν στον Καρά- Τεπέ.

 

Επιστρέφουν στη Μόρια!

Επικαλούμενοι πηγές ευρωπαίων αξιωματούχων, στελέχη του Κέντρου μας ανέφεραν ότι έχει γίνει γνωστό διεθνώς ότι το Κέντρο της Μόριας παρουσιάζει ταχύτερη γραφειοκρατία από αυτά των νησιών Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου και για τον λόγο αυτό οι αφίξεις είναι πολύ περισσότερες στη Λέσβο. Συμβαίνει όμως και κάτι άλλο παράδοξο: «Πολλοί που φεύγουν στην ενδοχώρα, επιστρέφουν. Αυτό το μήνα ενδεικτικά είχαμε 20 τέτοιες περιπτώσεις επαν-αφίξεων. Γιατί οι δομές στην κεντρική Ελλάδα είναι απομονωμένες. Επίσης επειδή έχουν κλείσει τα σύνορα απογοητεύονται ότι δεν θα καταφέρουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Έτσι επιστρέφουν στη Μόρια, όπου βρίσκουν ξανά τις παρέες τους» λέει ο αναπλ. Διοικητής.

Τα επίσημα στοιχεία

Σύμφωνα με τα χτεσινά επίσημα στοιχεία, οι «κάτοικοι» της Μόριας μετά τις μεταφορές ευάλωτων ομάδων στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι 5.414, μεταξύ των οποίων 330 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες με τη δυναμικότητα της Μόριας να φτάνει τα 2.330 άτομα. Στον καταυλισμό του Καρά- Τεπέ βρίσκονται  1.059 άτομα, στο ΠΙΚΠΑ 89, ενώ στις δομές της οργάνωσης «Ηλιακτίδας» βρίσκονται σε διαμερίσματα οικογένειες (352 άτομα) και 161 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες. «Το πρόβλημα δεν είναι οι οικίσκοι, αλλά οι συνεχείς νέες αφίξεις» τονίζει ο κ. Βαφέας. Σήμερα έφτασαν 240 νέα άτομα.  «Είχαμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες. Μέχρι τον Ιούλιο βάζαμε κοντέινερ και τον Αύγουστο η κατάσταση ήταν καλή» εξηγεί ο κ. Μπαλπακάκης. Αλλά από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο έχουν έρθει ακόμα 4.500 με 5.000 άνθρωποι! «Σκεφτείτε ότι οι φετινές αφίξεις Οκτωβρίου ήταν 2.400 ενώ οι περσινές ήταν μόλις 600» προσέθεσε. «Μαζεύουμε τα σκουπίδια στις 11 το βράδυ και στις 11.30 είναι πάλι όλα χάλια» λέει στην εφημερίδα μας, μια εργαζόμενη. Την καθαριότητα του Κέντρου έχει αναλάβει προσωπικό του Δήμου Λέσβου που αποτελείται μόλις από 50 άτομα. «Πάλι καλά που έχουμε κι αυτά» λέει ο κ. Μπαλπακάκης «γιατί για έξι μήνες είχαμε ένα συνεργείο με μόλις έξι άτομα!». Πάντως αναμένεται να προσληφθούν ακόμα 100 άτομα τις επόμενες εβδομάδες.

Νοίκιασαν τα χωράφια

Ο καταυλισμός εκτείνεται σε 48 στρέμματα. Κατ’ ανάγκη, δύο οργανώσεις η Euro Relief και ο Δανέζικος Ερυθρός Σταυρός έχουν νοικιάσει και το διπλανό χώρο όπου εκτείνονται σκηνές. «Εκεί το καλοκαίρι προβάλλονταν ταινίες σε θερινό σινεμά, προορίζονταν ο χώρος για δραστηριότητες, αλλά εν τοις πράγμασι, εφόσον δεν χωρούσαμε επεκταθήκαμε εκεί» τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής. Στη νέα «πόλη» της Λέσβου, οι πρόσφυγες εντάσσουν τις συνήθειές τους. Ένας Παλαιστίνιος σερβίρει καφέ και τσάι, ενώ μερικοί Ιρακινοί πουλούν ψιλικά. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον αποθηκευτικό χώρο γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες αποθήκες να νοικιάσουμε. Και δεν έχουμε πού να στεγάσουμε τις δωρεές που γίνονται συνέχεια από τους ιδιώτες, αλλά και τις παραλαβές από το υπουργείο» εξηγεί ο αναπληρωτής Διοικητής.

Η «γεωγραφία» και το Άσυλο

Σε έναν μεγάλο χώρο αναμένουν οι νεοεισερχόμενοι που περνούν από τη Frontex για καταγραφή, έλεγχο και αποτυπώματα, ενώ στη συνέχεια είναι ο ιατρικός έλεγχος. Μέχρι πριν από ένα μήνα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση, καθώς δεν υπήρχε πουθενά χώρος για τους νεοεισερχόμενους. Τρεις τουλάχιστον τομείς περιφρουρούνται: αυτός των οικογενειών,  αυτός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και αυτός των γυναικών -κυρίως Αφρικανών- που έφτασαν μόνες τους. H ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου (EASO) έχει μεταφερθεί εκτός της Μόριας (στην Παγανή), αλλά εντός του καταυλισμού βρίσκεται η ελληνική υπηρεσία ασύλου όπου εκεί ακόμα πραγματοποιούνται συνεντεύξεις. «Είναι ανεξάρτητη υπηρεσία από εμάς και έχει προσλάβει ιδιωτική εταιρεία security» ανέφερε ο κ. Βαφέας. Σε λίγες εβδομάδες, και αυτή θα μεταφερθεί εκτός Κέντρου και οι αιτούντες άσυλο θα μεταφέρονται με πούλμαν για να παραχωρήσουν συνέντευξη στην επιτροπή.

«Αυτό που έλεγε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι το ΠΡΟΚΕΚΑ, ο χώρος κράτησης (που είναι ανεξάρτητη υπηρεσία) να μεταφέρονταν σε άλλο μέρος εκτός Μόριας. Και εκεί διαφώνησε ο Δήμαρχος Λέσβου. Όμως δεν υπάρχει κάποια άλλη σκέψη για νέο κέντρο» ξεκαθάρισε ο κ. Μπαλπακάκης.

 

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού!

Επίσκεψη του «Ε» στη Μόρια

Παρά τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης και την πυρκαγιά που ξέσπασε και έσβησε μετά τις 2 τα ξημερώματα, το «Ε» ξεναγήθηκε από τον διοικητή του Κέντρου Γιάννη Μπαλπακάκη και τον αναπληρωτή διοικητή του Κέντρου, Δημήτρη Βαφέα στο Κέντρο της Μόριας. Νέοι οικίσκοι έχουν τοποθετηθεί, ενώ εξακολουθούν και γίνονται εργασίες με τη συνδρομή του Στρατού. Χωρίς περιστροφές, και τα δύο στελέχη ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι το Κέντρο της Μόριας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Σας την παρουσιάζουμε από το φακό του «Ε», ενώ το ρεπορτάζ συνεχίζεται...

 


240 νέους πρόσφυγες και μετανάστες μέτρησαν χτες τα στελέχη της Μόριας.

 

 


Έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία έχει προσλάβει ιδιωτική εταιρεία security για την προφύλαξη του χώρου.

 

 

Αρκετοί μένουν ακόμα σε σκηνές, ωστόσο γίνονται καθημερινά εργασίες για να τοποθετηθούν νέοι οικίσκοι.

 

 

 


Ανήλικοι πρόσφυγες παίρνουν το πρωινό τους, καθισμένοι κάτω, αλλά χωρίς να παραπονιούνται.

 

 

Στην πτέρυγα των γυναικών. Φασίνα και απλωμένα ρούχα παντού, αλλά και μια νέα κουζίνα που εμπνεύστηκε ο διοικητής της Μόριας, ώστε να μπορούν ναμαγειρεύουν μόνες τους.

 

 


Μπορεί να γίνουν έως και 20 φορές εκκενώσεις του βόθρου.

 

 


Σε αποθήκη που έχει νοικιάσει αρκετά μέτρα έξω από το κέντρο της Μόριας, μια ΜΚΟ μοιράζει ρούχα στους πρόσφυγες.

 

 


Μόλις 25 χρονών, κακοποιημένη στο Κέντρο της Μόριας, 8,5 μηνών έγκυος. Τη βίασαν στη Συρία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey