Ιερά - Γέρρα - Γέρα 24

Μέτγιου-Μέτι

29/08/2018 - 14:47

Το τρίτο «Καστράκι», βρίσκεται πολύ μακριά και τα ευρήματα εκεί έχουν αφήσει σημαντικές υποθέσεις και πολλά ερωτήματα! Τρία χιλ. δυτικά από τον όρμο του Ταρτιού, στην λιόφυτη νότια πλευρά με τις βαθιές ρεματιές, τις απόκρημνες ακτές και τους μικρούς όρμους, υψώνεται το επιβλητικό, κωνικό ασβεστολιθικό ύψωμα, 892 μέτρα από την μικρή παραλία του «Ιλέυκου» (ο Λέυκος)! Ο Αι Γιώργης στην κορυφή του δεσπόζει στην περιοχή «Μέτι». Το ύψωμα είναι οχυρωμένο και θα συζητήσουμε την πορεία του χρόνου, στο βάθος των εποχών.

Υπάρχει σίγουρα ένα Μεσαιωνικό, μικρό καστράκι που έζωνε την κορυφή, με τμήματα τείχους αλάξευτης ασβεστόπετρας που σε τμήματα του έχει κουρασάνι, αναγνωρίζονται θεμέλια εσωτερικών κτισμάτων και άφθονη κεραμική από κεραμίδια, τούβλα, κομμάτια πιθαριών και χρηστικών αγγείων, πολλά με εφυάλωση, μια πληθώρα υλικού ενός Μεσαιωνικού Οχυρού, που έλεγχε όλη την γύρω περιοχή, καθώς και τους όρμους, στους οποίους υπάρχουν κτίσματα, λατομεία και καλλιέργειες. Περίπου 3 χιλ. ΝΔ, βρίσκεται ο γνωστός όρμος της Ευαγγελίστριας (Πάτος).Έπειτα βρέθηκε ένα 20σανούπιο του 7ου-8ου μ.Χ αι. Η εκκλησίτσα είναι χτισμένη επάνω στη παλιά,της οποίας διακρίνεται το ιερό και υπάρχουν κομμάτια μαρμάρινα που ανήκαν σ’ αυτή, ή στα κτίσματα κάποιου κτηρίου της εποχής. Πρόκειται για το μισό αέτωμα, με επάλληλα τρίγωνα με ανάγλυφο το κλαδί της ελιάς στο εσωτερικό, ένα κομμάτι με ρόδακες (κοσμήτης) και άλλα μαρμάρινα μέλη, που δείχνουν κάποιες προσεκτικές δομές στα κτίσματα της κορυφής. Στην Β.Α. γωνία της εκκλησίας υπάρχει η μεγάλη, τετράγωνη δεξαμενή (Cisterna), 5Χ5μ, πάχους τοίχου, 1μ. και ύψους 2μ. Το Μεσαιωνικό τείχος διατηρείται στη νότια πλευρά, που παρατηρείται κατώτερο επίπεδο, με πολλά κτίσματα, ίσως αποθήκες. Γύρω από την εκκλησίτσα, πιθανόν να υπήρχε οχυρωμένο το ανώτερο τμήμα (μορφή Ακρόπολης).Κάθετος γκρεμνός, άβυσσος επιβλητική, υπάρχει στη δυτική πλευρά, ενώ ελικοειδής «δρόμος» οδηγούσε στην κορυφή από την βορινή πλευρά! Αυτό διατηρείται ακόμα για την σημερινή πρόσβαση!

Αυτή η εποχή φαίνεται καθαρά σε τούτη εδώ την κορυφή, ένα περιφερικό Βυζαντινό Καστράκι, τοποτηρητής σε περιοχές δύσκολες, με ελαιοπαραγωγή που την φανερώνει το κλαδάκι της ελιάς, σίγουρα κάποιες μικρές σκάλες που τις πλησίαζαν τα καράβια, ίσως και οι πειρατές για πλιάτσικο. Ένα γύρω υπάρχουν αρκετά εξωκλήσια με μέλη παλιών εκκλησιών και οικισμούς ένα γύρο! Η Παναγιά η Γιαλιώτισσα, η Αγία Παρασκευή, οι Αι Γιώργηδες!!*

 

*Στα «Χνάρια τα Παλιά», σελ.86-88 και το Καστρί, σελ.148-149

Ο Αι Γιώργης στο Μέτγιου

Καστράκι στον επιβλητικό βράχο...

...ανάμεσα σε ρεματιές, βουνά και γκρεμνούς...

...με τείχη και κτίσματα...

...μεγάλη δεξαμενή...

...άφθονη κεραμική...

...με ανάγλυφα κλαδιά ελιάς...

...σε μαρμάρινα αετώματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey