Οδοιπορικό στα Απέναντι Γ 4

Τίγρης και Ευφράτης Τίγρης και Ευφράτης

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ 4

15/12/2022 - 13:30

Ο ΤΟΠΟΣ γ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ α

To Κεντρικό Οροπέδιο είχε διόδους και προς τον Νοτιά, αφού οι δύο μεγάλοι ποταμοί των Πολιτισμών της Μεσοποταμίας, Τίγρης και Ευφράτης αρχίζουν να κινούν τα νερά τους από την Οροσειρά του Ταύρου. Όμως στον Εύξεινο Πόντο, στον τόπο του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα ποτάμι, που εκβάλει δίπλα στην πόλη, ο Σαγγάριος (Sakarya) δένεται με τραγικές στιγμές της πρόσφατης Ιστορίας. Και δυτικά του ένα σωρό ποτάμια σηματοδοτούν άλλες χρονικές περιόδους. Ο Γρανικός του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Kocabas), ο Αίσηπος, ο Τάρσιος, ο Μάπεστος.

Θα πρέπει όμως να αναφερθεί και ο μεγάλος Ποταμός, που έχει συμβάλλει στη δημιουργία αμέτρητων φαραγγιών στο Κεντρικό Οροπέδιο, εκεί που οι πολιτισμοί λάξευσαν τους λαξευμένους από το νερό, τον αγέρα και την θερμοκρασία βράχους. Ο Ποταμός Αλυς, ο Kizilirmak (κόκκινος ποταμός), ο οποίος σαν όριο με το τεράστιο τόξο της πορείας του, καθόρισε την Βόρεια Καππαδοκία, από την Νότια, αυτός που τον συναντάμε σαν πλωτό στο Άβανος. Είναι ο μεγαλύτερος της Μικράς Ασίας, με 1.150 χιλ. που εκβάλλει δυτικά της Σαμψούντας. Ήταν η ζωογόνος πηγή των Χετταίων, ο Marassantiya, που περνούσε από την Χαττούσα, και το 600 π.Χ. χώριζε τους Λυδούς από τους Πέρσες!

OI ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ο HOMO ERECTUS, o HOMO NEANDERTALENSIS και εμείς οι HOMO SAPIENS, από τα 3 εκ. έως τα 200.000 χρόνια, σίγουρα πέρασαν από αυτές τις ρότες του Κεντρικού Οροπεδίου με τις λίμνες και τα χαράγματα των ποταμών, τραβώντας Ανατολικά ή και πηγαίνοντας προς το Αρχέγονο Αιγαίο. Σ’αυτές τις περιόδους που η Γη έπαιζε με τους πάγους, λιώνοντας τους και ξαναδημιουργώντας τους, αυτοί οι Κυνηγοί των άγριων ζώων, άφηναν στο διάβα τους μόνο πέτρινα εργαλεία, ελάχιστα οστά τους και ενδείξεις σε Σπηλιές, όπου προστατεύονταν. Βρέθηκαν τέτοια εργαλεία, εκεί στα Οροπέδια, στις απαρχές του Ευφράτη, στις ρίζες του Ταύρου. 130 επιφανειακές θέσεις, μέχρι το 1999, είχαν αναφερθεί, με Χειροπελέκεις, εγκάρσια ξέστρα, τεχνολογία Levallois (περιοχές Urfa και Bozova κάτω από το Ντιγιαρμπακίρ) και πληθώρα άλλων της Κατώτερης, Μέσης και Νεότερης Παλαιολιθικής Εποχής.(Neolithic in Turkey. The Cradle of Civilization, edition M.Ozdogan, N.Basgelen- 1999.Σελ. 68 και Συνέδριο, 2022 στην Αγία Παρασκευή Λέσβου). Όλη η Μικρά Ασία, σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, είναι γεμάτη με την λιθοτεχνία αυτών των ανθρώπων, που ξεκινώντας από την κοιτίδα του ανθρώπου την Αφρική, βρήκαν πρόσφορη την γέφυρα αυτού του τόπου για την εξάπλωση τους προς τα βάθη της Ανατολής και την Δύση. Θα δούμε ορισμένες από αυτές τις θέσεις μετά.

 

Εργαλεία στην περιοχή τους στην Τουρκία (Συνέδριο)

Στον Σαγγάριο 1921

Μάχη του Γραννικού

Ο Αλυς Ποταμός

στο Αβανός

παντού Παλαιολιθικά εργαλεία

στα ηφαιστειογενή Κεντρικά Οροπέδια

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey