Kelemiye-Ευεργέτουλας 2-42

Η έκταση του Μοναστηριού και η ρεματιά, ο Αϊ Γιώργης με το πεύκο Η έκταση του Μοναστηριού και η ρεματιά, ο Αϊ Γιώργης με το πεύκο

Ayo Yorgi - Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου

05/05/2020 - 17:04

Πηγαίνοντας προς τους Αγίους Αναργύρους Ασωμάτου, αριστερά μας, στην κορυφή του λόφου, σ’ ένα πλάτωμα βρίσκεται ο Αϊ Γιώργης, κάτω από ένα μεγάλο πεύκο, με τρούλο, κτίσμα του 1972, που χτίστηκε στην θέση του παλαιότερου ναού, ίσως της Παναγίας*. Η παλιά κτητορική επιγραφή αναφέρει : ΔΒ ΚΑΤΡΑΚΑ 1887 ΑΥΓΟΥ II. Όλη η περιοχή γύρω ανήκει στα Φιλανθρωπικά Μυτιλήνης και ονομάζεται «Μοναστηριακά»! Όλος ο ελαιώνας της πλαγιάς και η ρεματιά, επάνω από την Σκούντα, ανήκει στο Ίδρυμα! Κατηφορίζοντας στην ρεματιά, πήλινοι σωλήνες από πηγή, κατεστραμμένες βρύσες, τούβλα και κεραμίδια βρίσκονται γύρω!

Κάτω από τις ελιές, το 1987, κατέγραψα το ερείπιο μιας Μεταβυζαντινής Εκκλησίας, χτισμένης με αργολιθοδομή, τούβλα και ασβεστοκονίαμα! Η σωζόμενη κόγχη του ιερού ήταν χτισμένη με λαξευμένες πέτρες! Σωζόταν η ΒΔ γωνία και μέρος του βορινού τοίχου, σε ύψος 2-3 μέτρων, που φέρει εσωτερική θυρίδα από τούβλα (όπως του Ένθρονου)! Γύρω υπήρχαν και τα θεμέλια κτισμάτων! Λίγα υπέροχα, μαρμάρινα μέλη, ανήκαν στον ναό (κολουροκωνοειδές κιονόκρανο με φύλλα, υπέροχο κορινθιακό κιονόκρανο, τμήμα κοσμήτη, αράβδωτος κίονας και τμήμα πεσσού θωρακίου)! Ο Αϊ Γιώργης λοιπόν είναι το Καθολικό του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου(Ayo Gorgi), που αναφέρεται το 1548** στα γνωστά φορολογικά κατάστιχα! Και γύρω τα κελιά! Μικρό μοναστήρι, με μεγάλη έκταση (τσιφλίκι), που πληρώνει σε τιμαριούχο 68 Άσπρα που αυξάνονται σε 219 (τιμές 1548) Άσπρα το 1709! Φορολογείται για κηπευτικά, αμπελώνες και μελίσσια! Το 1709 το μοναστήρι κατέχει 15 Cerib*** (μονάδες έκτασης) καλλιεργήσιμης γης, 7,5 Cerib άλλης γης και κήπους και ξεπληρώνει τον φόρο με 86 οκάδες λάδι!

Πιο ψηλά, στην πλαγιά, υπάρχει και η στέρνα, το πατητήρι σταφυλιών του μοναστηριού, σκαλισμένο σε ριζιμιό σχιστολιθικό βράχο! Παλιά το είχα εκλάβει σαν «λάρνακα»! Έχει ελαφρά κλίση, μήκος 2μ., πλάτος 0,8μ., βάθος 0,9μ., με χείλος πλάτους 8εκ. και περιφερική αύλακα! Φέρει στο κάτω άκρο στόμιο εκροής και αύλακα! Στο μέσον της μίας μεγάλης πλευράς φέρει ημισφαιρικό κοίλωμα! Σίγουρα το μοναστήρι θα είχε και αμπελώνα αλλά και ελαιόμυλο, που δεν αναφέρονται!

Η περιοχή κορυφώνεται με τον τεράστιο βράχο της «Κουδουνόπετρας» με τα γνωστά των αρχαίων θέσεων του Ιππείους!

* Καραφύλλης Ασωματιανοί Παλμοί

** Περιγραφή του τόπου Μάκης Αξιώτης: «Στα Χνάρια τα παλιά», 1987, σελ. 108-110, Πληροφορίες του 1548 και 1709 Δ.Ν. Καρύδης - Μ. Κiel: «Μυτιλήνης Αστυγεωγραφία και Λέσβου Χωρογραφία» (15ος-19ος αι.), Αθήνα 2000, σελ. 126-127

*** Cerib(p), μέτρο μέτρησης έκτασης. Πλέθρο που αντιστοιχεί σε 60 τετρ. Πήχεις - Επικοινωνία με Στρατή Αναγνώστου, τον οποίο ευχαριστώ.

 

 

Ο Αϊ Γιώργης

με την παλιά επιγραφή

το σχέδιο του τόπου

Το καθολικό του Μοναστηριού

με μαρμάρινα μέλη

η Στέρνα του πατητηριού σταφυλιών

…του μοναστηριού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey