Δύο Μεσαιωνικές Θέσεις Α

Στον Πύργο της Άντισσας

08/12/2015 - 23:46

Βρισκόμαστε στην περιοχή της Άντισσας. Στην αρχή της διασταύρωσης προς την Ερεσό, δύο ρέματα γεννούν τις απαρχές του Χαλάντρα.

Βρισκόμαστε στην περιοχή της Άντισσας. Στην αρχή της διασταύρωσης προς την Ερεσό, δύο ρέματα γεννούν τις απαρχές του Χαλάντρα.

Αυτό που έρχεται από τα δυτικά, περιβάλλεται από μια κοιλάδα με παλιά περιβόλια, σέτια καλλιεργειών και τρία τουλάχιστον ιερά*.


Η Αγία Τριάδα

Είναι ο μεγάλος μεσαιωνικός οικισμός, που στο νότιο ύψωμα φέρει το ερείπιο μιας μεγάλης Παλαιοχριστιανικής στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη και παραδίπλα το θεμέλιο ορθογώνιου πύργου, ενώ πιο πίσω αρκετά λαξεύματα στα βράχια.


…επάνω στον βράχο

Είναι ο Πύργος και απέναντι του, στο ανατολικό ρέμα, γύρω από την Αγιά Άννα, στο Κλημάκι, μάλλον υπήρχε το ομώνυμο μοναστηράκι που αναφέρεται σε πατριαρχικό γράμμα του 1331.


…με την στέρνα

Ρεματιές φέρνουν τα νερά των δυτικών λόφων στην αρχή του ποταμού.


…τα όστρακα

Πριν το γεφύρι, ένα παραπόταμο που έρχεται από τα ΝΔ, το ακολουθά ένας χωματόδρομος μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.


…και τα κεραμίδια του παλιού κτίσματος

Χτισμένο επάνω σε βράχο, δεσπόζει στο πλατανόφυτο ποτάμι, ενώ ένα γύρο τα στέρφα βουνά εμφανίζουν τη μοναδική εικόνα των ριζιμιών βράχων, που δένονται αξεδιάλυτα στα χρώματα με τα σέτια των παλιών καλλιεργειών και τις υπέροχες πετρόχτιστες μάντρες, αρκετές πια ερειπωμένες.


…δίπλα στο ρέμα

Αντίθεση σ’ αυτή την κυριαρχία των ηφαιστειακών αποχρώσεων, οι ασπρόμαυρες προβατίνες με τα νεογέννητα τους, το πράσινο των ρεμάτων, η παντοδυναμία της αστιβής και ο μικρός γαλάζιος κρόκος (Crocus pallasii) με τους κόκκινους ανθήρες, που τονίζει την ομορφιά στο μικροτοπίο.


…με τα πλοκάμια των πλατάνων

Απέναντι από το εκκλησάκι υπήρχε το παλιό κτίσμα.

Τα κεραμίδια της στέγης του, τα τούβλα και η κεραμική συσσωρεύονται δίπλα του.

Ανάμεσα και τα υπέροχα όστρακα από την εφυαλωμένη μεσαιωνική κεραμική.

Κάτω από αυτό υπάρχει πετρόχτιστη δεξαμενή, στην οποία κατέληγε το νερό κάποιας πηγής.

Μάλλον πρόκειται για ένα κτίσμα, το δυτικότερο του μεγάλου οικισμού του Πύργου.


Γύρω μάντρες με ανθρώπους

Αν το μοναστήρι του Κλημακίου ήταν εκεί που φανερώνει το τοπωνύμιο, τότε πρόκειται για υστεροβυζαντινό οικισμό, στον οποίο όμως υπάρχουν διάσπαρτα και αρχαιότερα όστρακα αγγείων.


…και άλλες αδειανές

Τα αλώνια συνοδεύουν τα σέτια των σιτηρών, τα οποία έρχονταν πρώτα στη φορολογία των οικισμών της πρώιμης οθωμανικής περιόδου (1548).

…παντού όμως πρόβατα

Βέβαια αρκετά από αυτά φιλοξενούσαν το αμπέλι! Και η κτηνοτροφία είναι ακόμα γύρω μας.


…και ο πολύχρωμος κρόκος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey