Βόρειος Άξονας 13

Στον πεύκο του Άι-Προκόπη

07/11/2012 - 17:30

Μετά το Ελαιοτριβείο και το πηγάδι, στη δυτική έξοδο του Αφάλωνα, η μεγάλη του περιφέρεια με τον ελαιώνα, γεμάτη ρέματα, δρόμους, πέτρινους λόφους, φτάνει μέχρι τα υπέροχα βουνά που υψώνονται επάνω από τον κόλπο της Γέρας, πληγωμένα από το μεγάλο λατομείο. Μετά το εργοστάσιο, ένας δρόμος αριστερά οδηγεί στο «Αυγό», ένα λόφο γεμάτο από κεραμική του μεσαίωνα, και τον Άι-Γιώργη, στην «Πατιά»!

 ... με τα θεμέλια

Εδώ τώρα έχουν χτίσει εξωκκλήσι, τότε όμως (1989) στο υπαίθριο προσκυνητάρι με έναν αρράβδωτο κίονα, υπήρχαν μαρμάρινα μέλη κτίσματος και ένα ορθογώνιο κομμάτι, σα βάθρο, στην επάνω επιφάνεια του οποίου μια πεταλοειδής εγκοπή (ίσως να στήριζε κάτι) έδωσε το όνομα στην περιοχή (πάτημα). Παραδίπλα υπήρχαν δύο κυκλικοί πέτρινοι ληνοί από ελαιοπιεστήρια και ίσως ανήκαν σε κάποια εγκατάσταση του οικισμού.

.. και το βάθρο

Σ’ ένα λόφο βόρεια της Πατιάς, βρίσκεται ο Άγιος Θεράποντας. Στο δρόμο συναντάμε ένα γεφύρι και ακολουθούμε το δυτικό παρακλάδι. Σ’ ένα πλάτωμα του λόφου δεξιά βρίσκεται το εξωκκλήσι (κτιζόταν το 1989). Όλη η πλαγιά είναι σπαρμένη από κεραμική. Η κόγχη της παλαιοχριστιανικής είχε βγει στην επιφάνεια, τα θεμέλια είναι εμφανή όπως και μέλη από μάρμαρο και κόκκινο ιγνιβρίτη. Η κεραμική απλώνεται παντού και φαίνεται σαν οικιστική εγκατάσταση με το ναό της.

Πιο πέρα, ο Άγιος Θεράποντας

Ένας υπέροχος Άγιος Προκόπης, σκεπασμένος με ένα αιωνόβιο πεύκο και κεραμική σκορπισμένη στην πλαγιά, βρίσκεται κι αυτός μέσα στην υπέροχη σιωπή του ελαιώνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey