Βαλίτσες για την Βοστώνη

19/09/2021 - 18:00 Ενημερώθηκε 19/09/2021 - 09:56

«Η Αρεζού Καμπούλι ήρθε στο 6ο Γυμνάσιο  το Σεπτέμβριο του 2020 έχοντας τελειώσει την 6η τάξη στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Στο 6ο Γυμνάσιο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια απογευματινή δομή για τα προσφυγόπουλα και αρκετά παιδιά προσφύγων έχουν περάσει και από τον πρωϊνό κύκλο. Η σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά αυτά με τα παιδιά της Μυτιλήνης είναι εξαιρετική, ποτέ δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα. Έτσι συνέβη και με την Αρεζού η οποία γρήγορα ενσωματώθηκε και κοινωνικοποιήθηκε και φυσικά μας έδειξε από τον πρώτο καιρό ότι είναι ένα παιδί φιλομαθές και φιλέρευνο και αυτό που διακρίναμε ήταν η μεγάλη της ευγένεια. Ήταν ιδιαίτερα ευγενική με τους καθηγητές της χαρακτηριστικά πολύ συχνά μετά το τέλος του μαθήματος έλεγε στους καθηγητές «Ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα μας μάθατε σήμερα».

Η πρόοδος της φάνηκε από νωρίς. Δεν είχε πρόβλημα να παρακολουθήσει τα μαθήματα καθώς είχε ένα πολύ καλό επίπεδο της ελληνικής γλώσσας και η συμμετοχή της τόσο το διάστημα που ήταν ανοιχτό το σχολείο όσο και την περίοδο της τηλεκπαίδευσης ήταν πάντοτε πολύ ικανοποιητική. Τέλειωσε την Α’ Γυμνασίου με βαθμό 19 και 4/14. Το ενδιαφέρον των γονιών της για την πρόοδό της ήταν συνεχές και είχαμε ενημερωθεί από την άνοιξη ότι ενδιαφέρεται να φοιτήσει στο εξωτερικό και έψαχνε την κατάλληλη χώρα αυτή που θα τους δώσει και την υποτροφία» είπε ο διευθυντής του 6ου Γυμνάσιου, Παναγιώτης Σκορδάς και πρόσθεσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως εκπαιδευτική κοινότητα για την πρόοδο της μαθήτριας και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα όνειρά της και στην μετέπειτα ζωή της».

Έτσι τώρα η μικρή Αρεζού ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ και το Διεθνές Σχολείο της Βοστώνης,  η 12χρονη Αφγανή μαθήτρια από τη Λέσβο, που πέρυσι συγκίνησε με την ευχαριστήρια επιστολή προς τους δασκάλους της για την υποστήριξη που της παρείχαν.

Η Αρεζού ήταν μόλις έξι χρονών όταν αναγκάστηκε με την οικογένειά της να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Αφγανιστάν, για να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε, ωστόσο η αρχή των γονιών της ήταν ότι το παιδί δεν πρέπει να διακόψει τα μαθήματά του, με αποτέλεσμα να τη διδάσκουν οι ίδιοι ακόμα και στο σπίτι.

Έπειτα από τρία χρόνια παραμονής στην Τουρκία, η οικογένεια έφτασε στη Λέσβο τον Ιανουάριο του 2019, όπου διέμεινε αρχικά στο ΚΥΤ της Μόριας, και έπειτα σε διαμέρισμα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Το International School of Boston είναι ένα δίγλωσσο (αγγλικά-γαλλικά) μη κερδοσκοπικό σχολείο με 530 μαθητές από περισσότερες από 43 χώρες. Η Αρεζού γνωρίζει ήδη πέντε γλώσσες (φαρσί, νταρί, ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά).  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey