Πετυχημένο συνέδριο

10/09/2022 - 16:00

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή με την οργανωτική φροντίδα της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών και το Δήμο Μυτιλήνης. 

Το συνέδριο ήρθε ως συνέχεια του επίσης επιτυχημένου συνεδρίου των Ιερών Μητροπόλεων Μυτιλήνης και Μήθυμνας τον περασμένο Μάιο καθώς και άλλων εκδηλώσεων που φώτισαν πολλές πτυχές των τραγικών εκείνων ημερών αλλά και αυτών που προηγήθηκαν και αυτών που ακολούθησαν. Οι επιστημονικοί φορείς, η Εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση και δεκάδες ερευνητές του τόπου μας, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από διάφορα μέρη της Ελλάδας τίμησαν την επέτειο αυτή μνήμης αναδεικνύοντας τη στενότατη ιστορική, γεωγραφική, πολιτιστική σχέση του νησιού μας με τις απέναντι ακτές αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν με τους πρόσφυγες, την ανταλλαγή πληθυσμών, τις ανταλλάξιμες περιουσίες και πολλά άλλα, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη φυσιογνωμία της Λέσβου και της Ελλάδας. 

Θλιβερή διαπίστωση 

Αυτό βέβαια που ξένισε δυσάρεστα και σχολιάστηκε από τους διοργανωτές ήταν η απουσία από το ακροατήριο των εκπαιδευτικών και των δεκάδων μεταπτυχιακών φοιτητών. "Η εκπαιδευτική και η πανεπιστημιακή κοινότητα έλαμψε δια της απουσίας της" τόνισε ένας ομιλητής. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς και να πικραίνεται εάν σκεφτεί ότι ενώ στο νησί μας υπάρχουν πάνω από 2000 εκπαιδευτικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, κάποιοι από τους οποίους ενώ "γεμίζουν" τα βιογραφικά τους με πληρωμένα μεταπτυχιακά και απίθανα σεμινάρια αδιαφορούν παντελώς για ο,τιδήποτε δεν έχει ανταλλακτική χρησιμότητα. Αν όμως οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των παιδιών μας δείχνουν τέτοια στάση, αν απέχουν από την πνευματική ζωή του τόπου που ζουν, εάν αδιαφορούν για την ιστορία και την μνήμη δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας. Να ευχόμαστε να μην τα εγκαταλείψουν και οι λίγοι που έχουν απομείνει να κρατάνε τη "σημαία ψηλά". 

Α.Ω 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey