Η κατρακύλα της Λίρας, ο εφιάλτης του Ερντογάν

20/11/2021 - 16:00

Μετά την καθιέρωση του νέου τραπεζικού επιτοκίου στο 15% από προχθές Πέμπτη είδαμε το δολάριο  να περνά τις 11 λίρες, το ευρώ τις 12,50 λίρες και το γραμμάριο του χρυσού στις 660 λίρες έναντι 590 που ήταν τη περασμένη βδομάδα και 488 πριν ένα χρόνο! Όπως μεταδίδει το Reuters, το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% από την αρχή του έτους, 

Η αντιπολίτευση  CHP (Κεμαλιστές) πέραν των άλλων (ζητά πρόωρες εκλογές κλπ.) μιλά για χοντρό σκάνδαλο, επικαλούμενη την παροιμία «Biri iki saatte hamuduyla deveyi aldı», που μεταφραζόμενη λέει ότι  «μας πήραν και την καμήλα και το σαμάρι», υπονοώντας ότι κάποιοι τα οικονόμησαν τρελά στο χρόνο  που μεσολάβησε μεταξύ  της ανακοίνωσης των νέων επιτοκίων και της διαμόρφωσης των ισοτιμιών της λίρας. 

Διεθνείς οικονομικοί κύκλοι διερωτώνται γιατί επιμένει ο Ερντογάν στη μείωση των επιτοκίων αφού με ακριβότερες τις εισαγωγές  η τιθάσευση του πληθωρισμού, που είναι το ζητούμενο, μπαίνει σε φαύλο κύκλο. Αλλά και οι πολιτικοί παρατηρητές μιλούν για ατμόσφαιρα τέλους εποχής στην Τουρκία. Φήμες φέρουν τον Υπουργό Οικονομικών, που μόλις συμπλήρωσε ένα έτος στα καθήκοντά του, να παραιτείται.  Έπειτα από 18 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν συναντά δυσπιστία, απογοήτευση και κόπωση, επισημαίνει η «Le Monde», στο αφιέρωμά της: «Που πηγαίνει η Τουρκία» και αναρωτιέται αν η κατάρρευση της οικονομίας είναι ικανή να βάλει τέλος σε ένα πολιτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey