Εβγαλαν «μαχαίρια»!

24/04/2021 - 11:37 Ενημερώθηκε 24/04/2021 - 01:40

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και του περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη με φόντο το μεταναστευτικό, με αφορμή δηλώσεις του πρώτου σε κανάλι της Χίου, όπου μεταξύ άλλων ασκώντας κριτική στη στάση του περιφερειάρχη, του καταλόγισε ευθύνες για την εξέλιξη που είχε η Μόρια με την καταστροφική πυρκαγιά και όσα επακολούθησαν, προκάλεσαν την οργή του Κ. Μουτζούρη , που θεώρησε ότι οι αιχμές αυτές του υπουργού θίγουν την τιμή και την υπόληψή του. Εστειλε μάλιστα και εξώδικο προκειμένου να να απαληφθεί το επίμαχο μέρος της συνέντευξης. Η αντίδραση αυτή Μουτζούρη , ωστόσο προκάλεσαν την άμεση απάντηση του Μηταράκη , ο οποίος κάθε άλλο παρά έριξε τους τόνους, χαρακτηρίζοντας «στείρα και αρνητική» τη στάση Μουτζούρη και καταλογίζοντας του ευθύνες για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο. Και είναι γεγονός ότι η έντονη αυτή αντιπαράθεση και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, δυναμιτίζουν το κλίμα κάτι που στην παρούσα φάση ενδεχομένως δεν είναι και το καλύτερο. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, που ήταν δεδομένες και γνωστές, υπήρχαν προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δυο ανδρών, που δεν προιδέαζαν μια τέτοια αντιπαράθεση. Φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο για να τα ...πάρει ο κ. Μηταράκης με τον κ. Μουτζούρη και να τα βάλει μαζί του , έπαιξε η τελευταία επίσκεψη του υπουργού στη Μυτιλήνη, συνοδεύοντας την αρμόδια Επίτροπο για την μετανάστευση την κα Γιόχανσον, την οποία δεν δέχθηκε να συναντήσει ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζοντας την επί της ουσίας «ανεπιθύμητη»! Δεν γνωρίζουμε αν αυτή και η εν γένει στάση του Κ.Μουτζούρη προκάλεσαν την έντονη κριτική στο πρόσωπο του περιφερειάρχη , πάντως το βέβαιο είναι ότι λειτούργησε όπως το λάδι στη φωτιά και δεν αποκλείονται και άλλα επεισόδια. Πάντως πρέπει να ομολογήσουμε ότι τέτοια  έντονη αντιπαράθεση με τόσους υψηλούς τόνους μεταξύ  δυο κορυφαίων παραγόντων, που μάλιστα κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο , δεν είναι και το πιο συνηθισμένο γεγονός. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μετά από αυτήν την... τρικυμία θα πέσουμε σε πιο γαλήνια νερά, γιατί ένα τέτοιο κλίμα αν παραμένει, στα σίγουρα δεν βοηθά τον κύριο στόχο , που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. 

Υπάρχει διάσταση απόψεων

Ο περιφερειάρχης Κ.Μουτζούρης εδώ και πολύ καιρό διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία, τη θέση της Περιφερειακής αρχής ότι στα νησιά δεν πρέπει να γίνουν νέες δομές , αλλά ενδεχομένως  μικρής εμβέλειας καταγραφικά κέντρα και οι υπάρχουσες να κλείσουν για λόγους εθνικής ασφαλείας, αφού τα νησιά μας βρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία και η παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε αυτά είναι επικίνδυνο. Εμμένει σε αυτή τη θέση, αρνούμενος να συναινέσει στη δημιουργία των νέων ΚΥΤ που δρομολογούνται στα τρία νησιά της περιφέρειας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι εκφράζει την τοπική κοινωνία που εναντιώνεται σε αυτά τα σχέδια, που εκπορεύονται , όπως τονίζει και από την Ε.Ε., γι΄αυτό άλλωστε δεν συναντήθηκε και με την ευρωπαία επίτροπο Ι. Γιόχανσον , θεωρώντας ότι υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και κάθε διάλογος είναι μάταιος. Η στάση του αυτή, παρά τις όποιες μεταπτώσεις στην ένταση που εκφράζονται , παραμένει αμετακίνητη και αυτό κατά γενική ομολογία είναι ένα πρόβλημα στα πλαίσια των όποιων συζητήσεων μεταξύ των τοπικών αρχών και των κυβερνητικών και ευρωπαίων παραγόντων. Οπως και να το κάνουμε ο Περιφερειάρχης είναι ο κορυφαίος θεσμικός παράγοντας της περιοχής και από τη στιγμή που κρατά αυτή τη συγκεκριμένη στάση, εκ των πραγμάτων προκαλεί δυσκολίες και εμπόδια. Δεν είναι τυχαία λοιπόν και η οξεία κριτική και οι αιχμές για τη στάση του, που δέχθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη, ο οποίος για πρώτη φορά με τέτοια ένταση του καταλόγισε ευθύνες και για τη... φωτιά στη Μόρια. Ο  Μηταράκης έριξε τις βολές του από τη γειτονική Χίο, μέσω ενός τοπικού καναλιού, πληροφορούμαστε όμως ότι «εκνευρισμένοι» από τη στάση του περιφερειάρχη είναι και οι δήμαρχοι των νησιών που φιλοξενούν δομές και οι οποίοι κρατούν άλλη στάση πιο διαλλακτική έναντι της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση του μεταναστευτικού στα τρία νησιά. Δεν είναι τυχαίο , ότι και οι τρείς δήμαρχοι Μυτιλήνης , Χίου και Αν. Σάμου συναινούν στη δημιουργία των νέων ΚΥΤ, ασφαλώς με όρους και προυποθέσεις και για τη χωροθέτησή  και για τη δυναμικότητα τους , προκειμένου να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες υφιστάμενες δομές στις περιοχές τους , θεωρώντας ότι έτσι θα μπει τάξη και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ηδη στη Σάμο η κατασκευή του νέου ΚΥΤ βρίσκεται στο τελικό στάδιο και παραδίδεται για λειτουργία τον προσεχή Ιούνιο.

 Και οι δήμαρχοι επικαλούνται ότι εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες τους και στο όνομα αυτών έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και κρατούν τη συγκεκριμένη στάση. Υπάρχει δηλαδή μια διάσταση απόψεων , σημαντική , μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης στα νησιά μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού που προκαλεί διχασμό και στην τοπική κοινωνία, γιατί βλέπει τους τοπικούς άρχοντες όχι μόνο να διαφωνούν , που ενδεχομένως είναι και αναμενόμενο , αλλά να μη μπορούν να συνεννοηθούν στοιχειωδώς , για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, προκειμένου να έχουν κοινή γραμμή πλεύσης και πιο ισχυρή δύναμη διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Δυστυχώς η μη συνεννόηση, τουλάχιστον των αυτοδιοικητικών αρχών και η ξεχωριστή «παντιέρα» του καθενός, είναι πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν πριν είναι αργά. Και εδώ δεν χωρούν εγωισμοί και προσωπικές στρατηγικές όταν κρίνεται το μέλλον του τόπου μας!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey