FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 21|09|2017 20:41

Ο Ασημάκης Παπαδόπουλος είναι ένας πενηνταπεντάρης δημόσιος υπάλληλος, που περνά την εβδομάδα του σε ένα ευρύχωρο πολύβουο γραφείο, γεμάτο γυναίκες όλων των ηλικιών. Και να μην ήθελε, το φλερτ είναι ο μόνος σύμμαχός του, στο φθινοπωρινό τοπίο της ηλικίας, του έγγαμου βίου και του πενθήμερου μαρτυρικού του οχταώρου. Αισθάνεται όμως κόκορας στο γραφείο του. Λόγω της προχωρημένης λειψυδρίας, συγγνώμη λειψανδρίας θέλω να πω, οι κυρίες του επαγγελματικού του χαρεμιού, του τρίβονται: να τους καρφώσει έναν πίνακα, να ξεμπλοκάρει τους υπολογιστές, να τις συμβουλέψει για την ορθότητα των αποφάσεων της διοίκησης. Όλο και χαχανίζουν με τα σόκιν ξεροκόμματα που τους πετά, βάλσαμο στην άνυδρη σεξουαλικότητα όλων τους.

Όλα κι όλα! Ο Ασημάκης Παπαδόπουλος κάνει διακρίσεις στα σεξουαλικά του πειράγματα. Ανέκαθεν είχε άλλωστε αδυναμία στις πολύ νεότερές του όρνιθες, παρντόν, κυρίες. Μόλις ο ηλικιακός υδράργυρος του γυναικόκοσμου κατεβαίνει επικινδύνως, ο πάντα ολιγόλογος και αθόρυβος Ασημάκης δε βάζει γλώσσα μέσα. Εξυπηρετεί το κοινό του, ακκιζόμενος και φλερτάροντας ασύστολα. Ξεθαρρεύει, λέει, γελά, γίνεται αθυρόστομος, βγάζει από το συρτάρι το «σεξ». Όχι τον έρωτα, το σαρκικόν, μη του προκύψει και τίποτα, να έχει και το κεφάλι του ήσυχο. Σκύβει στο αυτί των νεαρών κυριών, σιγομουρμουρίζει, ψιθυρίζει, χαριεντίζεται, τις περιμένει με λαχτάρα να κολλήσουν το κεφάλι τους στο δικό του, να πουν τα δικά τους δήθεν, τα οικεία, τα προσωπικά.

Κάθε φορά όμως που ο μέσος όρος της ηλικίας των γυναικών πλησιάζει τη δική του, ο Ασημάκης σοβαρεύει, κλείνεται στον εαυτό του, ή βρίσκει την περίσταση να μιλήσει για τη γυναίκα του: αρχίζει τότε να διηγείται περιστατικά του μακρινού και του πρόσφατου παρελθόντος, αφελώς, χωρίς να συνειδητοποιεί πόσο η αφήγησή του τον προδίδει. Κάθε φορά που κάποια κυρία αρχίσει να κάνει σ’ αυτόν τα πειράγματα που συνηθίζει να απευθύνει στις κυρίες της αυλής του, ο Ασημάκης βγάζει το ζύγι της ηλικίας. Αν η κυρία περνά τη βάση, τα δέχεται και τα ανταποδίδει, σε διαφορετική περίπτωση, θυμίζει επίμονα πόσο του λείπει η γυναίκα του. Μόλις όμως ανοίξει η πόρτα και εισβάλλει μια νεοδιόριστη υπάλληλος που του κουνιέται, ο Ασημάκης παρακάμπτει τη συζυγική του αφοσίωση κι αρχίζει τη σπονδή στον βωμό του ανικανοποίητου αισθησιασμού…

Η θανάσιμη πλήξη, η ακαμψία του Ασημάκη Παπαδόπουλου είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να συνταιριάξει τον συντηρητισμό με τη φυσική του τάση φυγής από κάθε μορφής δεσμεύσεις. Ατυχώς ο νικητής στην απόπειρα αυτή, που εξελίχτηκε σε πάλη, είναι προφανής εκ του αποτελέσματος. Ο Ασημάκης, όπως οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, θα ήθελε σφοδρά να είναι κάποιος άλλος. Να κάνει σεξ, μάλλον να μπορεί να κάνει σεξ με τις νεαρές κυρίες που του αρέσουν. Να καταφέρνει να τις ικανοποιεί. Να μη φορά ριγέ εσώρουχα με άσπρα ρούχα. Όλα του τα απωθημένα τα επενδύει επιτυχώς στο κουτσομπολιό. Κατά προτίμηση στο κακόβουλο. Στο οποίο επιδίδεται ως γνήσιο αρσενικό με τον κολλητό του, Βασίλη Μιχαλάκη, κατά δήλωσή του, φανατικό γόη γυναικών, στην πραγματικότητα όμως, άτομο αμφίθυμο σεξουαλικά, στην καλύτερη περίπτωση αμοιβάδα.

Κάθε μεσημέρι στις δώδεκα και μισή, οι δυο φίλοι συναντιούνται απαρεγκλίτως στο υπόγειο καφενείο του Υπουργείου και ενώ τσακίζουν ένα καραφάκι τσίπουρο, επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια: το κουτσομπολιό. Με ποιον τραβιέται η μία, με ποιαν είναι παράνομο ζευγάρι ο άλλος, ποιος εποφθαλμιά το τμήμα τους στις επόμενες κρίσεις να το καρφώσουν στον προσωπάρχη, αν υπάρχουν ακόμη γυναίκες που φορούν μπραζίλιαν, πόσο θα τους κοστίσει να εξαγοράσουν πλασματική προϋπηρεσία… και άλλα πολλά.

Ο Ασημάκης επιστρέφει στο γραφείο του πάντα με αινιγματικό βλέμμα. Στη ρουτίνα του. Μόλις οι δείχτες του ρολογιού δείξουν τρεις, θυμάται μια ακόμη ανάγκη του υλικού βίου. Την οποία μπορεί να ικανοποιήσει στο ακέραιο. Έτσι σπεύδει να εξέλθει από το γραφείο του βιαστικός, έχοντας τη συνείδησή του ήσυχη, μια και κέρδισε με το σπαθί του τον επιούσιο._

 

Καλυψώ Λάζου

 

 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 21|09|2017 19:44

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020: Χρηματοδοτικές δυνατότητες και ευκαιρίες για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 18:30 ως τις 21:30, στο Επιμελητήριο Λέσβου στην αίθουσα συνεδρίων «Ι. Παυλακέλλης».

Την έναρξη των εργασιών της ενημερωτικής ημερίδας θα χαιρετίσουν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης. Ομιλητές της ενημερωτικής ημερίδας θα είναι ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020, καθώς και στελέχη των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014 - 2020.

 

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020), μέσω της συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Ειδικότερα, θα παρουσιασθούν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του πρωτογενή τομέα, οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών, οι δυνατότητες στήριξης των επενδύσεων στην μεταποίηση, εμπορία ή/και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, καθώς και οι αναπτυξιακές ευκαιρίες μέσω των τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων (CLLD / Leader) των τοπικών προγραμμάτων των νησιών Λέσβου, Λήμνου και Αγ. Ευστράτιου, Χίου και Σάμου.

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 21|09|2017 19:32

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, μαζί με πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ελλάδα, από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου. Η 22η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σχολεία.

Οι ΕΗΠΚ θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991, ενώ από το 2003 συμμετέχουν στον εορτασμό και οι 50 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1996. Εθνικός συντονιστής του προγράμματος είναι η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Βασικός στόχος του εορτασμού είναι μέσα από τις εκδηλώσεις να προβληθεί η ευρωπαϊκή διάσταση, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και κυρίως οι νέοι σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συνειδητοποιήσουν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιείται κάθε χρόνο κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» και το θέμα για τη διετία 2017-2018 είναι εμπνεόμενο από τις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των ΕΗΠΚ 2017, το Μουσείο προγραμματίζει την οργάνωση εκδηλώσεων με ειδικό θέμα «Θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης - Μια θαλάσσια περιήγηση στην ιστορία της δημιουργίας του Αιγαίου!», και θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

- Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση με θέμα «Θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης - Μια θαλάσσια περιήγηση στην ιστορία της δημιουργίας του Αιγαίου!» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

- Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στην περιοδική έκθεση «Το Δάσος κάτω από τον Δρόμο» στο Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης.

- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

- Δράση ενημέρωσης για ομάδες προσφύγων στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22530 54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr. 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 21|09|2017 19:07

Δέκα κοντέινερ με τρεις διαφορετικούς χώρους και τρεις εισόδους στο καθένα προκειμένου να χρησιμεύσουν ως χώροι φύλαξης οικοσκευής 30 σεισμόπληκτων οικογενειών παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Στρατή Παράκοιλα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Η περιφερειάρχης, συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, επισκέφθηκε τη Βρίσα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και παρέδωσε τις λυόμενες αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι φύλαξης οικοσκευής 30 σεισμόπληκτων οικογενειών.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προέβη στην αγορά των 10 κοντέινερ μετά από σχετικό αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας και αυτά τοποθετήθηκαν σε χώρο που παραχώρησε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οικόπεδο δηλαδή που έχει προσδιοριστεί ότι θα γίνει το κέντρο έρευνας για τα παλαιοντολογικά ευρήματα των Βατερών. Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Νίκος Βούλγαρης, και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους τοπικούς φορείς συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τρεις μήνες μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου. Η κα. Καλογήρου διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητές της είναι πάντα στη διάθεση των κατοίκων του σεισμόπληκτου οικισμού για να συνδράμει σε ό,τι ζητηθεί.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας ευχαρίστησε την περιφερειάρχη για τη μέχρι τώρα άμεση ανταπόκριση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καταστροφικού σεισμού.

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 21|09|2017 18:40

Τον Μανταμάδο και στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την αποτροπή της επέκτασης της ευλογιάς των προβάτων, που παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες και αναστάτωσε την περιοχή, βρέθηκε χθες η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Κωνσταντίνο Αδαμίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Χρύσανθο Αργυρίου, και υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η κ. Καλογήρου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το πώς προχώρησαν οι διαδικασίες, βάσει των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες για τον περιορισμό της ευλογιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας λοιπόν, ολοκληρώθηκε καταρχήν η απολύμανση του σφαγείου, ενώ  τοποθετήθηκαν λινάτσες με ειδικό απολυμαντικό υγρό στους δρόμους. Ακόμη αναρτήθηκαν αφίσες με σχετικές οδηγίες για το κρούσμα και έγινε συνάντηση με τους κτηνιάτρους εκτροφής για τον συντονισμό των δράσεων αποτροπής επέκτασης της νόσου. Από την αρμόδια υπηρεσία δε, απαγορεύτηκε και για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα, η δακοκτονία σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων περιμετρικά των εστιών και τέλος ζητήθηκε εγγράφως από το Δασαρχείο, η απαγόρευση κυνηγιού στην περιοχή.

 

Η επίσκεψη

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Μανταμάδο, η κ. Καλογήρου επισκέφτηκε το εκεί σφαγείο και συναντήθηκε με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Λέσβου, Στέφανο Αποστόλου, τον πρόεδρο του Αγροτικού - Αλιευτικού Συνεταιρισμού, Παναγιώτη Σταμάτη, και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, όπου συζήτησε την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής των μέτρων ώστε να αποτραπεί η επέκταση της νόσου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες από τη μεριά τους, κατέστησαν σαφές ότι η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας είναι σε 24ωρη βάση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

«Έχουμε ήδη ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία την επίσπευση των διαδικασιών για την ενίσχυση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με εξειδικευμένο προσωπικό και ιδίως με κτηνιάτρους. Παρά την υποστελέχωση, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής που είναι βασικός παράγοντας της τοπικής οικονομίας», δήλωσε η περιφερειάρχης με την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στον Μανταμάδο.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 21|09|2017 18:39

Για τις 9 Ιανουαρίου αναβλήθηκε, λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης, η κατ’ έφεση δίκη για την υπόθεση μισθωτή σχολικού κυλικείου που απασχόλησε την περασμένη σχολική χρονιά την τοπική κοινωνία, ο οποίος μάλιστα πρωτόδικα είχε καταδικασθεί στις 27 του περασμένου Ιανουαρίου σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για «προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας ανήλικου κάτω των 15» και ειδικότερα 12χρονης μαθήτριας τού εν λόγω σχολείου το 2012.

Στη δίκη για την πολυσυζητημένη αυτή υπόθεση εναντίον του επιχειρηματία κατέθεσαν οι γονείς τριών κοριτσιών, ηλικίας τότε 12,5 και 14 ετών, στα οποία -όπως είχαν πει- ο επιχειρηματίας κατά περίπτωση τηλεφωνούσε και παρενοχλούσε, έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, τις φιλούσε και έκανε και άλλες σεξουαλικού περιεχομένου χειρονομίες όταν προσέρχονταν στην επιχείρησή του στο σχολείο τους για να αγοράσουν προϊόντα. Και οι τρεις γονείς είχαν καταγγείλει τότε ότι απευθύνθηκαν για το συμβάν στον διευθυντή του σχολείου, δείχνοντάς του ακόμη και τα προσβλητικά μηνύματα.

 

Δεν έπραξε τα δέοντα

Ο τότε γυμνασιάρχης, ωστόσο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονέων, δεν έπραξε τα δέοντα, συγκαλύπτοντας στην ουσία τον κατηγορούμενο. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός ήταν και ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης εκτός της συζύγου του κατηγορουμένου. Όπως είχε ειπωθεί δε στη δίκη τότε, δεν αποδέχθηκε τα όσα έλεγαν οι γονείς, δήλωσε ότι αρνήθηκε να δει τα μηνύματα που έστελνε ο επιχειρηματίας του κυλικείου στις μαθήτριες του σχολείου που διηύθυνε, τον είχε δε χαρακτηρίσει ως εργατικό, καλό και ηθικό άνθρωπο.

Από τον περασμένο Αύγουστο, ο διευθυντής του Γυμνασίου έχει απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο σχολείο λόγω απαγγελίας εναντίον του κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Η δίκη του είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 11 Μαΐου, πλην όμως αναβλήθηκε λόγω παρελεύσεως ωραρίου για τις 16 του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι τον εν λόγω εκπαιδευτικό, που άγνωστο παραμένει τι απέδωσαν οι διοικητικές έρευνες που είχε διατάξει όταν αποκαλύφθηκε το όλο θέμα, το Υπουργείο Παιδείας τον έχει τοποθετήσει «λόγω αυξημένων προσόντων» σε σχολείο της Μυτιλήνης, όπου και απαιτούνται τέτοια αυξημένα προσόντα διδασκαλίας.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 21|09|2017 18:07

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος και ο τέως δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Φ. Βουνάτσος, συνοδευόμενοι από τον αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Νικόλαο Μαυρουδή, τον εκπαιδευτικό Ευστράτιο Κουτσκουδή υπηρετούντα στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρουμανίας, και την Σύλβια Δασκάλου επίσης εκπαιδευτικό, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της κωμοπόλεως Izboarele (Πηγές) της Ρουμανίας, αμιγώς ελληνικής, μετέβησαν οδικώς στην πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σαράγιεβο, και παρέστησαν στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτου Δαβροβοσνίας και Σαράγιεβου κ.κ. Χρυσοστόμου στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η πανηγυρική τελετή της ενθρόνισης έγινε στον εκεί Μητροπολιτικό Ναό με αθρόα συμμετοχή των ορθοδόξων Σέρβων και με κατανυκτική μυσταγωγία, χοροστατούντος του πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου, πλήθους Σέρβων μητροπολιτών και του μητροπολίτη Μυτιλήνης, εκπροσώπων του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων, του πολιτικού κόσμου, πρεσβευτών, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης της Ελλάδος, Γεώργιος Ηλιόπουλος, και με μεγάλη κάλυψη των ΜΜΕ εγχώριων και μη.

Την επομένη, ο νέος μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, δέχθηκε την εκ Λέσβου αντιπροσωπεία στο επιβλητικό ιστορικό κτήριο της Μητροπόλεως και ξενάγησε τα μέλη της στους εξαιρετικά διακοσμημένους χώρους της, όπου παρατέθηκε στη συνέχεια εόρτιο γεύμα. Τόσον ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, όσον και ο τέως δήμαρχος Λέσβου, προσέφεραν στον μητροπολίτη Δαβροβοσνίας και Σεράγεβου, δώρα. Ο κ.κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε την Λεσβιακή αντιπροσωπεία σε άπταιστα ελληνικά, αφού σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία και έλαβε το σχετικό πτυχίο.

Προηγουμένως ο κ.κ. Χρυσόστομος, ως επίσκοπος Σβορνικίου και Τούζλας, είχε υπό την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου του Μπροντ η οποία, ως γνωστόν, είχε αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Μυτιλήνης, είχαν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ της Λέσβου και της περιοχής αυτής, ενώ ξεχωριστό δείγμα αλληλεγγύης ήταν η θερμή φιλοξενία μικρών και κυρίως ορφανών Σερβόπουλων, περίπου τριακοσίων επί σειρά ετών, και μάλιστα κατά την διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων που την περίοδο αυτή διεξάγονταν μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων στην διαμελιζόμενη τότε Γιουγκοσλαβία.

 

Ισχυροί οι δεσμοί

Τη νέα αυτή επίσκεψη της Λεσβιακής αντιπροσωπείας στο Μπροντ, η τοπική εκκλησία και ο δήμαρχος Ηλίας Γιόβιτσιτς, καθώς και άλλοι τοπικοί παράγοντες και απλοί πολίτες, χαιρέτησαν με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες και συμμετοχή, στην νεόδμητη εκκλησία της Αγίας Σκέπης (Παναγίας) μετά την απόλυτη καταστροφή της από τις πολεμικές συγκρούσεις, το τέμπλο της οποίας, ξυλόγλυπτο ολόκληρο, κατασκευάστηκε στην Αγιάσο και δωρίθηκε από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης στην εν λόγω εκκλησία. Πραγματοποιήθηκε δε και σχετική μικρή θρησκευτική εόρτιος τελετή.

Στο Δημαρχείο της πόλης του Μπορντ, έλαβε χώρα πανηγυρική συνεδρίαση υποδοχής της Λεσβιακής αντιπροσωπείας, κατά την οποία ο δήμαρχος της πόλης χαιρέτησε τον μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο και τον τέως δήμαρχο Λέσβου κ. Βουνάτσο, ευχαριστώντας τους ακόμη μια φορά για την τεράστια βοήθεια πάσης μορφής, τόσο προσωπικά, όσο και ως εκπροσωπούντες τους κατοίκους του νησιού μας, που προσέφεραν προς τους ορθοδόξους Σερβοβόσνιους κατά την πολεμική περίοδο αλλά και μετέπειτα.

Επακολούθησαν αντιφωνήσεις από τον κ.κ. Ιάκωβο, τον κ. Βουνάτσο, και έγινε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Συγκεκριμένα ο τέως δήμαρχος προσέφερε το επίσημο έγγραφο Certificate της UNESCO, με το οποίο βεβαιούται ότι ολόκληρο το νησί μας αναγνωρίστηκε και συνεχίζει ως προστατευόμενο Γεωπάρκο, επί των ημερών της Δημαρχίας του, δηλαδή ως πολιτισμικό μνημείο, εξηγώντας την τεράστια σημασία της παγκόσμιας αυτής αναγνώρισης. Τέλος, ο Δήμος παρέθεσε τιμητικό δείπνο προς τιμήν της Λεσβιακής αντιπροσωπείας. Όλες αυτές τις εκδηλώσεις κάλυψε ο τοπικός ηλεκτρονικός και γραπτός Τύπος.

 
Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης και ο τέως δήμαρχος Δ. Βουνάτσος συνοδευόμενοι από το δήμαρχο του αδελφοποιημένου με τη Μυτιλήνη, Μπροντ, Ηλία Γιόβισιτς, συναντήθηκαν με τις οικογένειες παιδιών που είχαν φιλοξενηθεί την εμπόλεμη περίοδο από τη Μητρόπολη και κατοίκους της Λέσβου, στο νησί μας

 

Συνάντηση με τα παιδιά του πολέμου

Στο μεταξύ, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε συγκινητική συνάντηση του μητροπολίτου Μυτιλήνης -για τον οποίο τρέφουν αισθήματα λατρείας και λόγω της συνεχούς του παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή και τα δύσκολα χρόνια του πολέμου- και του τέως δημάρχου Λέσβου, με αρκετές οικογένειες των παιδιών που είχαν φιλοξενηθεί στην Λέσβο, τα οποία στο μεταξύ παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά και μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Κατά την επιστροφή προς την Ελλάδα, δια της Σερβίας, η Λεσβιακή αποστολή, έγινε δεκτή από τον πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, στο πατριαρχικό Μέγαρο, στο Βελιγράδι, ο οποίος μιλά και την νεοελληνική γλώσσα. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έγινε ανταλλαγή τιμητικών αναμνηστικών δώρων, σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα. Σημειώνεται ότι τόσον ο κ.κ. Ιάκωβος όσο και ο κ. Βουνάτσος ως βουλευτής, είχαν συναντηθεί με τον κ.κ. Ειρηναίο ως μητροπολίτη NIS, κατά το εμπόλεμο παρελθόν, προς τον οποίον είχαν παραδώσει την μεταφερθείσα πάσης φύσεως υλική βοήθεια προς τους Σέρβους.

Η επίσκεψη αυτή στις προαναφερόμενες περιοχές, επιτυχής από κάθε άποψη, έγινε οδικώς δια της Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας και διήρκεσε από 1 έως και 6 Σεπτεμβρίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν με την ορθόδοξη κοινότητα της χώρας αυτής με τη Λέσβο.

 

 

λεζαντες:

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 21|09|2017 18:05

Για την διευκόλυνση των διαδικασιών να κατεδαφιστούν τα «κόκκινα» κτήρια, έρχεται το 7ο ενημερωτικό σημείωμα του συντονιστή για το σεισμό, Βασίλη Τεντόμα.

Πιο συγκεκριμένα, το σημείωμα ενημερώνει τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας ότι «προκειμένου να κατεδαφιστούν τα “κόκκινα” κτίρια θα πρέπει να εγκριθεί η κατεδάφισή τους από το ΣΑ (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) και από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων), οι εγκρίσεις των παραπάνω συμβουλίων κοινοποιούνται στη ΔΑΕΦΚ. Η οποία με τη σειρά της στέλνει στον φερόμενο ιδιοκτήτη με συστημένη επιστολή, ένα τετρασέλιδο έγγραφο, το ΠΑΕΕΚ (Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου). Τότε και μόνο τότε μπορεί να γίνει η κατεδάφιση», τονίζεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα.

Και αυτή η ενημέρωση γίνεται διότι το ΣΑ κοινοποιεί στους φερόμενους ιδιοκτήτες την απόφασή του για κάθε «κόκκινο», αναφέροντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πως «το ΣΑ δεν έχει αντίρρηση για την κατεδάφισή του κτιρίου». Αυτή όμως η κοινοποίηση, όπως εξηγεί το σημείωμα, δεν δίνει το ελεύθερο για την κατεδάφιση, αφού θα πρέπει να ακολουθηθεί η παραπάνω περιγραφείσα διαδικασία μέσω ΔΑΕΦΚ.

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 21|09|2017 17:26

Η ζωή, η πολιτική δράση και η πνευματική πορεία του Ανδρέα Λεντάκη και, μέσω αυτού, η πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η πολιτική ιστορία της, κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, θα προβληθεί μέσα από το ντοκιμαντέρ του Μένου Δελιοτζάκη στο Φεστιβάλ «AegeanDocs», που θα διεξαχθεί για 5η χρονιά στη Μυτιλήνη από τη 1 έως τις 6 Οκτωβρίου.

Το ντοκιμαντέρ, μια εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, σε σενάριο του Μένου Δελιοτζάκη και της Νικόλ Αλεξανδροπούλου, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο τμήμα Μνήμη / Ιστορία.

Τι ήταν αλήθεια αυτό που παρακίνησε το σκηνοθέτη να ασχοληθεί με τον Λεντάκη; «Γιατί το ανήσυχο πνεύμα του, η διαρκής αμφισβήτηση και η ευρυμάθειά του είναι στοιχεία που απουσιάζουν γενικά από το σημερινό πολιτικό προσωπικό» απάντησε.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, τη Μήλο, τη Λέρο, την Κάρπαθο, καθώς και στη γενέτειρα του Λεντάκη, την Αιθιοπία, όπου ο Μένος Δελιοτζάκης συνάντησε τον Τσαγκάι Άγκα, Αιθίοπα συμμαθητή και φίλο του Λεντάκη, και επισκέφτηκε τις γειτονιές όπου μεγάλωσε αλλά και το σχολείο που φοίτησε.

Θυμίζουμε πως ο Λεντάκης εντάχθηκε στην ΕΔΑ και φυλακίστηκε κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών. Του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και υπέστη βασανιστήρια στο πλυσταριό της ταράτσας Τοσίτσα και Ζαΐμη, το 1967. Ο Μίκης Θεοδωράκης στον κάτω όροφο, στο κελί του, ακούει τις κραυγές και χρόνια μετά γράφει «Τα τραγούδια του Ανδρέα». Παρέμεινε στη φυλακή και στην εξορία τέσσερα χρόνια. Εκτοπίστηκε στην Άνδρο και τη Μήλο, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει την ιστορία της και να γράψει μετέπειτα βιβλία. Αργότερα εκτοπίστηκε στη Λέρο (στο Παρθένι και στο Λακκί) και στον Ωρωπό.

Το 1977 εξελέγη πρόεδρος της ΕΔΑ και τον επόμενο χρόνο δήμαρχος Υμηττού. Επανεξελέγη άλλες δύο φορές (1982, 1986). Στις εκλογές του 1989 και 1990 εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό, παραιτήθηκε όμως το 1993 για να επανεκλεγεί στις εκλογές του ίδιου έτους με την Πολιτική Άνοιξη. Έχει συγγράψει πάνω από 30 βιβλία, λογοτεχνικά (ποίηση), ιστορικά, αρχαιολογικά, πολιτικά, κοινωνικο-ανθρωπολογικά. Πέθανε το 1997 από ανακοπή καρδιάς.

Για τον Ανδρέα Λεντάκη μιλούν φίλοι και συναγωνιστές του από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια (Κώστας Γεωργουσόπουλος), την περίοδο του 1-1-4 και του 15% για την παιδεία (Μίμης Ανδρουλάκης, Στέφανος Στεφάνου, Ιωάννα Παπαθανασίου), τη Νεολαία Λαμπράκη (Θόδωρος Πάγκαλος, Τάκης Παληός, Τίμος Παπαδόπουλος) και τα χρόνια του εκτοπισμού του κατά τη διάρκεια της χούντας (Βαγγέλης Γκιουγκής, Ορέστης Σκαλτσάς κ.ά.). Μιλούν ακόμα στενοί του φίλοι (Κώστας Μπαρμπαντωνάκης), αλλά και ο γιος του, Βασίλης Λεντάκης και η σύζυγός του, Έφη Λεντάκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει αρχειακό υλικό, με τον ίδιο να δίνει το δικό του στίγμα. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης».

 

Η κριτική

Το ντοκιμαντέρ δέχτηκε κριτική ότι δόθηκαν προσεκτικά επιλεγμένες πτυχές της πορείας του Α. Λεντάκη στην Αριστερά έως το 1979, και ότι ξαφνικά ο σκηνοθέτης κάνει το άλμα στον θάνατο του πρωταγωνιστή του, το 1997. «Προσπερνούνται πολύ γρήγορα η πρωτοποριακή συμβολή του Α. Λεντάκη στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Υμηττού και η συγγραφική του δράση, ενώ αγνοούνται πλήρως ο διάλογος εντός της Αριστεράς για την Περεστρόικα του Γκορμπατσόφ, η ρήξη στο συνέδριο της ΕΔΑ με τον Μαν. Γλέζο και φυσικά η αποχώρηση του από την Αριστερά και η ένταξη του στην Πολιτική Άνοιξη του Αντ. Σαμαρά», γράφει το site Liberal.gr. 

 

 

 

 

 

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 21|09|2017 16:44

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι αρωγός στην διασφάλιση της υγείας μας. Η προσκόλληση σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Πολλές φορές νομίζουμε ότι το να τρώμε σωστά είναι δύσκολο και ενέχει αρκετούς περιορισμούς που μας στερούν την απόλαυση του φαγητού. Στην πραγματικότητα, όμως, η προσκόλληση στην υγιεινή διατροφή είναι πιο απολαυστική, και πιο γευστική από την προσκόλληση σε μια «δυτικού» τύπου διατροφή.

Ας δούμε τέσσερις πεποιθήσεις που σαμποτάρουν την προσπάθειά μας να τρώμε υγιεινά!

  1. Η υγιεινή διατροφή ισούται με περιορισμούς σε τρόφιμα. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται, εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος, όπως κάποια αλλεργία. Όλα τα τρόφιμα μάς παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, με κάποια τρόφιμα να είναι πιο θρεπτικά, και άλλα λιγότερο θρεπτικά. Σκοπός είναι η ισορροπία στην κατανάλωση των τροφίμων. Δηλαδή, ναι μεν το πορτοκάλι είναι πιο υγιεινό από μια πάστα, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε αποκλειστικά με κανένα από τα δύο. Θα φάμε καθημερινά 2 με 3 μερίδες φρούτων, και μια φορά την εβδομάδα μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας γλυκό! Ακόμη και όταν δεν είναι εύκολο να έχουμε έλεγχο στον τρόπο μαγειρέματος και στα διαθέσιμα φαγητό, όπως στις διακοπές, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ο στόχος δεν είναι η τελειότητα, αλλά το να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές, δεδομένων των συνθηκών!
  2. Η υγιεινή διατροφή βοηθά μόνο τα άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος. Πολλές φορές λέμε ή σκεφτόμαστε ότι ο/η τάδε είναι αδύνατος/η, άρα γιατί να προσέξει; Δεν έχει τόση σημασία το σωματικό βάρος, όταν η διατροφή δεν παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες, ενώ γίνεται υπερκατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών, ελευθέρων σακχάρων και Νατρίου. Η προσκόλληση στην υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική για όλους.
  3. Πρέπει να τρώμε 3 γεύματα και 2 σνακ την ημέρα, ανά 3 ώρες. Φυσικά, είναι καλό να ακολουθούμε το πλάνο αυτό, έτσι ώστε να παρέχουμε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας, χωρίς να μένουμε νηστικοί και πολύ πεινασμένοι για ώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε με το ρολόι πάνω από το φαγητό και να τρώμε όλο το φαγητό μας. Είναι απαραίτητο να ακούμε τον οργανισμό μας και να τρώμε όταν πεινάμε (που συνήθως είναι ανά 3-4 ώρες), ενώ όταν είμαστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα φαγητού που φάγαμε, χωρίς να έχουμε «σκάσει στο φαΐ», καλό είναι να σταματάμε, ακόμη και αν δεν έχουμε τελειώσει το πιάτο μας. Μπορούμε να βάλουμε το φαγητό που περίσσεψε στο ψυγείο και να το φάμε αργότερα, όταν πεινάσουμε!
  4. Η υγιεινή διατροφή είναι βαρετή και τα φαγητά άγευστα! Η υγιεινή διατροφή, όμως, μόνο άγευστη ή άχρωμη δεν είναι! Πληθώρα χρωματιστών λαχανικών και φρούτων από τοπικούς παραγωγούς, μυρωδικά και μπαχαρικά που δίνουν άλλη διάσταση στο πιάτο, καλομαγειρεμένο κρέας, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο και ψητό ψάρι με μπόλικο λεμόνι και μυρωδικά, καλοζυμωμένο ψημένο ψωμί με λίγο λάδι και ρίγανη, ζεστή σούπα οσπρίων για το χειμώνα, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, και πολλά άλλα αλμυρά και γλυκά εδέσματα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την υγιεινή διατροφή, ειδικά στην Ελλάδα. Μήπως πρέπει να φανταζόμαστε τα παραπάνω φαγητά όταν σκεφτόμαστε την υγιεινή διατροφή;

Η προσκόλληση σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής δεν είναι δύσκολο! Ειδικά στην Ελλάδα είναι εύκολο, γευστικό και πιο φθηνό να ακολουθούμε τη Μεσογειακή Διατροφή, ένα από τα πιο υγιεινά και μελετημένα πρότυπα διατροφής στον κόσμο!

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 21|09|2017 16:38

Την προετοιμασία για τη μάχη που έμεινε… να περιμένει, από την ιδιότυπη «εκεχειρία» που προσέφερε το «προσφυγικό», παρατείνοντας τελικά την ισχύ των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά για μέχρι τα τέλη του 2017, ξεκίνησαν κατά πως φαίνεται οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου. Οι οποίοι σήμερα έχουν στις 8 το απόγευμα και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, συνάντηση προετοιμασίας των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, λογικά στα μέσα του Οκτώβρη. Την ίδια ώρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, έδωσε και εκείνο με τη σειρά του… τον αγωνιστικό τόνο των κινητοποιήσεων που θα γίνουν -έναν χρόνο μετά- ξανά στα νησιά, με ομόφωνη απόφαση που δηλώνει την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Το περίφημο λοιπόν «Συντονιστικό τοπικών φορέων» που είχε συσταθεί με αφορμή το ασφαλιστικό και που πέρυσι τέτοιο καιρό, με θέσεις που αφορούσαν καταρχήν την διαχείριση του προσφυγικού και μετέπειτα σε καίρια ζητήματα που αφορούσαν στις συνέπειες αυτού, όπως στην οικονομία του νησιού, επανέρχεται. Φιλοδοξώντας να διαμορφώσει από σήμερα ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο δράσης, με στόχο την αποτροπή της κατάργησης του ειδικού ετούτου μέτρου στήριξης της νησιωτικότητας, που προβλέπεται να τελειώσει την 1η Γενάρη του 2018. Έχοντας στο μυαλό τους την επιτυχία -και βάσει συμμετοχής- της μεγάλης κινητοποίησης του Νοέμβρη του 2016 στη Μυτιλήνη. Επαγγελματικοί φορείς λοιπόν, επιστημονικοί και σύλλογοι αναμένεται να συναντηθούν και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

 

 

Ομόφωνο «ΟΧΙ» του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

Στο ίδιο μήκος κύματος από προχθές και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, το οποίο κατά την τελευταία του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα την δήλωση «για την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ».

Το πλήρες δε κείμενο της απόφασης, εστάλη με επιστολή του προέδρου του σώματος, Αλέξανδρου Ροδίτη, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχω την τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίασή του στις 19/09/2017 συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα: “Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου” και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:

- Να δηλώσει την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

- Να επισημάνει ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά είναι μέτρο άρσης των ανισοτήτων και αντιμετώπισης των δυσμενών συνθηκών που η νησιωτικότητα δημιουργεί.

- Να προσκαλέσει όλους τους αρμόδιους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου την 12η Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00 για συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος».

Κατηγορία Πολιτισμός
- 21|09|2017 16:30

Η αφήγηση μέρα με τη μέρα, ενός πρώην λοιπού οπλίτη, που η πατρίδα δεν του έδωσε το δικαίωμα να κρατάει όπλο, της εφτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών, περνά  μέσα από τις γραμμές του νέου βιβλίου του Ξενοφώντα Μαυραγάνη «Εφτά και κάτι νύχτες» των εκδόσεων «Νησίδες» της Θεσσαλονίκης.

Για το βιβλίο, έκτο κατά σειρά, θα μιλήσουν το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, ο Μάκης Αξιώτης γιατρός, φυσιοδίφης και συγγραφέας, και ο Στρατής Μπαλάσκας δημοσιογράφος , στο  χώρο του βιβλιοπωλείου «Book and Art» (Κομνηνάκη 5) στη Μυτιλήνη. Η δράση εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη και λίγο στο Πλωμάρι, τους δυο τόπους όπου ζει ο συγγραφέας.

Για τους επιθυμούντες θα επακολουθήσει συζήτηση.

 

Το βιβλίο

Μερικούς μήνες πριν την απριλιανή δικτατορία του 1967, ένας λοιπός οπλίτης φθάνει σε στρατόπεδο της Λαμίας, για να ζήσει από πρώτο χέρι, έξω από τις γνωστές συνθήκες μιας στρατιωτικής θητείας, και όσες άλλες συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός του ως Β, δηλαδή υπόπτων εθνικών σκέψεων και διαθέσεων.

Στα δυο χρόνια που ακολουθούν, θα μετάσχει στην «εθνική επανάσταση» της 21ης Απριλίου, θα πληροφορηθεί μέσα από τη λαθραία ανάγνωση του φακέλου του, την εθνοπροδοτική δράση του και στη συνέχεια, ως δημοσιογράφος πλέον, θα ζήσει την κοινωνική και πολιτική ζωή της δικτατορίας στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώνοντας τελικά πόσο λίγοι έως ελάχιστοι ήταν όσοι έδωσαν εκ του συστάδην τη μάχη εναντίον της. Σημειώνοντας και τις εκκωφαντικές απουσίες. Θα παρακολουθήσει και θα περιγράψει τις δίκες των αντιστασιακών και θα αξιωθεί να δει τιμώμενους από την Πολιτεία όλους ή σχεδόν όλους όσοι στήριξαν ή βοήθησαν τη δικτατορία.

Παρακολουθεί και καταγράφει τις διεργασίες στον κοινωνικό και στον φοιτητικό χώρο, τις μέσω της Τέχνης αντιστασιακές εκδηλώσεις, τη συμμετοχή του λαού στη σύνταξη του πρώτου χουντικού συντάγματος του 1968, τις εσωτερικές αντιθέσεις του εσμού του παρακράτους, που φθάνει να αυτοκαταγγέλεται κατονομάζοντας τον δολοφόνο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αποδίδοντάς τον οι μεν στους δε.

Στις ιστορίες που συνθέτουν το μυθιστορηματικό χρονικό της εφτάχρονης δικτατορίας, λίγες είναι αυτές που δικαιώνουν τον αγώνα των λίγων, εκλεκτών, όμως, αντιπάλων της. Εμμένοντας, παρ’ όλ’ αυτά, σε όσα στη νεότητά του ασπάστηκε, παραμένοντας πάντα λοιπός οπλίτης. 

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top