Με τη ματιά του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης

Το προσφυγικό έφτασε στην Κωνσταντινούπολη

08/03/2016 - 16:50

Μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλά μια αξέχαστη εμπειρία, ακόμη και γι’ αυτόν που ήδη την έχει επισκεφθεί, είναι προσκύνημα, ένα ταξίδι στο παρελθόν, την ιστορία.

Μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλά μια αξέχαστη εμπειρία, ακόμη και γι’ αυτόν που ήδη την έχει επισκεφθεί, είναι προσκύνημα, ένα ταξίδι στο παρελθόν, την ιστορία.

Ομάδα εκπαιδευτικών από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, αποτελούμενη από τους Γεωργία Σκαλοχωρίτου, μαθηματικό και διευθύντρια, Γεώργιο Διγιδίκη, φιλόλογο και υποδιευθυντή, και Δημήτριο Αϊβαλιώτη, βιολόγο, συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα: «Η Γεωγραφία ως επίγευση της Πατριδογνωσίας», που πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο - Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, στις 4 Μαρτίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του οικουμενικού πατριάρχη, Βαρθολομαίου, και του Υπουργείου Παιδείας.


Η κ. Σκαλοχωρίτου με τον κ. Αϊβαλιώτη

Το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης, ως συνεργαζόμενος φορέας, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Κανένας δεν αφήνει την Πατρίδα του εκτός εάν…, Λέσβος 2015».

Το θεματολόγιο της ημερίδας, επηρεασμένο από τη σύγχρονη πραγματικότητα, παρουσίασε όψεις του προσφυγικού προβλήματος στη δίνη του οποίου βρίσκεται η χώρα μας και, ιδίως, το νησί μας, το τελευταίο διάστημα.

Οι εισηγητές του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης, με εμπεριστατωμένο τρόπο, παρουσίασαν το πρόβλημα όπως το έζησε η τοπική κοινωνία του νησιού τους θερινούς, κυρίως, μήνες του 2015, αφήνοντας ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις.

Ο επιβλητικός χώρος του Ζωγράφειου Γυμνασίου - Λυκείου της Πόλης προκάλεσε για μία ακόμη φορά ρίγη συγκίνησης στους συμμετέχοντες στην ημερίδα. Οι λιγοστοί μαθητές του (45 συνολικά), οι «λίγοι αλλά πολλοί», όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε ο διευθυντής του Ζωγράφειου, κ. Δερμιντζόγλου, αποτελούν τους τελευταίους μάρτυρες μιας ακμαίας ελληνικής παρουσίας, που ιστορικές συγκυρίες συρρίκνωσαν.

«Εκδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε, πέραν του επιστημονικού τους ενδιαφέροντος, τονώνουν το φρόνημα της ελληνικής παροικίας στην Πόλη και δίνουν το μήνυμα ότι η μητροπολιτική Ελλάδα δεν έχει λησμονήσει “τους λίγους αλλά πολλούς” τόνισε στο «Ε» ο κ. Αϊβαλιώτης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και μίλησε ο οικουμενικός πατριάρχης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης, όπως και άλλοι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης από άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας, εκπαιδευτικοί σύμβουλοι και καθηγητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας και του Ζωγράφειου Εκπαιδευτηρίου της Τουρκίας με εισηγήσεις τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey