Τα τρένα που μείναν

28/03/2023 - 11:30

Η τραγωδία των Τεμπών άγγιξε την ευαισθησία του λαού μας από άκρο εις άκρον. Πολλοί έτρεξαν να προσφέρουν το αίμα τους, άλλοι οργανώθηκαν και διαμαρτύρονται για την αδιαφορία των υπευθύνων, ένας εφοπλιστής προσφέρει 10.000 ευρώ σε κάθε χαροκαμένη οικογένεια, ο ΟΣΕ αναλαμβάνει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και να πληρώσει τα έξοδα κηδείας τους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε έντεκα μέτρα. Με τίποτα δεν αναπληρώνεται ο θάνατος για τις οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών τους. Μόνο ο πανδαμάτωρ χρόνος μπορεί ν' απαλύνει το πόνο τους.

Τις πταίει για την τραγωδία;

1. Όλες οι κυβερνήσεις απ' το 1974 της μεταπολίτευσης μέχρι τη σημερινή.

2. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, που έβλεπαν τις ρεμούλες και τα πλιάτσικα των εργολάβων και μηχανικών γενικά και δεν έβγαιναν να τους καταγγείλουν δημόσια, αλλά συμβιβάζονταν για να διατηρούν τα προνόμια τους.

3. Οι υψηλότατες απολαβές των στελεχών και του κατώτερου προσωπικού. Ένας «κλειδούχος» σαν και αυτόν που προφυλακίστηκε λάμβανε μηνιαίως 3.500 ευρώ μεικτά που καθαρά ήταν 2.450. Την σήμερον ημέρα!

Παλαιότερα τα σωματεία των εργαζομένων ήθελαν να έχουν γνώμη σε θέματα διοίκησης και προσλήψεις προσωπικού. Όπως στη ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή...

Η Γαλλία, Κίνα, Ιαπωνία έχουν το πλέον σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο και την σύγχρονη διοίκηση και οργάνωση. Ας πάρουμε απ' αυτές τις χώρες τεχνογνωσία.

Χαιρετισμοί της Παρασκευής

Είχα την τύχη να έχουμε στο χωριό μας, το Κάτω Τρίτος, τον δεξιό ψάλτη της εκκλησίας μας ο οποίος γνώριζε Βυζαντινή μουσική. Νίκο Σπυρίδη τον έλεγαν, αλλά τον ήξεραν όλοι ως «σοφέρ» επειδή οδηγούσε ένα τζιπ και μετέφερε επιβάτες. Και ήταν ο μοναδικός, στην δεκαετία του 1940.Η γιαγιά μου η Ελένη η Ακαμάταινα ήταν πολύ θρησκευάμενη. Πηγαίναμε στην εκκλησία πριν χτυπήσει η πρώτη καμπάνα και φεύγαμε τελευταίοι. Πολλές φορές νύσταζα. Τότε η καλή γιαγιά μου κατέβαινε απ' το στασίδι καθόταν κάτω στο σκαλοπάτι και εγώ κοιμόμουν πάνω στις βράκες της.

Οι ακατάλυτοι ήχοι της βυζαντινής μουσικής εισχώρησαν στο συνειδητό και ασυνείδητο μου και ενοχλούμαι ακουστικά όταν ακούω ψαλμωδίες εκτός τάξεως...Ακόμα μου αρέσουν οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς και οι προηγιασμένες για την ποίηση και την μελωδία τους. Αυτή τη στιγμή που γράφω ακούω την ακολουθία των Χαιρετισμών από το δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ από τον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Επειδή δεν βρίσκεις εύκολα στα χωριά μας ψάλτες που να κατέχουν καλά τη βυζαντινή μουσική, ακούω μόνο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και ευφραίνομαι.

Ανθρώπινα λάθη και θεομηνίες

Το 2007 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή σε πυρκαγιά που σημειώθηκε στο νομό Ηλείας και εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα, 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και εδώ καταλογίστηκαν παραλείψεις, ολιγωρίες, ανθρώπινα λάθη. Η δικαιοσύνη καταλόγισε τις ανθρώπινες ευθύνες.

Το 2018 πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι και κατέκαψε 104 ανθρώπους πάλι σημειώθηκαν λάθη, παραλείψεις, ανευθυνότητες. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και εκδικάζεται.

Πριν λίγες ημέρες, από τη σύγκρουση δύο τρένων και από ανεπάρκεια και ανευθυνότητα ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους 57 νέα το πλείστον παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να επαναφέρει στη ζωή τις ζωές που χάθηκαν άδικα. Κανείς δεν μπορεί, ό,τι και να προσφέρει, ν' απαλύνει τον πόνο των χαροκαμένων μανάδων, πατεράδων και αδελφών. Μόνο ο πανδαμάτωρ χρόνος θα απαλύνει τον πόνο για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Τις πταίει για όλες αυτές τις «εκατόμβες» των νεκρών; Δεν φταίνε μόνο οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που η δικαιοσύνη καταλόγισε υπεύθυνους και θα καταλογήσει. Φταίνε και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν έκαναν αυτά που έπρεπε για να μην συμβούν οι τραγωδίες. Λάθη έγιναν και θα γίνουν και στο μέλλον, αλλά αν κάνουμε ό,τι χρειάζεται θα τα περιορίσουμε για να έχουμε λιγότερες απώλειες.

Βιβλίο που διαβάζω τώρα

Ο αγαπημένος γιος μου, μου έφερε ανάμεσα σε άλλα δώρα, το βιβλίο με τίτλο «200+1 χρόνια μετά» των Δημήτρη Μάνου και Γρηγόρη Ανδρεάτου εκδόσεις «Εκτός των τειχών». Το βιβλίο εκδόθηκε και απηχεί τις απόψεις του ΚΚΕ (Μ-Λ), αν δεν κάνω λάθος. Το διαβάζω αργά, υπογραμμίζω απόψεις και αναλύσεις που συναντώ πρώτη φορά, αλλά όλη η διάσταση του αντικειμένου που επεξεργάζονται δεν μ' εντυπωσιάζει γιατί δεν απέχει πολύ από τον Κορδάτο που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια. Το κεφάλαιο «Αγροτικό ζήτημα» ανταποκρίνεται πλήρως στην ιστορική του διάσταση και μου άρεσε περισσότερο. Πάντως η προσπάθεια των συγγραφέων είναι αξιέπαινη και ιστορικά τεκμηριωμένη απ' τη δική τους πολιτική θεώρηση.

Παραβιάσεις εναέριου χώρου

Από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα που γράφω (11/3) δεν είχαμε καμία παραβίαση του εναέριου χώρου μας από την τουρκική αεροπορία. Αυτό οφείλεται προφανώς στους καταστρεπτικούς σεισμούς της 14ης Φεβρουαρίου που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και άστεγους και ανυπολόγιστες καταστροφές. Για να σας δώσω μια σύγκριση με τη σημερινή «αδράνεια» της Τουρκικής αεροπορίας, σας κάνω γνωστό ότι τον Ιανουάριο προ των σεισμών είχαμε 978 παραβιάσεις και το Φεβρουάριο μέχρι τις (14/2) 163. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στρατηγός Ακάρ δήλωσε ότι «τις διαφορές μας με την Ελλάδα θα τις λύσουμε με ειρηνικό τρόπο». Ασκολσούν ζαμπίτ εφέντη.

Το ύψος της βροχής

Όλο και κάτι σταλάζουν οι ουρανοί, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ώστε να μην διψάσουμε το καλοκαίρι. Δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα ότι το νερό δεν είναι ατελείωτο. Μετά από όλα αυτά στο «ψητό». Το βροχόμετρο στον Παπάδο έφτασε στις 26 ίντσες. (16/3).

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey