Λίγα απ΄όλα

26/06/2019 - 11:38 Ενημερώθηκε 26/06/2019 - 12:22

Αδολφίνη Ασμάνη

Πέθανε την περασμένη εβδομάδα η Αδολφίνη Ασμάνη στα 75 της χρόνια και κηδεύτηκε στον Παπάδο όπου έζησε τα τελευταία πενήντα χρόνια. Γεννημένη στην Αφρική ακολούθησε τον άνδρα της στον τόπο μας και έζησε εδώ την υπόλοιπη ζωή της. Έκανε οκτώ παιδιά, όλα καλά παιδιά, και έζησε μια ήσυχη ζωή, χωρίς να ενοχλήσει κανέναν και χωρίς να ασχοληθεί με τον περίγυρό της ποτέ. Ο κύκλος των ενδιαφερόντων της άρχιζε και έκλεινε μόνο γύρω απ’ την οικογένεια της και το σπίτι της. Είμαστε γείτονες αλλά αραιά και που την έβλεπα στην αυλή της. Πάντα με το χαμόγελο, πάντα το «καλημέρα και τι κάνετε» με τα σπαστά ελληνικά της.

Η Ελένη και εγώ τη συμπαθούσαμε της το δείχναμε και προσπαθούσε να μας τ’ ανταποδώσει με το δικό της τρόπο. Η Αδολφίνη είναι από τα δισεκατομμύρια ανθρώπους που πέρασαν απ’ αυτόν τον πλανήτη αφανής, χωρίς εξάρσεις και διακυμάνσεις, αλλά που αποτελούν το άλας της γης και διαιωνίζουν την ταπεινότητα, την ανθρωπιά και αρετή. Αιωνία η μνήμη σου καλή γυναίκα.

Κασσιανή η φυτοθεραπεύτρια

Η Κασσιανή είναι μια συμπαθής κυρία που της αρέσει να καλλιεργεί τον κήπο της αυλής της με λαχανικά και λουλούδια για τις ανάγκες τις δικές της και των παιδιών της. Όταν τη συναντώ τη χαιρετώ εγκάρδια και μου ανταποδίδει το χαιρετισμό μ’ ένα ευγενικό χαμόγελο. Πριν λίγες μέρες τη συνάντησα ακριβώς στη θύρα του σπιτιού της να κρατά ένα τελάρο με μικρά φυτά σε κυπελάκια.

- Τι είναι τούτα Κασσιανή;

- Φασολάκια μαυρομάτικα. Τα φυτεύω κοντά στις ντομάτες γιατί τα προτιμούν οι βρωμούσες… και έτσι δεν πηγαίνουν στις ντομάτες. Αν πάνε θα είναι ελάχιστες. Από τα φασολάκια θα κόψω μια δυο φορές και μετά ξεραίνονται. Ο γιος μου ο γεωπόνος δεν μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ φυτοφάρμακα. Τις βρωμούσες τις διώχνει και το ζουμί απ’ τις τσουκνίδες. Θέλει όμως συχνά ραντίσματα με το υγρό.

Η βιολογική καλλιέργεια με πρακτικούς τρόπους.

Μετεκλογικά με λίγα λόγια

Να θυμάστε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές 1.187.000 ψηφοφόροι ήτοι το 21% του συνόλου των ψηφισάντων ψήφισαν κόμματα που δεν μπήκαν στην ευρωβουλή. Τον κ. Βελόπουλο ψήφισαν 236.365 Έλληνες ήτοι το 4,18% και τον στείλανε στην Ευρωβουλή. Αυτός ο κύριος πουλούσε ιδιόχειρες επιστολές του Ιησού γραμμένες στα Ελληνικά… Υπάρχουν και αυτοί οι Έλληνες! Αλλά και αλλού. Οι Ιταλοί είχαν την Τσιτσιολίνα.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές η ΝΔ έλαβε 33,12% και 1.873.080 ψήφους, ΣΥΡΙΖΑ 23,76% 1.343.816 ψήφους, ΚΙΝΑΛ 7,72% και 436.739 ψήφους, ΚΚΕ 5,35% και 302.673 ψήφους, Χρυσή Αυγή 4,88% και 275.821 Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) 4,18% και 236.365 ψήφους, Ποτάμι 1,52% και 85.998 ψήφους, Ένωση Κεντρώων (Λεβέντης) 1,45% και 82.075 ψήφους.

Στις ευρωεκλογές 42 κόμματα διεκδίκησαν την ψήφο μας, για μια θέση στην ευρωβουλή. Τα έξι από αυτά ξεπέρασαν το 3%. Ο γνωστός Βαρουφάκης έλαβε 69.287 ψήφους και για 299 ψηφοδέλτια δεν έβγαλε ευρωβουλευτή.

Εθνικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Και στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί οδυνηρή ήττα που θα είναι μεγαλύτερη των Ευρωεκλογών, αλλά δεν θα διαλυθεί ακόμα. Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έθαψε την ελπίδα από τους προοδευτικούς ανθρώπους που ήλπιζαν ότι η αριστερά δεν θα έχει καμία σχέση με τα καμώματα των παλαιοκομματικών. Αποδείχθηκαν στην πράξη χειρότεροι και απογοήτευσαν. Επιπλέον αναδείχθηκαν ανίκανοι και εμπαθείς.

Εθνικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ (2)

Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει μέλλον με οποιονδήποτε αρχηγό. Η Γεννηματά είναι αχθοφόρος μεγάλου ονόματος αλλά αυτό δεν φτάνει. Η μεγάλη αδυναμία τους είναι ο εαυτός τους. Το ΠΑΣΟΚΙΑ δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξουν πορεία και να εκσυγχρονιστούν γιατί οι διάφοροι Σκανδαλίδηδες ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα. Η προσπάθεια που έγινε με τον κ. Αλιβιζάτο είχε προοπτική αλλά δεν περπάτησε γιατί ο ηγεμονισμός του ΠΑΣΟΚ δεν επέτρεψε στις άλλες συνιστώσες να βρουν τη θέση τους στο μεγάλο συνασπισμό και να επιβιώσουν. Προβλέπω ότι το ΚΙΝΑΛ θα πάρει μικρότερο ποσοστό ψήφων στις εθνικές και σε λίγα χρόνια θα ακολουθήσει την πορεία της Ενώσεως Κεντρώων και θα διαλυθεί. Τα χρέη στις Τράπεζες θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, όπως γίνεται πάντοτε. Αλλά αυτά τα έφαγαν μόνοι τους!

Δήμοι και γυναίκες

Στη χώρα μας έχουμε 331 Δήμους. Στους 208 υπήρχαν μόνο άνδρες επικεφαλής και στους 123 γυναίκες. Από αυτές δήμαρχοι εκλέχτηκαν μόνον 16. Μικρός, πολύ μικρός ο αριθμός.

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα ήταν η Μαρία Δεσύλλα-Καποδίστρια (1898-1980) που εκλέχτηκε δήμαρχος στην Κέρκυρα το 1956. Και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε ψήφο στις γυναίκες ήταν η Φιλανδία το 1906.

Στη χώρα μας πρώτη φορά ψήφισαν οι γυναίκες στις Δημοτικές εκλογές του 1934. Αλλά έπρεπε να είναι 30 χρονών και άνω και να έχουν τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey